Voorstellen en een vraag
Geplaatst: za 22 okt 2022, 19:12
Hoi Allen,
Ik ben Teun en nieuw hier maar reeds langere tijd koffie enthousiast en sinds een vakantie in Rome 6 jaar geleden espresso drinker.
Ik ben begonnen met een mokka potje op het gasfornuis en vanuit daar altijd al op zoek geweest naar de echte pure espresso smaak van de herinnering.
Zo'n 4 jaar geleden heb ik in mijn eerste koophuis een 2e handse Gaggia classic samen met een rancillio rocky aangeschaft via Marktplaats, volgens de verkoper uit 2014.
Hiervan heb ik vrij snel in het begin reeds de boilerpakking vervangen omdat deze lekte, toen ook gelijk grondig ontkalt.
2 jaar geleden heb ik de adapterschijf vervangen door eentje van messing voor betere temperatuurstabiliteit en een bottomless portafilter gekocht om mijn techniek hopelijk te verbeteren.
Tegelijk heb ik de Rocky verkocht omdat de stappen van de maler naar mijn smaak te grof waren en daarom vervangen voor een Compak K3 staploze maler met timer.
1 jaar geleden heb ik nogmaals de machine volledig uit elkaar gehaald en ontkalt, dat viel nu heel erg mee vergeleken met de eerste keer waarschijnlijk door het filter (ik gebruik de BILT filters) dat ik aan de slang in de tank heb hangen en regelmatig wissel.
Nu is net de 3-weg klep kapot gegaan is en drink ik weer een week of 2 filterkoffie in de ochtend omdat ik twijfelde over de vervanging of toch een reparatie.
Een upgrade heb ik al lang over nagedacht maar altijd weerhield me iets ervan.
Wij drinken voornamelijk espresso, elke ochtend 2x, met 1dag in de week thuis werken nog 4 extra espresso extra en in het weekend 2 espresso en 2 melkdrankjes per dag. Alles bij elkaar dus ongeveer een 18 espresso en 4 melkdrankjes, soms wat meer soms minder.
Wat ik vervelend vind aan de Gaggia is voornamelijk de variatie van kopje tot kopje. Qua doorloop krijg ik de kopjes vrij consistent, maar qua smaak is het ene kopje perfect, het volgende licht zurig en het volgende kan bitter zijn.
Temperatuur stabiliteit is daarmee het grootste issue in mijn ogen. Daarnaast is de stoomkracht zeer beperkt. Met temperratuur surfen is 1 melkdrankje prima te doen, een 2e is lastig omdat de thermostaat dan vaak precies niet op het juiste moment schakelt.
Wat me weerhield te upgraden:
1) zeer beperkte aanrecht ruimte. Het bruikbare deel van het keukenblad exclusief fornuis en spoelbak is ongeveer 1.6m. Ik heb reeds de Gaggia classic en Compak K3 maler op een verhoging staan zodat eronder nog schone vaat kan drogen. Deze verhoging "hangt" aan de muur en dat is helaas een slappe gasbeton tussenmuur naar de hal. 2) opwarmtijd: De meeste machines waar ik in het verleden naar heb gekeken met bijvoorbeeld een grotere boiler, hebben significant langer nodig om op te warmen. De Gaggia classic gebruik ik meestal een 10 minuten nadat ik hem heb aangezet en is dan echt warm. 's-ochtends een half uur wachten tot een E61 machine warm is heb ik geen tijd voor.
Daarnaast vind ik het met de huidige energieprijzen ook jammer van de verspilde energie.
Ik was gekomen tot de volgende eisenlijst in volgorde van belang.
Stoomvolume lijkt mij voldoende voor 2x per dag 2 melkdrankjes in het weekend.
Voor de Mara waren het toch wel hoge gewicht (komt de steun niet ooit van de muur?), de grote diepte van het apparaat en de alsnog vrij lange opwarmtijd zaken die mij ervan weerhielden die alsnog aan te schaffen.
