V60 krijg het niet onder de knie
Geplaatst: wo 08 feb 2023, 19:21
Beste koffieliefhebbers,
Ik heb maar wisselend succes met de V60. Probleem is dat de koffie vaak te zurig (of is het bitter?) smaakt. Ik weet niet zo goed wat het verschil is dus nu het nu maar even zurig. Er zijn soms wel andere smaaktonen aanwezig maar het zure overheerst.
Nu was ik laatst in een koffiebranderij/bar in leiden en raakte aan de praat met de barista. Hij vroeg een beetje naar mijn werkwijze. Dus ik zeg ja ik werk nu met een 1:15 brew ratio, 16 gram koffie, 240 ml water, 92 graden, en de koffie loopt wel door binnen 3 minuten. Naja, dan wist hij eigenlijk ook niet meer wat er dan nog fout kon gaan. Zij gebruiken ook gewoon kraanwater, dus we gebruiken allebei hetzelfde water. (Ik kom uit Voorschoten) Ik zei, misschien ligt het aan mijn molentje (instapmolen hario slim plus). Hij was zo vriendelijk om de bonen die ik ben hem wou kopen voor mij te malen.
Eenmaal thuis dus aan de gang met een standaard recept dat ikvolg, met bovenstaande uitgangspunten dus, en dan 1 bloom van 40 ml, 60 ml pour en daarna 140 ml pour. De smaak was oke maar wederom meer zurig dan bij de koffiebar. Uiteraard was zijn koffie heerlijk, en vooral nadat het was wat afgekoeld totaal geen bitter te herkennen.
Heb zelf de laatste dagen van alles geprobeerd. Lagere temperatuur (90 graden), en een single pour na de bloom, maar die koffie was nog veel zuriger/bitter. Heb ook geoefend met de osmotic flow, maar is niet veel beter. Heter water gebruiken lijkt mij alleen maar tegen te werken, terwijl ik overal op youtube tegenkom dat heet goed is.
Ik weet ondertussen niet meer wat ik aan mijn techniek kan doen om een beter resultaat te krijgen. Ik heb alles al gezien op Youtube en meerdere technieken geprobeerd op verschillende temperaturen. Wie kan mij verder helpen met ontdekken waar het fout gaat?
groet,
Joris.
Ik heb maar wisselend succes met de V60. Probleem is dat de koffie vaak te zurig (of is het bitter?) smaakt. Ik weet niet zo goed wat het verschil is dus nu het nu maar even zurig. Er zijn soms wel andere smaaktonen aanwezig maar het zure overheerst.
Nu was ik laatst in een koffiebranderij/bar in leiden en raakte aan de praat met de barista. Hij vroeg een beetje naar mijn werkwijze. Dus ik zeg ja ik werk nu met een 1:15 brew ratio, 16 gram koffie, 240 ml water, 92 graden, en de koffie loopt wel door binnen 3 minuten. Naja, dan wist hij eigenlijk ook niet meer wat er dan nog fout kon gaan. Zij gebruiken ook gewoon kraanwater, dus we gebruiken allebei hetzelfde water. (Ik kom uit Voorschoten) Ik zei, misschien ligt het aan mijn molentje (instapmolen hario slim plus). Hij was zo vriendelijk om de bonen die ik ben hem wou kopen voor mij te malen.
Eenmaal thuis dus aan de gang met een standaard recept dat ikvolg, met bovenstaande uitgangspunten dus, en dan 1 bloom van 40 ml, 60 ml pour en daarna 140 ml pour. De smaak was oke maar wederom meer zurig dan bij de koffiebar. Uiteraard was zijn koffie heerlijk, en vooral nadat het was wat afgekoeld totaal geen bitter te herkennen.
Heb zelf de laatste dagen van alles geprobeerd. Lagere temperatuur (90 graden), en een single pour na de bloom, maar die koffie was nog veel zuriger/bitter. Heb ook geoefend met de osmotic flow, maar is niet veel beter. Heter water gebruiken lijkt mij alleen maar tegen te werken, terwijl ik overal op youtube tegenkom dat heet goed is.
Ik weet ondertussen niet meer wat ik aan mijn techniek kan doen om een beter resultaat te krijgen. Ik heb alles al gezien op Youtube en meerdere technieken geprobeerd op verschillende temperaturen. Wie kan mij verder helpen met ontdekken waar het fout gaat?
groet,
Joris.