ALM Kopi handmatige lever espresso apparaat
Geplaatst: ma 13 feb 2023, 11:25
Een tijdje terug zag ik James Hoffman een test doen met artikellen die hij via AliEspress had besteld. Ik vond de apparaten geweldig in eenvoud en herkende ze als de ALM Kopi espresso apparaten uit Taiwan.
Pas als de kop 85°C is, komt er een espresso uit tussen de 90 en 93 graden... Nu smaakte de eerste espresso's echt totaal nergens naar. De portafilter lijkt al kleinere gaatjes te hebben dan min Bezerra, dus bonenmaler iets groffer ingesteld.
Dan de druk. Als je de hendel omhoog haalt, zakt het water al door de zuiger om de koffie voor te weken. Druk je de hendel rustig naar beneden, dan komt er donkere koffie uit de filter, maar zonder de typische espresso smaak. Druk je te hard, dan is de koffie te licht en te bitter.... Het beste resultaat heb ik als ik de druk rustig laat opkomen totdat ik weerstand voel, dan fors door drukken tot tussen de 9 en 10 bar en dan aan het eind rustig laten zakken. De extractie tijd zit dan op rond de 30 sec!
Ik had echt wat oeffening nodig, maar het is nu echt leuk en lekker om op een zo basic manier espresso te brouwen. Op de video hoorde James een tik, dat is de klep in de zuiger, die met weinig druk openschiet. Nadeel vind ik alleen de grote hoogte tussen portafilter en glas. Koffie zetten met traditionele espresso glazen is spetteren! Dus had ik een excuus om wat hogere nieuwe glazen te kopen, haha.
Voordeel is wel dat een hoog glas voor mijn ontbijt, een dubbele Latte Machiatto er direct onderpast... Tubruk
Na wat email verkeer gaf hij het apparaat kadeau, en een paar dagen later kwam een oversized kartonnen doos aan met het apparaat er in. Het brouwen van espresso met een machine waarbij eigenlijk alles variabel is, van temperatuur tot de druk is echt een uitdaging!
Tijdens de test viel op dat James de kop eerst 3x had voorverwarmd, ik zie op de website dat de apparaten een verwarmings element hebben. Ok, goed voorverwarmen dus.Pas als de kop 85°C is, komt er een espresso uit tussen de 90 en 93 graden... Nu smaakte de eerste espresso's echt totaal nergens naar. De portafilter lijkt al kleinere gaatjes te hebben dan min Bezerra, dus bonenmaler iets groffer ingesteld.
Dan de druk. Als je de hendel omhoog haalt, zakt het water al door de zuiger om de koffie voor te weken. Druk je de hendel rustig naar beneden, dan komt er donkere koffie uit de filter, maar zonder de typische espresso smaak. Druk je te hard, dan is de koffie te licht en te bitter.... Het beste resultaat heb ik als ik de druk rustig laat opkomen totdat ik weerstand voel, dan fors door drukken tot tussen de 9 en 10 bar en dan aan het eind rustig laten zakken. De extractie tijd zit dan op rond de 30 sec!
Ik had echt wat oeffening nodig, maar het is nu echt leuk en lekker om op een zo basic manier espresso te brouwen. Op de video hoorde James een tik, dat is de klep in de zuiger, die met weinig druk openschiet. Nadeel vind ik alleen de grote hoogte tussen portafilter en glas. Koffie zetten met traditionele espresso glazen is spetteren! Dus had ik een excuus om wat hogere nieuwe glazen te kopen, haha.
Voordeel is wel dat een hoog glas voor mijn ontbijt, een dubbele Latte Machiatto er direct onderpast... Tubruk