Pagina 1 van 5

Eerste apparaat, keuzes!!!!

Geplaatst: di 03 sep 2024, 10:40
door Tbonen
Goededag allen,

"helaas" aangestoken door een prachtige trip naar koffieland Italia. En dan begint je zoektocht naar de eerste machine. Ik kom van een laag/midrange (300-800 euro) volautomaat af.

nu twijfel ik tussen een nieuwe aanschaffen of een goede 2dehandse. de 2dehands krijgt natuurlijk wel een onderhoudsbeurtje

Mijn oog is gevallen op de lelit Bianca V3 (nieuw) met de bijbehorende maler. Voornamelijk de flow control en de mogelijkheid om alles aan te passen spreken mij hierin aan.

Of een Izzo Alex Duetto II met een Quamar. hier hou ik de temperatuursregeling en kan later upgraden met een flowcontrol.
of een ECM mechanika (oudere type), hier lijk je alleen flowcontrol te kunnen toevoegne?

Of toch echt spotgoedkoop beginnen met een 2dehands
Lelit ANNA PL41EM met simpelere maler(<500 euro)? Ik begreep wel dat deze andere maat portafilters heeft en je dus moeite hebt met onderdelen etc...?

Ikzelf twijfel erg tussen de Izzo of de nieuwe lelit. Totaalprijs zal zo 1600 euro duurder zijn dan de Izzo alex combi.

Ik hoor graag jullie mening. Zelf houdt mij het 2dehandse tegen omdat je niet echt weet wat er met een apparaat gebeurd is.

Vrouwlief wilt toch eerst met de ANNA aan de bak om te kijken of het wat is en of je eerder de volautomaat pakt of de espresso? Ook als ie stuk is ben je er minder "ziek" van dan een instap met 1000-1500 2dehands.

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

Geplaatst: di 03 sep 2024, 13:21
door Pti
Izzo ben ik zelf niet zo'n fan van, hebben gewoon wat "merkgebonden eigenaardigheden" waar ik niet heel vertrouwd mee ben. De ECM is van prima bouwkwaliteit maar de machine is eigenlijk relatief simpel voor de prijs én dan zou je nog voor een ouder type gaan ook.

De Lelit Anna is geinig, maar natuurlijk eigenlijk geen échte espressomachine maar veel meer een instapmodel om te kijken of je het leuk vind. Je zal er helaas veel op afschrijven als blijft dat het niets voor jou is óf tegen de beperkingen aanlopen als blijkt dat het wel je ding is.
Maar met een budget tot €1600 red je het om een Lelit Mara X + Mignon specialita te kopen, dan heb je nieuwe spullen en een goeie balans tussen kwaliteit van machine en maler. Plus een goede prijs/kwaliteit verhouding en een vaste waarde en als je over een jaar of wat een upgrade wil koop je gewoon een nog betere koffiemolen.

Of je partner er mee overweg kan/wil is een kwestie van rustig en duidelijk uitleggen en zorgen dat de molen goed staat afgesteld, dan is het voor haar kinderlijk eenvoudig.

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

Geplaatst: di 03 sep 2024, 14:33
door Tbonen
Hey Pti,

Enorm bedankt voor de uitleg!

Dus eigenlijk de ECM of een nieuwe lelit Bianca V3 met bijbehorende maler i.p.v. een izzo?

Ik lees inderdaad meer eigenaardigheden over de Izzo echter is het zoals ik het nu zie geen "slechte" machine.

de mara X ziet er ook mooi uit maar vrouwlief neigt toch snel naar een dubbele boiler omdat ze eigenlijk vaker cappucino of latte machiatto drinkt dan ze durft toe te geven.

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

Geplaatst: di 03 sep 2024, 15:31
door Pti
Bianca is meteen een flinke stap omhoog en als ik eerlijk ben een vrij complexe machine om eruit te halen wat erin zit. Kan natuurlijk wel hoor, er zijn zat die met een hele dikke machine beginnen, maar je hebt absoluut geen dual boiler nodig voor cappuccino's of lattes.
De Mara X is gewoon een machine die 1 trucje kan en dat ene trucje is gewoon ontzettend goed. Namelijk een warmtewisselaar met stabiele temperatuur.

