pascoa341 stelt zich voor
Geplaatst: zo 21 aug 2022, 20:32
Hallo allemaal!
Een echte beginner hier, die zijn kwaliteitskoffie nu nog met name buiten de deur geniet. Thuis heb ik een simpel filterapparaat, een Mokapotje en een Cafetiere, en een Solis Scala koffiemolen. Inmiddels gebruiken ik en mijn partner al een aantal jaren goede bonen om de kwaliteit van onze koffie te verhogen. Ik shop hiervoor een beetje rond en heb inmiddels alle hier vaak genoemde winkels wel geprobeerd. Hoewel dit leuk is om te doen, lijkt het me ook leuk om een keer een meer espresso-achtige koffie te zetten. Om deze reden ben ik me nu hier aan het inlezen.
Ik denk dat ik wel gecharmeerd kan zijn van het principe van de halfautomaat, ook met name omdat ik nog nooit echt zwaar onder de indruk ben van de thuis-volautomaten (prima koffie, maar zeker de melkvarieteiten zijn een stuk minder dan wat ik in cafes kan krijgen, en mijn mokapot geeft een best aangename sterke kleine bak.
Ik weet echter niet of het thuis-koffie-snobisme wat voor mij is , dus wil niet in een keer vol investeren. Ik ben geen hobbyist, dus wil ook niet al te veel tijd kwijt zijn aan schoonmaken etc. Tegelijkertijd lijkt het me erg leuk om redelijk goed melkschuim te leren maken en te spelen met verschillende sterktes (vandaar dat ik niet echt behoefte heb aan een nespresso).
Als eerste stap om te kijken of ik dit hele koffie maken leuk vindt, zat ik te denken aan een Delonghi 685. Ik weet dat dit vloeken in de kerk is, maar mijn schoonzus en broer hebben er ook eentje en die zeggen dat het prima is als instapper om te checken of je het wat vindt. Ook is het voordeel dat je ze tweedehands zeer goedkoop kan kopen, en dat je niet direct hoeft te investeren in een goede koffiemolen.
De vervolgstap is eigenlijk de belangrijkere en de leukere; namelijk als ik dit wat vindt welke apparaat zou ik dan nemen. Op zich lijkt een Sage Bambino Plus (nogmaals vloeken in de kerk) me handig omdat het (volgens James Hoffman; zo heet die Youtuber toch?) een goede leermachine is voor het leren melk opkloppen en het net wat simpeler is dan andere machines. Echter, ben ik ook wel een fan van duurzaamheid, en dan kom je als eerste machines toch snel uit bij een Quick Mill 820, Rancilio Silvia of een Gaggia Classic, of evtentueel een ECM Botticelli.
Van deze lijkt de Quick Mill me met name interessant (820 of een van de vele andere varianten, ik snap nog niet helemaal hoe dat allemaal zit) omdat het een thermoblock heeft (wat denk ik minder energie verbruikt en sneller gebruiksklaar is), maar ik zag dat bij de Rancilio de watertank geisoleerd kan worden om het energieverbruik te verminderen, wat goed aansluit bij mijn duurzaamheidsprincipes. Maar goed, ik moet ook nog eens kijken naar specfieke voor- en nadelen (en mogelijk zijn er nog alternatieven - een ingebouwde molen is goed voor de WAF, dus dan is mogelijk een Quick Mill 3035 of een Lelit PM41 weer ok). Ik ben geen snob, dus het hoeft niet top of the bill koffieapparaat te zijn.
Qua molen heb ik nog geen idee wat ik zou willen. Ik heb al gelezen dat een gecombineerde molen voor espresso en filter niet heel slim is (vandaar mogelijk een voorkeur voor een geintegreerde machine als de QM 3035), maar moet hier echt huiswerk voor gaan doen (wat is niet al te duur maar wel al behoorlijk goed.
Met andere woorden; ik heb alle standaardbeginnersvragen en moet nog veel leren. Een eerste stap wordt denk ik het leren melk opkloppen, hetzij thuis, hetzij via een latte-art cursus (op zich ook leuk om te leren). Alvast bedankt voor al wat ik hier ga leren!
