Kabouter schreef:
Wat ook nog wel meespeelt is dat de metingen vam het drinkwaterbedrijf ook laten zien dat er flink wat PFAS in het water zit.
Een RO filter zou daar het meest effectief tegen zijn. Een scenario is dus RO voor het water dat we thuis drinken, met remineralisatie om gezondheidsredenen en om de juiste KH voor espresso te bereiken.
Alternatief: koolstoffilter voor het drinkwater plus ionenwisselaar voor de espresso. Nadeel is dat koolstoffilter tegen PFAS hit or miss schijnt te zijn.
LS.,
Ik lees tegenwoordig nog een beetje uit de kantlijn mee, maar soms zijn er onderwerpen waar ik even mythbustertje moet spelen.
Een van de meest ongrijpbare zaken is smaakperceptie. Dat espresso beter zou smaken door bereiding met water met een lage alkaliniteit is een persoonlijke beleving. Vooral doen als je meent dat daardoor je espresso beter smaakt. Ter lering en vermaak; vanuit mijn werk als drinkwaterspecialist heb ik onlangs 200 mensen drinkwater laten drinken waarvan we zeiden dat de bron gezuiverd afvalwater was. Je kunt het wel raden; 200 verschillende meningen ten aanzien van de smaak en geur van het water. Grappig om op te merken is dat het betreffende drinkwater gewoon oridinair kraanwater was. Dus op het vlak van smaakperceptie is het haast onmogelijk mythbustertje te spelen.
Dan ten aanzien van aktief koolfiltratie (AKF), ionenwisseling (IEX) en omgekeerde osmose (RO) en soms ozon of UV/peroxide.
Drinkwaterbedrijven gebruiken combinaties van deze technieken om oppervlaktewater/grondwater te ontharden, te ontkleuren en/of te ontdoen van ijzer//mangaan/methaan en industriele stoffen (zoals PFAS) en resten/metabolieten van bestrijdingsmiddelen/geneesmiddelen. De basis is dat het drinkwater aan de wettelijke normen voldoet. Als je de rapportage van de toezichthouder ILT leest, zul je zien dat drinkwaterbedrijven in Nederland meer dan een half miljoen monsters hebben genomen. Het drinkwater voldeed bij 99,9% van de metingen aan de gestelde normen.
https://www.ilent.nl/documenten/leefomg ... iteit-2022
Dan over ontharden. Dat kan op meerdere manieren, waarvan ionenwisseling populair is (goedkoop/goed resultaat). De basis is een kationenhars die ca/mg uitwisselt tegen natrium. Drinkwaterbedrijven zien steeds vaker dat huishoudens (nieuwbouw) kiezen voor een ontharder op basis van kationenhars. Voordeel is dat je af bent ca/mg, nadeel is dat een ontharder een broeinest kan zijn van bacterien. Mijn advies is om alleen je espressomachine te voorzien van water dat behandeld is met een kationenhars (DVA) en wat kalkstrepen in je badkamer/kraan op de koop toe te nemen. Overigens ontharden de meeste drinkwaterbedrijven het water ook. Waarom niet volledig? Op de eerste plaats omdat water zonder bicarbonaat geen bufferend vermogen heeft en aggresief is richting koper/messing. Op de tweede plaats omdat in Nederland het drinkwaterdistributienetwerk voor een groot stuk uit asbest/cement (AC) bestaat en onthard water AC oplost (leidingbreuken en heel veel gedoe). Het is dus erg belangrijk dat water licht kalkafzettend is.
Dan over RO. Prima manier om te ontharden en eventuele chemische stoffen zoals lange keten PFAS te verwijderen. Maar laat dit beter aan drinkwaterbedrijven over. Waarom? RO is heel goed in het verwijderen van chemische stoffen in drinkwater, maar daar zorgt je drinkwaterbedrijf al voor. Het is dus een relatief dure investering die niet rendeert (en je moet het permeaat opharden). Je kunt natuurlijk je water in deelstroom (bypass) behandelen met RO, maar dan zou ik toch echt kiezen voor een ontharder op basis van een kationenwisselaar.
Dan over aktief kool (AKF). Prima manier om apolaire chemische stoffen te verwijderen, maar laat dit beter aan de drinkwaterbedrijven over. Waarom? De concentraties in drinkwater zijn zeer laag en AKF voor een huishouden rendeert gewoon niet. Daarbij is onderhoud nodig en dat wordt vaak vergeten waardoor zo'n kool-cartridge een broeinest van bacterieen kan worden.
Dan over PFAS. In Nederland is de wettelijke norm 100 ng/L voor de som van 20 PFAS die een risico vormen voor volksgezondheid. In Nederland is er geen enkel drinkwaterbedrijf dat drinkwater levert waar meer dan 100 ng/L PFAS inzit. Flink wat PFAS in drinkwater is dus nogal schromelijk overtrokken, maar ook enigzins subjectief (wat is flink wat PFAS?). Het is wel zo dat PFAS in drinkwater een probleem is, maar dat 80% van de PFAS via andere routes komt (denk aan je pizzadoos, teflonpan, goretex jas en weet ik niet wat meer). Het is wel zo dat drinkwaterbedrijven worstelen om te voldoen aan de RIVM gezondheidskundige richtwaarde van 4.4 ng PFOA eq/L. De enige juiste manier om dit probleem op te lossen is een totaal verbod op PFAS, en wel zo snel mogelijk....
Nou, heel verhaal weer. Samenvatting: koop een (DVA) onthardertje met hars en zet die voor je espressomachine. Een keer per jaar regenereren en iedereen blij.
Cheers, TY