Maar alles staat en valt met budget, Bianca is een stuk meer machine maar ook bijna twee keer zoveel geld. En aangezien je nu heen en weer springt tussen machines van €500,- en machines van > €2000,- is het denk ik belangrijk dat je even een budget en een shortlist maakt van wat je belangrijk/mooi vind. Dan is het denk ik veel makkelijker om je te adviseren.

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

Geplaatst: di 03 sep 2024, 16:54
door Tbonen
Hey Pti,

Dank, Bianca is inderdaad mooie machine, daarin vond ik de ECM en Izzo ook aantrekkelijk.

Mijn budget is in principe 3000 op langere termijn(denk aan +1 jaar) of 1000-1500 nu.

Hierin is het belangrijk dat ik voor de eerste keer start en 3000 ergens inschieten je gewoon veel geld kwijt bent als het toch niet helemaal ons "ding" is. Ik verwacht van wel en daarom twijfel ik zo enorm.

Want koop je een apparaat van 300 en ben je blij dan zit je snel aan de top van kunnen van dat apparaat. met 1500 2dehands heb je misschien een apparaat wat wat ouder is maar heb je wel waardevastheid als je er na +-3 maanden weer vanaf wilt omdat het niets is en anders toch een apparaat waar je lang in blijft kunnen groeien?

3000 is, wordt en blijft veel geld. maar als het niet anders kan is dat wel de enige oplossing.

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

Geplaatst: di 03 sep 2024, 17:44
door ErikvW
Heel veel van de tweedehands machines worden verkocht door einde hobby of upgrades. Daarmee wil ik zeggen dat je minder kans loopt op een machine met een defect. Zeker bij iemand die een upgrade doet kun je er van uit gaan dat de machine redelijk is onderhouden. Of koop een machine bij een semi professional die er goed naar heeft gekeken, waarbij HanR bijvoorbeeld vaak wel iets leuks heeft staan. Pti en HanR zijn ook autoriteiten op het gebied van duurzaamheid: zij maken dagelijks mee welke machine vaak voor defecten terug komt en lastig onderhoud hebben.

Mijn Lagon Casa was mijn eerste als nieuw gekochte machine. Verder heb ik altijd tweedehands gehad. ik heb nog nooit problemen gehad of gehoord bij mensen die mijn machines hebben gekocht. Het meeste van dit spul is gebouwd als een tank.

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

Geplaatst: di 03 sep 2024, 18:01
door Tbonen
Hey Erik,

Enorm bedankt. Ik ben inderdaad steeds verder in de tweedehands markt aan het kijken en zeker zo is dat gewoon een duidelijkere en toegankelijkere eerste stap.

Goed om te horen dat jij zulke goede ervaringen hebt met tweedehands apparaten. Ik zat ook al van je koopt niet snel troep als je goed oplet.

Ik zie nu ook expobar brewtus 4 en andere merken waar ik minder van heb gehoord. Is echter ook dubbele boiler.

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

Geplaatst: di 03 sep 2024, 20:05
door Rosanne
Ik heb mijn Bianca destijds overgenomen van een forumlid. Diegene heeft er altijd heel goed voor gezorgd, een filter voor kalk gebruikt en van onderhoud voorzien. Dat scheelt een hoop is mijn ervaring!

En uiteraard eens in de 1,5 jaar een goede onderhoudsbeurt en de machine blijft als een zonnetje lopen

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

Geplaatst: wo 04 sep 2024, 07:02
door Erik82
Begin met een goede maler want een dure espressomachine met een goedkope maler zal veel minder goede reusltaten geven dan een goede maler met een wat minder machine. Bonen en maler bepalen het overgrote deel en ergens ver daarna komt de machine.

Re: Eerste apparaat, keuzes!!!!

Geplaatst: wo 04 sep 2024, 09:17
door Tbonen
Goedemorgen Erik,

Is een quamar M80e voldoende daarvoor? hoor er wel goede dingen over alleen iets meer retentie in de maler?

groet,
tim