Brandavonturen gedeeld en adviezen gevraagd
Geplaatst: ma 30 okt 2023, 17:54
Ik wil hier graag mijn avonturen delen in het branden van koffie, en meteen wat adviezen vragen.
Ik heb sinds enige tijd een I-Roast 2 om mee te spelen. Dit is een kleine heteluchtrooster die al jaren uit de handel is. Je kunt een temperatuurprofiel instellen met 5 stadia. De presets zijn 1 stadium van 450F=232°C (zoals het eerdere model Hearthware Precision) en 3 stadia van 455F=235°C gedurende 6:00, 400F=204°C gedurende 4:00, 435F=224°C gedurende 1:30 (zoals de voorganger Hearthware I-Roast 1).
Ik heb deze groene bonen uit Columbia geprobeerd, die volgens de beschrijving een "volle, stevige body en een rijke, milde smaak met tonen van noot en chocolade" zou moeten hebben.
Om het apparaat en het proces van koffie branden een beetje te leren kennen, heb ik eerst een paar keer bonen gebrand volgens preset 2, dus de drie stadia met een totale duur van 11:30. De eerste poging tot na de tweede krak gebrand en daarna gekoeld, met een zeer donker resultaat dat glanste van de olie en verbrand smaakte ("Full French roast" volgens het overzicht van Sweet Maria's) . De tweede en derde poging heb ik op het oog eerder gestopt, waarvan de eerste nog steeds te donker was ("Vienna") en de andere al beter ("Full City+ roast").
Toen ik er achter kwam dat ik ook de temperatuur kon bepalen, het apparaat wijst zich niet helemaal vanzelf, wilde ik het branden wat gestructureerder aanpakken en hield ik een log bij. Opgemerkt moet worden dat de temperatuursensor zich in de basis van het apparaat bevindt en niet in de bonenmassa. Het zal dus niet een heel goede benadering van de boontemperatuur zijn.
Poging 1
- 235°C @ 6 minuten
- 204°C @ 4 minuten
- 224°C @ 1,5 minuten
Gewicht groen: 150.0 g
Gewicht geroosterd: 126.5 g
Gewichtsverlies: 15.7%
De eerste poging is met preset 2 (weergegeven met de rode lijn). De temperatuur heb ik iedere 15 seconden gemeten, en de eerste halve minuut zelfs iedere 10 seconden (zwarte lijn). De rate of rise zoals door Scott Rao is geïntroduceerd heb ik berekend (blauwe lijn). FC is de first crack en COOL is waar ik het proces geforceerd heb afgebroken en gekoeld.
Wat opvalt is dat het branden te snel gaat, of in ieder geval bereikt het programma van preset 2 nauwelijks het tweede stadium. Nu is dat wat ik overal lees over deze brander, dat het te snel gaat. Er is ook wel een mod toegepast waarin een 1k weerstand wordt vervangen door een 1k8 om het vermogen wat te temperen.
Poging 2
Voor de tweede poging heb ik een nieuw profiel aangemaakt, dat ik op de site van Sweet Maria's heb gevonden. Dit profiel bouwt de temperatuur op, in plaats van meteen hoog te beginnen zoals preset 2.
- 180°C @ 2 minuten
- 200°C @ 3 minuten
- 240°C @ 4,5 minuten
Gewicht groen: 149.9 g
Gewicht geroosterd: 128.8 g
Gewichtsverlies: 14.1%
Ik heb nu iedere 30 seconden gemeten, omdat vaker meten ten eerste bewerkelijker is en ten tweede leidt tot meer ruis in de rate of rise. Waarschijnlijk heb ik iets verkeerd gedaan, want ik zie eigenlijk geen verschil in het temperatuurverloop vergeleken met de eerste poging. Bovendien komt de gemeten temperatuur boven de ingestelde temperatuur uit. Ik heb het branden 30 seconden eerder gestopt, dus wel lichter gebrand en minder gewichtsverlies.
Poging 3
De derde poging is zo te zien wel volgens het programma gegaan zoals bedoeld in de tweede poging.
- 180°C @ 2 minuten
- 200°C @ 3 minuten
- 240°C @ 4,5 minuten
Gewicht groen: 150.0 g
Gewicht geroosterd: 126.7 g
Gewichtsverlies: 15.5%
De eerste krak valt mooi samen met het einde van het tweede stadium. Dus zo op het oog een beter temperatuurverloop en een minder snelle eerste krak dan preset 2. De eerste krak vindt tot nu toe steeds plaats op een temperatuur van ongeveer 200°C, wat je zou kunnen verwachten. Het gaat allemaal nog wel vrij snel, waarbij ik na 6:30 het branden al stop. Dus eens kijken of het wat rustiger kan. Ik wil namelijk lichter roosteren, zoals een "City roast".
