Ik zal hier ook ff mijn ideeën en ervaringen over delen:
De reden dat wij (vanuit Het Hoofdkwartier) groene bonen verkopen is omdat ik ook ooit een thuisbrander ben geweest. Het was toen, bijna 15 jaar geleden, verdomd lastig om groene bonen te krijgen, zeker als je verse oogsten wilde hebben. Je had eigenlijk als enige aanbieder in Nederland ongebrand.nl en ik was daarom ook heel blij toen een kleine locale branderij mij toegang gaf om af en toe wat groene bonen bij hun te kunnen kopen. Toen ik zelf koffie professional werd, was het voor mij eigenlijk een no-brainer om thuis- en hobbybranders ook toegang te geven tot mijn voorraad ruwe koffie.
Eerst begonnen we met gezamenlijke inkoopacties, hier via koffiepraat. Later toen onze webshop in een wat verder stadium van ontwikkeling was de uitbreiding om op die manier groene bonen te verkopen. Zodoende leveren we groene bonen en thuisbranders in hoofdzakelijk Nederland maar ik krijg ook andere landen binnen Europa.
Voor wat betreft inkopen bij de boer, dat is top en wij doen het ook al een tijdje, maar op kleine schaal is het transport een bijna even grote kostenpost als de inkoopwaarde van de ruwe koffiebonen. Dan zit je nog met allerlei import documenten, want in Europa groeit het niet en als laatste moet je -ter goeder trouw- je geld in een vreemde valuta overmaken naar iemand aan de andere kant van de wereld.
Dan laten we in het bovenstaande stukje nog even een stukje kwaliteit management buiten beschouwing. Wat wat kost het om samples te ontvangen, wie gaat ze branden en proeven en wie controleert er of dit overeenkomt met de koffie die uiteindelijk geleverd wordt. Ohja, en wat als dat niet zo is? En wat als er überhaupt niet geleverd wordt?
Misschien toch maar "gewoon" kopen bij een importeur van specialty coffee, bij heel veel heb je al een BTW/KVK nummer nodig om uberhaupt inzicht te krijgen op de prijzen, maar er zit een hele leuke in Amsterdam met een openbare prijslijst:
https://www.thecoffeequest.com/europe/offerlist/
Aanbod nieuwe oogsten is op dit moment wat mager daar, maar vanaf €10 is er al wat mogelijk en vanaf ca €12 heb je al iets interessants dat je niet zomaar ergens anders kost.
Het uitgangspunt van Roastedbeans lijkt vooral de prijs te zijn, dus laten we in dit voorbeeld voor een old crop natural yirgacheffe gaan van €10,50.
60x10,50 = 630,-
Transportkosten = €70,-
BTW (9%) = €63,-
Kale kostprijs per kilo incl BTW €12,70
Dan moet je de koffie nog verpakken in een voedselveilige verpakking, die er ook nog een beetje knap uit mag/moet zien, moet er nog een doosje omheen. Op kleine schaal lukt dat wel om eea te recyclen, maar in een koffiebranderij moet je die spullen gewoon kopen, voegt ongeveer een euro per bestelling toe aan kosten. Tijd en energie zijn moet je jouw geval natuurlijk niet rekenen, maar om het sommetje "zakelijk nog even af te maken:"
Zakelijk gezien hebben wij dan nog opslagkosten (gewoon huurprijs vierkante meter) en vaste kosten (verzekering, nutsvoorziening etc) totaal toch al gauw €150 p/m2 p/jaar.
En natuurlijk een website, kosten voor betaalverkeer (iDeal) en bankkosten.
God verbied dat er nog wat verdient mag worden, want een dergelijke koffie zouden wij verkopen voor zo'n €16 p/kg, waar koffiepraters dan nog 10% korting op ontvangen. Een bruto marge van zo'n €2 per kilo, waar dan nog nog BTW én inkomstenbelasting van mag worden afgedragen. Zodoende zijn groene koffiebonen echt een service product....
TLDR: Leuk om te organiseren, maar kost een hoop tijd en er zijn risico's. Vooraf zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan is belangrijk en genoeg mensen vinden zodat je niet meteen een jaar lang alleen maar dezelfde koffie drinkt.