Filter hulp
Geplaatst: di 23 jan 2024, 08:49
Ik heb sinds vorige week een Comandante c40 aangeschaft om betere V60 filter koffie te kunnen maken. Paar dagen aan het uitproberen geweest en het lukt me nog niet dezelfde smaak uit de koffie te halen als mijn koffiebar. Ik gebruik dezelfde bonen (Kenia van Blommers:https://www.blommers.coffee/nl/kenya-kiri-washed.html) en mijn filter smaakt wat zwaarder en bitterder dan die van de koffiebar (die heeft meer fruit en is lichter, makkelijker verteerbaar)
Ik heb de commandanten op stand 25 staan, gebruik de ratio 1:16 en mijn water is spa blauw op 93 graden. Meestal maak ik 18gr in 300 gr uit om mee te nemen naar mijn werk. Ik bloom de eerste 30-45 sec met 40-50gr water en daarna schenk ik om te 10 sec 50gr water bij. Rond de 2 min heb ik dan al het water opgeschonken en laat ik hem doorlopen. Het laatste deel duurt voor mijn gevoel altijd erg lang en het water is er pas door rond de 3:30 min. Mijn vermoeden is dat de langere doorlooptijd zorgt voor meer bitter, maar ik weet niet wat ik het beste kan doen om dit te versnellen en de smaak positief te beïnvloeden.
Ik zou de Comandante wat groffer kunnen zetten, maar ik zit volgens de commandanten richtlijnen al aan de grove kant voor V60 filter. Ik hoor en lees ook dat grovere koffie ook sneller leidt tot bittere koffie. Weet dus niet of dit de juiste stap is. James Hoffman adviseert om het water (zeker bij lichtere roasts) tegen het kookpunt te brengen en de koffie zou er ook sneller van doorlopen.
Ik ga de komende tijd gewoon het nodige puzzelen, maar zou super zijn als jullie alvast wat mee kunnen denken. Waar zouden jullie beginnen?
Ik heb de commandanten op stand 25 staan, gebruik de ratio 1:16 en mijn water is spa blauw op 93 graden. Meestal maak ik 18gr in 300 gr uit om mee te nemen naar mijn werk. Ik bloom de eerste 30-45 sec met 40-50gr water en daarna schenk ik om te 10 sec 50gr water bij. Rond de 2 min heb ik dan al het water opgeschonken en laat ik hem doorlopen. Het laatste deel duurt voor mijn gevoel altijd erg lang en het water is er pas door rond de 3:30 min. Mijn vermoeden is dat de langere doorlooptijd zorgt voor meer bitter, maar ik weet niet wat ik het beste kan doen om dit te versnellen en de smaak positief te beïnvloeden.
Ik zou de Comandante wat groffer kunnen zetten, maar ik zit volgens de commandanten richtlijnen al aan de grove kant voor V60 filter. Ik hoor en lees ook dat grovere koffie ook sneller leidt tot bittere koffie. Weet dus niet of dit de juiste stap is. James Hoffman adviseert om het water (zeker bij lichtere roasts) tegen het kookpunt te brengen en de koffie zou er ook sneller van doorlopen.
Ik ga de komende tijd gewoon het nodige puzzelen, maar zou super zijn als jullie alvast wat mee kunnen denken. Waar zouden jullie beginnen?