Een echte beginner hier, die zijn kwaliteitskoffie nu nog met name buiten de deur geniet. Thuis heb ik een simpel filterapparaat, een Mokapotje en een Cafetiere, en een Solis Scala koffiemolen. Inmiddels gebruiken ik en mijn partner al een aantal jaren goede bonen om de kwaliteit van onze koffie te verhogen. Ik shop hiervoor een beetje rond en heb inmiddels alle hier vaak genoemde winkels wel geprobeerd. Hoewel dit leuk is om te doen, lijkt het me ook leuk om een keer een meer espresso-achtige koffie te zetten. Om deze reden ben ik me nu hier aan het inlezen.
Ik denk dat ik wel gecharmeerd kan zijn van het principe van de halfautomaat, ook met name omdat ik nog nooit echt zwaar onder de indruk ben van de thuis-volautomaten (prima koffie, maar zeker de melkvarieteiten zijn een stuk minder dan wat ik in cafes kan krijgen, en mijn mokapot geeft een best aangename sterke kleine bak.
Ik weet echter niet of het thuis-koffie-snobisme wat voor mij is , dus wil niet in een keer vol investeren. Ik ben geen hobbyist, dus wil ook niet al te veel tijd kwijt zijn aan schoonmaken etc. Tegelijkertijd lijkt het me erg leuk om redelijk goed melkschuim te leren maken en te spelen met verschillende sterktes (vandaar dat ik niet echt behoefte heb aan een nespresso).
Als eerste stap om te kijken of ik dit hele koffie maken leuk vindt, zat ik te denken aan een Delonghi 685. Ik weet dat dit vloeken in de kerk is, maar mijn schoonzus en broer hebben er ook eentje en die zeggen dat het prima is als instapper om te checken of je het wat vindt. Ook is het voordeel dat je ze tweedehands zeer goedkoop kan kopen, en dat je niet direct hoeft te investeren in een goede koffiemolen.
De vervolgstap is eigenlijk de belangrijkere en de leukere; namelijk als ik dit wat vindt welke apparaat zou ik dan nemen. Op zich lijkt een Sage Bambino Plus (nogmaals vloeken in de kerk) me handig omdat het (volgens James Hoffman; zo heet die Youtuber toch?) een goede leermachine is voor het leren melk opkloppen en het net wat simpeler is dan andere machines. Echter, ben ik ook wel een fan van duurzaamheid, en dan kom je als eerste machines toch snel uit bij een Quick Mill 820, Rancilio Silvia of een Gaggia Classic, of evtentueel een ECM Botticelli.
Van deze lijkt de Quick Mill me met name interessant (820 of een van de vele andere varianten, ik snap nog niet helemaal hoe dat allemaal zit) omdat het een thermoblock heeft (wat denk ik minder energie verbruikt en sneller gebruiksklaar is), maar ik zag dat bij de Rancilio de watertank geisoleerd kan worden om het energieverbruik te verminderen, wat goed aansluit bij mijn duurzaamheidsprincipes. Maar goed, ik moet ook nog eens kijken naar specfieke voor- en nadelen (en mogelijk zijn er nog alternatieven - een ingebouwde molen is goed voor de WAF, dus dan is mogelijk een Quick Mill 3035 of een Lelit PM41 weer ok). Ik ben geen snob, dus het hoeft niet top of the bill koffieapparaat te zijn.
Qua molen heb ik nog geen idee wat ik zou willen. Ik heb al gelezen dat een gecombineerde molen voor espresso en filter niet heel slim is (vandaar mogelijk een voorkeur voor een geintegreerde machine als de QM 3035), maar moet hier echt huiswerk voor gaan doen (wat is niet al te duur maar wel al behoorlijk goed.
Met andere woorden; ik heb alle standaardbeginnersvragen en moet nog veel leren. Een eerste stap wordt denk ik het leren melk opkloppen, hetzij thuis, hetzij via een latte-art cursus (op zich ook leuk om te leren). Alvast bedankt voor al wat ik hier ga leren!