Pagina 1 van 5
Eureka Mignon specialita een goede keuze?
Geplaatst: vr 20 okt 2023, 11:10
door Snderr078
Beste koffie experts,
Graag jullie mening. Ik wil m’n Compak K3 Touch upgraden om meer uit de koffiebonen te halen. De Compak is niet verkeerd maar klontert wel wat, maakt veel herrie en is niet snel.
Ik kijk naar:
Eureka Mignon (specialita)
Eureka Zenith HS 65
Fiorenzato F64 (Evo v2)
Mazzer mini (niet mooi)
Te groot voor mijn keuken zijn;
La Sanmarco
Compak J6/E8
Mis ik iets? Het moet niet te groot worden en graag grind on demand, goed af te stellen en stiller dan de Compak.
Ik zit al een tijd mee te lezen op het forum maar er is zoveel keuze.
Dank voor jullie ideeën.
Re: Eureka Mignon specialita een goede keuze?
Geplaatst: vr 20 okt 2023, 11:53
door HanR
Nieuw of tweedehands?
Een mazzer miniE is erg goed Qua maalsel.
Je kunt ook bij Compak blijven.
E5 doet niet veel onder voor de grotere broertjes.
De lompe horeca molens zou ik overslaan
Fiorenzato, Zenith
Meeste waar voor je geld: Eureka XL/turbo.
Atom: stiekem best groot, maar mooi en stil.
Zelf heb ik voor dagelijks gebruik een Ceado S37 (64mm)
Re: Eureka Mignon specialita een goede keuze?
Geplaatst: vr 20 okt 2023, 15:26
door bobbee
Allemaal malers met meer retentie dan gewenst.
Behalve dan de XL.
Re: Eureka Mignon specialita een goede keuze?
Geplaatst: vr 20 okt 2023, 16:38
door HanR
Zolang retentie blijft liggen waar het ligt is het onbelangrijk.
Alleen wat in uitlopen en trechters blijft hangen is relevant.
Oplossing: niet te fijn malen (lees:niet proberen om 18 gram in een standaard 14 grams bakje te proppen)
Is retentie dan niet van belang?
Jawel, voor wie het verschil markt wel. Maar een heel groot deel van de mainstream malers laten afvallen vanwege een idee dat door een kleine groep fijnproevers is bedacht, is natuurlijk waanzin.
Re: Eureka Mignon specialita een goede keuze?
Geplaatst: vr 20 okt 2023, 16:54
door bobbee
Sorry, ben ik niet met je eens. Dit wat je beschrijft is hoe jij er tegenaan kijkt vanuit jouw visie /idee/verwachting van hoe jij de hobby bewandelt maar niet per definitie waar.
Met retentie bedoel ik niet de statische retentie nee.
Voor mij geldt wbt retentie; Het is een parameter die meedoet in het proces en als je die kunt tackelen met een maler zonder retentie dan gewoon doen. Zonder oud maalsel is dat direct visueel waar te nemen in de extractie en dus ook de doorloop wat weer invloed heeft op de smaak. Hoe die invloed heeft op smaak doe ik geen uitspraak over maar ik vind het leuk om rekening mee te houden en zo het geheel naar een hoger niveau te tillen.
Verder is het voor thuis ook nog gewoon fijn om nauwelijks retentie te hebben omdat ik niet achterelkaar door koffie zet dus ook geen dure koffiebonen hoeft te vermalen om de retentie (oud maalsel) weg te werken.
Hecht je hier allemaal geen waarde aan, ja dan gewoon een mazzer ofzo kopen en geen naked gebruiken.
Re: Eureka Mignon specialita een goede keuze?
Geplaatst: vr 20 okt 2023, 19:12
door Snderr078
Bedankt voor het meedenken.
Ik ga kijken voor een Eureka XL, of een Atom of Zenith 65. De nieuwprijs van een XL en Atom ontloopt elkaar niet veel. Dus een nieuwe of als ik een nette gebruikte tegenkom.
De Caedo die je zelf gebruikt Han ziet er ook erg degelijk uit.
Het is voor ons thuisgebruik voor espresso’s en s-morgens een cappuccino. Ik ben erg benieuwd of ik het verschil ga merken met de huidige Compak K3 Touch (met dezelfde vers gebrande bonen van Cafedujours)
Re: Eureka Mignon specialita een goede keuze?
Geplaatst: vr 20 okt 2023, 20:02
door HanR
Als het eerste bakkie van de dag door de gootsteen gaat, of naar een huisgenoot die het verschil niet proeft is retentie geen issue.
Ook als je het verschil niet proeft is retentie geen issue.
Op het moment dat je een betere maler wil dan een K3 kan het zijn dat je je in het voorstadium bevindt van iets dat kan uitgroeien tot koffiehobby.
Natuurlijk is er ontwikkeling op het gebied van malers. Maar het afserveren van een hele categorie malers welke een paar jaar geleden nog aanbevelenswaardig waren (ok. Bij gebrek aan beter. Jij je zin) is wel erg kort door de bocht.
Re: Eureka Mignon specialita een goede keuze?
Geplaatst: vr 20 okt 2023, 20:05
door HanR
Verschil ga je zeker merken.
De XL is wat mij betreft eerste keus.
Zenith is gedateerde horecabak en zou ik nieuw niet doen.
Re: Eureka Mignon specialita een goede keuze?
Geplaatst: vr 20 okt 2023, 20:21
door ErikvW
HanR schreef: vr 20 okt 2023, 20:02
Als het eerste bakkie van de dag door de gootsteen gaat, of naar een huisgenoot die het verschil niet proeft is retentie geen issue.
Ook als je het verschil niet proeft is retentie geen issue.
Op het moment dat je een betere maler wil dan een K3 kan het zijn dat je je in het voorstadium bevindt van iets dat kan uitgroeien tot koffiehobby.
Natuurlijk is er ontwikkeling op het gebied van malers. Maar het afserveren van een hele categorie malers welke een paar jaar geleden nog aanbevelenswaardig waren (ok. Bij gebrek aan beter. Jij je zin) is wel erg kort door de bocht.
Bij een horeca maler is retentie ook nog eens te managen. Door middel van single dosen zonder hopper en lang door laten draaien. Of door het uitblazen met een balgje. MIjn eerste twee serieuze malers waren een Fiorenzato F64Evo en de LaSanMarco SM97 en die deden het met wat extra werk prima. En de meeste horeca malers zijn niet kapot te krijgen.
Op marktplaats zijn de horeca malers de laatste tijd wel een stuk duurder geworden - het verschil met de nieuwe thuismaler met (op papier) vergelijkbare kwaliteit wordt in mijn visie daardoor kleiner. Als er geen deal te halen vindt ik het moeilijk om ze aan te raden.
Re: Eureka Mignon specialita een goede keuze?
Geplaatst: vr 20 okt 2023, 20:58
door Snderr078
Het begint met de Bezzerra Gulia, verse bonen, weegschaaltje met timer etc. al behoorlijk op een koffie hobby te lijken. De Compak K3 vervangen is de volgende stap.
De Gulia binnenkort even een keer onderhoud, hoor je nog van me.