Vorige maand heb ik weer eens opnieuw gekeken of er nieuwe opties beschikbaar waren en toen viel mijn oog op de Profitec Pro. Deze zit qua prijs gelijk aan de Lelit PL91T en heeft dezelfde feature set, met een iets grotere 0.4L Boiler, vanaf buiten instelbare OPV en zier er vooral van binnen, vele malen beter uit.
Na wat lezen en vergelijken is het eigenlijk een ECM Casa V, met afgeschuind plaatwerk vooraan, zonder kopjesverwarmrooster bovenop, een iets minder fancy portafilter maar wel + PID, in een kek kleurtje en E130 goedkoper.
De Casa V had ik eerder afgeschreven door het gebrek aan PID en de hogere prijs in vergelijking met de PL91.
Ik gok dat ik voor de Profitec Go wel een nieuwe wat diepere plank kan maken en met een extra plug in de muur en eventueel 1 enkel schroef door de keukenkast links, het geheel stevig genoeg kan maken.
Daarom maar de gok genomen en een Profitec Go besteld! Gelijktijdig ook direct op Barista Essentials een normaal dubbele uitloop en een bottomless portafilter besteld.
Deze zijn eigenlijk voor een E61 broeikop en vergrendelde niet ver genoeg doordat de tabjes dikker zijn dan die van de originele profitec portafilter.
Daarom de pistonring eruit gehaald en van 7.8mm terug geschuurd naar 7.4mm door deze met dubbelzijdige tapijttape op een plankje te plakken en over een plank beplakt met Silliciumcarbide schuurpapier heen te halen.
Dit kostte wat heen en terug (meten hoeveel eraf was, pistonring terug erin, portafilter erin en kijken of die OK vergrendelde, weer eruit en meer schuren) maar toen de dikte tot op 7.4mm was gereduceerd paste deze goed genoeg.
Wellicht dat als ik deze ooit vervang tijdens onderhoud dat ik de nieuwe nog naar 7.3 terug breng, een fractie dunner zou perfect zijn.
Het enige dat ik echt mis aan de GO, is een laagwater beveiliging.
Zeker omdat de machine op een plank komt te staan, is het verwijderen van de watertank of het bekijken van het waterniveau beide lastig, daarom wil ik het liefst het water altijd op pijl houden en eens in de 6 weken tijdens de grote weekendschoonmaak de tank reinigen zoals ik altijd bij de Gaggia deed.
Daarom heb ik een vraag over het water filteren. Het water in mijn woonplaats zit tussen de 7.3 en 11.0, daarmee is het water vrij hard.
Ik gebruikte totop heden een simpel BILT harsfilter dat op de slang prikt van de classic, dat werkt prima en is makkelijk te vervangen omdat de tank naar voren wordt verwijderd.
De Profitec heeft echter geen slang maar een onderuitloop, daarom ben ik hier ook nog zoekende wat de beste optie is.
Een BWT best cup systeem met adapter in de watertank (zoiets: https://www.barista-shop.eu/p/cleaning/ ... aptor.html)
lijkt mij het makkelijkste gezien de positie, maar in nederland nergens te vinden, en de vervangende filters zijn vrij prijzig. Een brita waterkan lijkt me ook niet ideaal, we hebben al een klein koelkastje.
Mijn vriendin vond een waterontharder voor het hele huis een fantastisch plan maar er is in de meterkast geen waterafvoer helaas en daarmee geen geschikte plek.
Eventueel kan ik ook een 5L DVA filter op de koudwaterleiding van de keukenkraan monteren onder de gootsteen, maar of dat praktisch is ivm het handmatig regenereren betwijfel ik.
Wat zouden jullie aanbeleven als beste methode om ontkalt water in de Profitec Pro te krijgen?
Ik ben Teun en nieuw hier maar reeds langere tijd koffie enthousiast en sinds een vakantie in Rome 6 jaar geleden espresso drinker.