Poging 4
"Start low, go slow" programma geprobeerd.
- 160°C @ 2 minuten
- 180°C @ 2 minuten
- 200°C @ 2 minuten
- 220°C @ 4 minuten
Gewicht groen: 169.9 g
Gewicht geroosterd: 133.5 g
Gewichtsverlies: 21.4 %
Het temperatuurverloop gaat inderdaad langzamer, met een latere eerste krak en een langere totale brandduur van 8 minuten. De kleur van de boontje is zeer vergelijkbaar met die van poging 3, maar er is opvallend veel gewichtsverlies opgetreden. Volgens Sweet Maria's zou dit gewichtsverlies passen bij verbrande koffie, dus misschien heb ik de groene bonen wel verkeerd gewogen. Maar dat is niet meer te controleren. Ook begint de eerste krak bij 186°C, wat er volgens mij op duidt dat de sensor flink naast de temperatuur van de bonen zelf zit omdat die op 196°C zou moeten plaatsvinden.
Ik heb poging 3 en 4 geproefd door "cupping", heb ik dat ook eens geprobeerd. Hierbij vond ik beide brandingen mild van smaak met inderdaad tonen van noten. Chocolade proefde ik niet zo terug, wel caramel. Het was zoet, zonder enig zuurtje. Poging 4 had wat meer body, poging 3 was vlakker en wateriger van smaak. Sowieso niet echt mijn smaak, maar dat kan natuurlijk aan mijn branding liggen.
Vragen
Ik heb van alles gelezen op het internet, vooral van Sweet Maria's en op verschillende fora, en het boek The Coffee Roaster's Companion van Scott Rao. Hiermee heb ik al enige richting vergeleken met het allereerste begin, maar toch zijn mij veel dingen onduidelijk en heb ik behoefte aan adviezen voor mijn volgende brandingen:
- het is duidelijk dat de temperatuursensor onbetrouwbaar is. Ik zou natuurlijk een thermokoppel in de brander kunnen hangen, dan hoef ik ook niet handmatig voortdurend de temperatuur te controleren, te noteren en uit te zetten in een grafiek. Maar ik geef er vooralsnog de voorkeur aan om met de beperkte middelen die ik heb, op een eenvoudige manier lekkere koffie te branden. Wat zouden jullie doen? Kan ik voldoende uit de voeten met de metingen zoals hierboven?
- de meeste dingen die ik heb gelezen gaan over drum roasters in plaats van fluid bed roasters. En de I-Roast 2 is weliswaar een fluid bed roaster, maar dan wel een heel kleine. Nergens lees ik onderbouwde adviezen over temperatuur en tijdsduur van een profiel. De preset 2 van de I-Roast 2 (zoals gebruikt in poging 1) en het profiel dat ik van Sweet Maria's heb geplukt (zoals gebruikt in poging 3) verschillen sterk van elkaar. Het eerste profiel begint op een hoge temperatuur (voor de eerste droogfase en bruiningsfase?), verlaagt vervolgens de temperatuur (voor een lange eerste krak?) en verhoogt vervolgens de temperatuur (om "bakken" te voorkomen in de ontwikkelingsfase?). Het tweede profiel heeft een opklimmende temperatuur in 3 stadia. Wat is logisch?
- mijn Columbiaanse boontjes zijn nu op en ze zijn niet helemaal mijn smaak, dus ik koop geen nieuwe. Ik heb nog gewassen boontjes uit Ethiopië en natural uit Rwanda. Afgaand op wat ik hier en daar lees zijn dit beide heel andere boontjes, waarbij de Ethiopische wellicht wat harder zijn en daarom misschien wat harder aangepakt moeten worden, terwijl de natural wellicht wat langzamer moeten. Wat zouden jullie doen? Eerstvolgende poging volgens het profiel van poging 3 of van poging 4? Of nog wat anders?
- ik wil vooral branden voor filter en houdt van lichte brandingen, clean in plaats van body en fruitige smaken, ook van natural processed koffie. Hoe complexer en "funkier", hoe beter. Tot nu vallen Ethiopische en Keniaanse koffie het meest in mijn smaak. Is dit überhaupt haalbaar als beginner met een simpel apparaat, of kan ik beter wat anders proberen?
