Pagina 1 van 1

Chemex schenk methoden

Geplaatst: do 20 jun 2024, 09:55
door Warheart
Waar ik links en rechts op het forum wel eens wat input tussen filterkoffie berichten door zie staan, kan ik nergens een echt Chemex topic vinden.

Ik zet steeds vaker voor de afwisseling een Chemex voor vrouwlief en mezelf en ben nu toch wel echt benieuwd of er nog mensen zijn met aanraders.

Schenkmethoden?
Bepaalde soort bonen die het er erg goed in doen?
Verhoudingen?

D'r standaard verhouding van 1:16 die ik vaak lees, vind ik bijvoorbeeld onvoldoende smaak geven en zit zelf meer richting 1:12,5 a 1: 13.

Ben heel benieuwd naar andere ervaringen :mrgreen:

Re: Chemex schenk methoden

Geplaatst: do 20 jun 2024, 13:02
door bobbee
Ben zelf geen fan van de Chemex. De 3 kops is eigenijk de enige die wat kan brouwen. Over het algemeen is goed voorverwarmen en in 1 keer vol gieten vaak de beste methode. Niet te fijn malen ivm doorloop.
Ik heb hem niet meer en mis hem niet.

Re: Chemex schenk methoden

Geplaatst: do 20 jun 2024, 18:35
door GuidovW
Ik ben voor nood afgelopen week op de camping, weer over gegaan op de Chemex (6 kops).
De reden was dat we dop van de Aeropress kwijt waren geraakt, waardoor we die niet meer konden gebruiken (gelukkig een nieuwe gevonden bij Simon Levelt (komt ook wat goeds vandaan, dus :D )).
Ook de Kinu heeft de geest gegeven, daarom nog maar ff langs huis gegaan om de Atom op te halen.
Maar voor die tijd hadden we natuurlijk al wel een bakkie pleur nodig, vandaar in de supermarkt een pondje KG gehaald.

Er is een prima bakkie mee te maken, als je een paar regeltjes in acht neemt;
- filter goed uitspoelen met heet water,
- roer je koffiebed voorzichtig om, zodat alle koffie nat wordt,
- zorg dat je koffiebed niet droog valt,

Omdat ik te lui ben de Atom af te stellen op Chemex maling, gebruik ik half om half espresso (bonen) maling en KG filtermaling.
Werkt prima met 30 gram koffie op 500 gram water (+50 gram voor het filter).

Om het drama verhaal van de koffie voor de vakantie compleet te maken; de boontjes van het Hoofdkwartier deden er 5 dagen over om afgeleverd te worden (fout vervoerder) en liggen nu bij de buren te verstoffen…..
Daarom op de dag van vertrek nog lokaal een goeie zak boontjes gescoord (waar we niets mee konden, totdat de Atom er ook was).

Beetje lang verhaal, met veel eigen verhaal erin, om de reden te beschrijven….. :ugeek:

TLDR; ja het kan. :idea: :lol:

Re: Chemex schenk methoden

Geplaatst: za 22 jun 2024, 11:55
door Warheart
@ Bobbee: ik moet bekennen dat ik er een hele tijd over gedaan heb om er een goede bak koffie mee te maken, dus die kan ik wel begrijpen.

@Guido: Poohhh, je moet er wat voor over hebben zo'n goede bak koffie.

Ben eens benieuwd of er meer mensen dit gaan lezen, maar voor diegene die nog eens (mee) willen experimenteren:

De standaard 1:16 verhouding kreeg ik er geen goede koffie mee gezet. Met grovere maling net een bakje water met een smaakje, met te fijne maling een slok bitter, waar weinig koffie meer van over bleef.

Dus waar ben ik in gaan zoeken? In een grotere hoeveelheid maalsel, om de extractie Iets "langer" te maken. Mijn verhouding is ongeveer 1 : 12,5 geworden met een maling die op de Commandante tussen Chemex en Mokkapotje inzit (volgens hun boekje). Ik heb de C4 met Red Klix en gebruik daar een variatie tussen standje 25 en 28.

Ik maal 45 gram bonen, om er 560 ML koffie mee uit te krijgen (de vrouw en ik houden van een flinke bak als ik de tijd van de Chemex er in steek) Qua volwaardige smaak is mij ook opgevallen dat met een 6 kops je eigenlijk geen enkele bak koffie moet zetten. Die wordt nooit zo lekker.

Enfin: Na het malen en even raken (macht der gewoonte) schenk ik 100 tot 110ML uit om het koffiebed goed nat te "Bloomen" en laat hem dan 30 seconden bubbelen.

Vervolgens schenk ik 225 tot 230 ML water in cirkelbeweging en komt er een mooie crema-laag boven op. Deze time ik en laat ik 1minuut35 doorlopen.

Dan schenk ik er op dezelfde manier nog eens 225 a 230 overheen (bed is op dit punt niet droog geweest) en laat hem dan lekker uit lopen.

Resultaat, een lekkere stevige bak zwarte koffie met een hele lekkere smaak en nasmaak. Uiteraard met goede verse bonen.

Proost!