Pagina 1 van 2

Hoe maak je een goede lungo?

Geplaatst: zo 24 mar 2024, 21:19
door Dennis a
Hoi ik zal me zelf even voorstellen, ik ben Dennis en nieuw op dit forum.
Ik heb pas een nieuwe koffiemachine gekocht een Bezzera bz10 met een Eureka specialita bonenmaler.
Nu ben ik benieuwd wat jullie advies is om een goede lungo te maken.
Ik lees adviezen van een langere doorlooptijd of een grovere maling.
Als vast bedankt
Groeten Dennis

Re: Hoe maak je een goede lungo?

Geplaatst: zo 24 mar 2024, 21:22
door bobbee
Welkom.

Heet water tappen in een kannetje, opzij zetten. Espresso maken in een groter kopje dan voor espresso (logisch voor lungo)

Deze espresso serveren met het kannetje beetje afgekoeld water wat je er naar smaak bij kunt gieten en zo de lungo creëren die je qua verhouding wilt zonder dat die verbrand.


Re: Hoe maak je een goede lungo?

Geplaatst: ma 25 mar 2024, 10:16
door Dennis a
Hoi bobbee
Bedankt voor je reactie, maar is dit dan geen Americano?
Of is dat eigenlijk het zelfde?

Re: Hoe maak je een goede lungo?

Geplaatst: ma 25 mar 2024, 10:24
door bobbee
Een lungo lekker en goed maken is onbegonnen werk.

Re: Hoe maak je een goede lungo?

Geplaatst: ma 25 mar 2024, 12:52
door RoosW
Dennis a schreef: ma 25 mar 2024, 10:16 Hoi bobbee
Bedankt voor je reactie, maar is dit dan geen Americano?
Of is dat eigenlijk het zelfde?
Andere water verhoudingen, en @Bobbee heeft in zijn antwoord gelijk, een goede lungo direct van de tap is een heikel karwei, met nog meer onzekerheid als een normale espresso, water bijvoegen, al dan niet naar keuze ernaast of er al in, geeft een herhaalbaar goed resultaat, zonder dat je de ongewenste extra bitterstoffen mee spoelt door langer door te laten lopen, ipv de tijd die een espresso neemt. Bijkomend voordeel, je hoeft niet telkenmale de maalgraad te veranderen zoals ipv een espresso een lungo normaal wel vereist. Ik kan het smaakverschil niet proeven tussen een direct getrokken lungo (ondanks alle moeite die je daarvoor moet doen) en de espresso met een likje water, sterker, ik prefereer de laatste omdat ie over het algemeen minder bitter bevat, en meer van het zoet behoud.

Re: Hoe maak je een goede lungo?

Geplaatst: ma 25 mar 2024, 16:25
door Dennis a
Bedankt voor je reactie Roos.
Ik ga het eerst dan ook even zo doen.

Re: Hoe maak je een goede lungo?

Geplaatst: di 26 mar 2024, 21:27
door GuidovW
Welkom Dennis.
K ben het eens met de vorige posts; een lungo maak ik nooit, wel Americano’s.

Re: Hoe maak je een goede lungo?

Geplaatst: do 28 mar 2024, 21:19
door fob
En als je de espresso op het water zet in plaats van andersom behoudt je de cremalaag. Smaakt hetzelfde, maar vind ik mooier. Dat heet een long black in plaats van Americano.

Re: Hoe maak je een goede lungo?

Geplaatst: ma 15 apr 2024, 23:21
door Rosanne
Topic starter heeft hiermee geen antwoord op zijn vraag hoe hij een Lungo maakt. Ben daar zelf ook erg benieuwd naar omdat ik via internet en YouTube begrijp dat je dan ook een langere doorlooptijd aan moet houden? Iemand die hier verstand van heeft? Ben hier ook erg benieuwd naar (ondanks dat er hier een alternatief wordt beschreven middels een americano)

Re: Hoe maak je een goede lungo?

Geplaatst: di 16 apr 2024, 06:26
door Erik82
Erg simpel. Gewoon een hogere flow rate dan een espresso en in dezelfde tijd 3 keer zoveel output hebben, zeg maar wat elke volautomaat doet. Smaakt waardeloos door een slechte extractie maar dat is een Lungo. Vandaar dat de Americano een veel beter optie is. Zolang je maar geen heet water op je espresso gooit en hem daarmee verbrand is de smaak vele malen beter dan bij een Lungo.