Ik heb sinds enige tijd een I-Roast 2 om mee te spelen. Dit is een kleine heteluchtrooster die al jaren uit de handel is. Je kunt een temperatuurprofiel instellen met 5 stadia. De presets zijn 1 stadium van 450F=232°C (zoals het eerdere model Hearthware Precision) en 3 stadia van 455F=235°C gedurende 6:00, 400F=204°C gedurende 4:00, 435F=224°C gedurende 1:30 (zoals de voorganger Hearthware I-Roast 1).
Ik heb deze groene bonen uit Columbia geprobeerd, die volgens de beschrijving een "volle, stevige body en een rijke, milde smaak met tonen van noot en chocolade" zou moeten hebben.
Om het apparaat en het proces van koffie branden een beetje te leren kennen, heb ik eerst een paar keer bonen gebrand volgens preset 2, dus de drie stadia met een totale duur van 11:30. De eerste poging tot na de tweede krak gebrand en daarna gekoeld, met een zeer donker resultaat dat glanste van de olie en verbrand smaakte ("Full French roast" volgens het overzicht van Sweet Maria's) . De tweede en derde poging heb ik op het oog eerder gestopt, waarvan de eerste nog steeds te donker was ("Vienna") en de andere al beter ("Full City+ roast").
Toen ik er achter kwam dat ik ook de temperatuur kon bepalen, het apparaat wijst zich niet helemaal vanzelf, wilde ik het branden wat gestructureerder aanpakken en hield ik een log bij. Opgemerkt moet worden dat de temperatuursensor zich in de basis van het apparaat bevindt en niet in de bonenmassa. Het zal dus niet een heel goede benadering van de boontemperatuur zijn.
Poging 1
- 235°C @ 6 minuten
- 204°C @ 4 minuten
- 224°C @ 1,5 minuten
Gewicht groen: 150.0 g
Gewicht geroosterd: 126.5 g
Gewichtsverlies: 15.7%
De eerste poging is met preset 2 (weergegeven met de rode lijn). De temperatuur heb ik iedere 15 seconden gemeten, en de eerste halve minuut zelfs iedere 10 seconden (zwarte lijn). De rate of rise zoals door Scott Rao is geïntroduceerd heb ik berekend (blauwe lijn). FC is de first crack en COOL is waar ik het proces geforceerd heb afgebroken en gekoeld.
Wat opvalt is dat het branden te snel gaat, of in ieder geval bereikt het programma van preset 2 nauwelijks het tweede stadium. Nu is dat wat ik overal lees over deze brander, dat het te snel gaat. Er is ook wel een mod toegepast waarin een 1k weerstand wordt vervangen door een 1k8 om het vermogen wat te temperen.
Poging 2
Voor de tweede poging heb ik een nieuw profiel aangemaakt, dat ik op de site van Sweet Maria's heb gevonden. Dit profiel bouwt de temperatuur op, in plaats van meteen hoog te beginnen zoals preset 2.
- 180°C @ 2 minuten
- 200°C @ 3 minuten
- 240°C @ 4,5 minuten
Gewicht groen: 149.9 g
Gewicht geroosterd: 128.8 g
Gewichtsverlies: 14.1%
Ik heb nu iedere 30 seconden gemeten, omdat vaker meten ten eerste bewerkelijker is en ten tweede leidt tot meer ruis in de rate of rise. Waarschijnlijk heb ik iets verkeerd gedaan, want ik zie eigenlijk geen verschil in het temperatuurverloop vergeleken met de eerste poging. Bovendien komt de gemeten temperatuur boven de ingestelde temperatuur uit. Ik heb het branden 30 seconden eerder gestopt, dus wel lichter gebrand en minder gewichtsverlies.
Poging 3
De derde poging is zo te zien wel volgens het programma gegaan zoals bedoeld in de tweede poging.
- 180°C @ 2 minuten
- 200°C @ 3 minuten
- 240°C @ 4,5 minuten
Gewicht groen: 150.0 g
Gewicht geroosterd: 126.7 g
Gewichtsverlies: 15.5%
De eerste krak valt mooi samen met het einde van het tweede stadium. Dus zo op het oog een beter temperatuurverloop en een minder snelle eerste krak dan preset 2. De eerste krak vindt tot nu toe steeds plaats op een temperatuur van ongeveer 200°C, wat je zou kunnen verwachten. Het gaat allemaal nog wel vrij snel, waarbij ik na 6:30 het branden al stop. Dus eens kijken of het wat rustiger kan. Ik wil namelijk lichter roosteren, zoals een "City roast".