Ik ben begonnen met een mokka potje op het gasfornuis en vanuit daar altijd al op zoek geweest naar de echte pure espresso smaak van de herinnering.
Zo'n 4 jaar geleden heb ik in mijn eerste koophuis een 2e handse Gaggia classic samen met een rancillio rocky aangeschaft via Marktplaats, volgens de verkoper uit 2014.
Hiervan heb ik vrij snel in het begin reeds de boilerpakking vervangen omdat deze lekte, toen ook gelijk grondig ontkalt.
2 jaar geleden heb ik de adapterschijf vervangen door eentje van messing voor betere temperatuurstabiliteit en een bottomless portafilter gekocht om mijn techniek hopelijk te verbeteren.
Tegelijk heb ik de Rocky verkocht omdat de stappen van de maler naar mijn smaak te grof waren en daarom vervangen voor een Compak K3 staploze maler met timer.
1 jaar geleden heb ik nogmaals de machine volledig uit elkaar gehaald en ontkalt, dat viel nu heel erg mee vergeleken met de eerste keer waarschijnlijk door het filter (ik gebruik de BILT filters) dat ik aan de slang in de tank heb hangen en regelmatig wissel.
Nu is net de 3-weg klep kapot gegaan is en drink ik weer een week of 2 filterkoffie in de ochtend omdat ik twijfelde over de vervanging of toch een reparatie.
Een upgrade heb ik al lang over nagedacht maar altijd weerhield me iets ervan.
Wij drinken voornamelijk espresso, elke ochtend 2x, met 1dag in de week thuis werken nog 4 extra espresso extra en in het weekend 2 espresso en 2 melkdrankjes per dag. Alles bij elkaar dus ongeveer een 18 espresso en 4 melkdrankjes, soms wat meer soms minder.
Wat ik vervelend vind aan de Gaggia is voornamelijk de variatie van kopje tot kopje. Qua doorloop krijg ik de kopjes vrij consistent, maar qua smaak is het ene kopje perfect, het volgende licht zurig en het volgende kan bitter zijn.
Temperatuur stabiliteit is daarmee het grootste issue in mijn ogen. Daarnaast is de stoomkracht zeer beperkt. Met temperratuur surfen is 1 melkdrankje prima te doen, een 2e is lastig omdat de thermostaat dan vaak precies niet op het juiste moment schakelt.
Wat me weerhield te upgraden:
1) zeer beperkte aanrecht ruimte. Het bruikbare deel van het keukenblad exclusief fornuis en spoelbak is ongeveer 1.6m. Ik heb reeds de Gaggia classic en Compak K3 maler op een verhoging staan zodat eronder nog schone vaat kan drogen. Deze verhoging "hangt" aan de muur en dat is helaas een slappe gasbeton tussenmuur naar de hal. 2) opwarmtijd: De meeste machines waar ik in het verleden naar heb gekeken met bijvoorbeeld een grotere boiler, hebben significant langer nodig om op te warmen. De Gaggia classic gebruik ik meestal een 10 minuten nadat ik hem heb aangezet en is dan echt warm. 's-ochtends een half uur wachten tot een E61 machine warm is heb ik geen tijd voor.
Daarnaast vind ik het met de huidige energieprijzen ook jammer van de verspilde energie.
Ik was gekomen tot de volgende eisenlijst in volgorde van belang.
- Verbeterde temperatuur stabiliteit, liefst een PID
- Meer stoomkracht dan de Gaggia classic.
- Drukmeter, dat inzicht is mij bij vrienden/familie/koffieworkshop zeer inzichtelijk gebleken in de maalfijnheid.
- Groter water reservoir
- Liefst iets minder luidruchtig
- Lelit Mara PL62x
- Lelit PL91T
Stoomvolume lijkt mij voldoende voor 2x per dag 2 melkdrankjes in het weekend.