Poging 4
"Start low, go slow" programma geprobeerd.
- 160°C @ 2 minuten
- 180°C @ 2 minuten
- 200°C @ 2 minuten
- 220°C @ 4 minuten
Gewicht groen: 169.9 g
Gewicht geroosterd: 133.5 g
Gewichtsverlies: 21.4 %
Het temperatuurverloop gaat inderdaad langzamer, met een latere eerste krak en een langere totale brandduur van 8 minuten. De kleur van de boontje is zeer vergelijkbaar met die van poging 3, maar er is opvallend veel gewichtsverlies opgetreden. Volgens Sweet Maria's zou dit gewichtsverlies passen bij verbrande koffie, dus misschien heb ik de groene bonen wel verkeerd gewogen. Maar dat is niet meer te controleren. Ook begint de eerste krak bij 186°C, wat er volgens mij op duidt dat de sensor flink naast de temperatuur van de bonen zelf zit omdat die op 196°C zou moeten plaatsvinden.
Ik heb poging 3 en 4 geproefd door "cupping", heb ik dat ook eens geprobeerd. Hierbij vond ik beide brandingen mild van smaak met inderdaad tonen van noten. Chocolade proefde ik niet zo terug, wel caramel. Het was zoet, zonder enig zuurtje. Poging 4 had wat meer body, poging 3 was vlakker en wateriger van smaak. Sowieso niet echt mijn smaak, maar dat kan natuurlijk aan mijn branding liggen.
Vragen
Ik heb van alles gelezen op het internet, vooral van Sweet Maria's en op verschillende fora, en het boek The Coffee Roaster's Companion van Scott Rao. Hiermee heb ik al enige richting vergeleken met het allereerste begin, maar toch zijn mij veel dingen onduidelijk en heb ik behoefte aan adviezen voor mijn volgende brandingen:
- het is duidelijk dat de temperatuursensor onbetrouwbaar is. Ik zou natuurlijk een thermokoppel in de brander kunnen hangen, dan hoef ik ook niet handmatig voortdurend de temperatuur te controleren, te noteren en uit te zetten in een grafiek. Maar ik geef er vooralsnog de voorkeur aan om met de beperkte middelen die ik heb, op een eenvoudige manier lekkere koffie te branden. Wat zouden jullie doen? Kan ik voldoende uit de voeten met de metingen zoals hierboven?
- de meeste dingen die ik heb gelezen gaan over drum roasters in plaats van fluid bed roasters. En de I-Roast 2 is weliswaar een fluid bed roaster, maar dan wel een heel kleine. Nergens lees ik onderbouwde adviezen over temperatuur en tijdsduur van een profiel. De preset 2 van de I-Roast 2 (zoals gebruikt in poging 1) en het profiel dat ik van Sweet Maria's heb geplukt (zoals gebruikt in poging 3) verschillen sterk van elkaar. Het eerste profiel begint op een hoge temperatuur (voor de eerste droogfase en bruiningsfase?), verlaagt vervolgens de temperatuur (voor een lange eerste krak?) en verhoogt vervolgens de temperatuur (om "bakken" te voorkomen in de ontwikkelingsfase?). Het tweede profiel heeft een opklimmende temperatuur in 3 stadia. Wat is logisch?
- mijn Columbiaanse boontjes zijn nu op en ze zijn niet helemaal mijn smaak, dus ik koop geen nieuwe. Ik heb nog gewassen boontjes uit Ethiopië en natural uit Rwanda. Afgaand op wat ik hier en daar lees zijn dit beide heel andere boontjes, waarbij de Ethiopische wellicht wat harder zijn en daarom misschien wat harder aangepakt moeten worden, terwijl de natural wellicht wat langzamer moeten. Wat zouden jullie doen? Eerstvolgende poging volgens het profiel van poging 3 of van poging 4? Of nog wat anders?
- ik wil vooral branden voor filter en houdt van lichte brandingen, clean in plaats van body en fruitige smaken, ook van natural processed koffie. Hoe complexer en "funkier", hoe beter. Tot nu vallen Ethiopische en Keniaanse koffie het meest in mijn smaak. Is dit überhaupt haalbaar als beginner met een simpel apparaat, of kan ik beter wat anders proberen?