Voor de Mara waren het toch wel hoge gewicht (komt de steun niet ooit van de muur?), de grote diepte van het apparaat en de alsnog vrij lange opwarmtijd zaken die mij ervan weerhielden die alsnog aan te schaffen.
Vorige maand heb ik weer eens opnieuw gekeken of er nieuwe opties beschikbaar waren en toen viel mijn oog op de Profitec Pro. Deze zit qua prijs gelijk aan de Lelit PL91T en heeft dezelfde feature set, met een iets grotere 0.4L Boiler, vanaf buiten instelbare OPV en zier er vooral van binnen, vele malen beter uit.
Na wat lezen en vergelijken is het eigenlijk een ECM Casa V, met afgeschuind plaatwerk vooraan, zonder kopjesverwarmrooster bovenop, een iets minder fancy portafilter maar wel + PID, in een kek kleurtje en E130 goedkoper.
De Casa V had ik eerder afgeschreven door het gebrek aan PID en de hogere prijs in vergelijking met de PL91.
Ik gok dat ik voor de Profitec Go wel een nieuwe wat diepere plank kan maken en met een extra plug in de muur en eventueel 1 enkel schroef door de keukenkast links, het geheel stevig genoeg kan maken.
Daarom maar de gok genomen en een Profitec Go besteld! Gelijktijdig ook direct op Barista Essentials een normaal dubbele uitloop en een bottomless portafilter besteld.
Deze zijn eigenlijk voor een E61 broeikop en vergrendelde niet ver genoeg doordat de tabjes dikker zijn dan die van de originele profitec portafilter.
Daarom de pistonring eruit gehaald en van 7.8mm terug geschuurd naar 7.4mm door deze met dubbelzijdige tapijttape op een plankje te plakken en over een plank beplakt met Silliciumcarbide schuurpapier heen te halen.
Dit kostte wat heen en terug (meten hoeveel eraf was, pistonring terug erin, portafilter erin en kijken of die OK vergrendelde, weer eruit en meer schuren) maar toen de dikte tot op 7.4mm was gereduceerd paste deze goed genoeg.
Wellicht dat als ik deze ooit vervang tijdens onderhoud dat ik de nieuwe nog naar 7.3 terug breng, een fractie dunner zou perfect zijn.
Het enige dat ik echt mis aan de GO, is een laagwater beveiliging.
Zeker omdat de machine op een plank komt te staan, is het verwijderen van de watertank of het bekijken van het waterniveau beide lastig, daarom wil ik het liefst het water altijd op pijl houden en eens in de 6 weken tijdens de grote weekendschoonmaak de tank reinigen zoals ik altijd bij de Gaggia deed.
Daarom heb ik een vraag over het water filteren. Het water in mijn woonplaats zit tussen de 7.3 en 11.0, daarmee is het water vrij hard.
Ik gebruikte totop heden een simpel BILT harsfilter dat op de slang prikt van de classic, dat werkt prima en is makkelijk te vervangen omdat de tank naar voren wordt verwijderd.
De Profitec heeft echter geen slang maar een onderuitloop, daarom ben ik hier ook nog zoekende wat de beste optie is.
Een BWT best cup systeem met adapter in de watertank (zoiets: https://www.barista-shop.eu/p/cleaning/ ... aptor.html)
lijkt mij het makkelijkste gezien de positie, maar in nederland nergens te vinden, en de vervangende filters zijn vrij prijzig. Een brita waterkan lijkt me ook niet ideaal, we hebben al een klein koelkastje.
Mijn vriendin vond een waterontharder voor het hele huis een fantastisch plan maar er is in de meterkast geen waterafvoer helaas en daarmee geen geschikte plek.
Eventueel kan ik ook een 5L DVA filter op de koudwaterleiding van de keukenkraan monteren onder de gootsteen, maar of dat praktisch is ivm het handmatig regenereren betwijfel ik.
Wat zouden jullie aanbeleven als beste methode om ontkalt water in de Profitec Pro te krijgen?