Maler dilemma (het zoveelste [emoji6])
Geplaatst: zo 17 nov 2024, 14:50
Goedemiddag allemaal. Ik ben op zoek naar een tweede molen maar kan wel wat tips gebruiken.
Ik heb de laatste jaren met veel plezier gebruik gemaakt van een Mignon XL. Deze molen bevalt ook nog prima dus gaat niet weg. Ik ben wel met wat meer interesse aan het experimenteren met single dosen. Hiervoor heb ik ook de single dose kit voor de XL gemonteerd icm met de king size dial. Dit werkt op zich prima. Ook pour over heeft mijn interesse en zou ik graag in de toekomst meer naar gaan kijken.
Nu ben ik niet de enige thuis die gebruik maakt van de koffie setup. Mijn vrouw kan genieten van een heerlijk bakkie maar vind al dat afwegen maar gedoe. Zij ziet dus het liefst weer de oude XL met hopper terug of iets anders gebruiksvriendelijks.
Nu het dilemmaโฆ
Ik zag de nieuwe Eureka Libra 65 all purpose langskomen. Grind by weight maakt het allemaal nog eenvoudiger want dan hoef ik alleen de maalgraad maar te controleren en kan iedereen ongecompliceerd koffie maken. Daarnaast zou deze molen alle soorten koffie bereiding kunnen malen, dus interessant voor toekomstige pour over experimenten en meer. Met deze molen zou ik dus mijn huidige XL als single dose molen blijven gebruiken.
Voordelen: Grind by weight, geschikt voor alle malingen
Nadelen: Libra zou langzaam malen voor espresso?, XL is geen dedicated single dose molen.
De tweede molen die ik op het oog heb is de Mazzer Philos. Hiermee kan ik qua single dosen natuurlijk helemaal los. Hij heeft een grotere en beter afleesbare schaalverdeling waardoor switchen tussen bonen of bereidingen mij makkelijker lijkt. En ik dacht dat deze ook wel geschikt is voor andere malingen met de I200D burrs. Of heb ik dat verkeerd? Ik zou denk ik ook de I189D burrs bij bestellen om mee te experimenteren.
Dan zou ik de XL dus weer omzetten naar de vertrouwde grind by time molen.
Voordelen: dedicated single dose molen, makkelijker in te stellen en af te lezen maalgraad. Veel mogelijkheden icm met andere burrs.
Nadelen: grote molen (en vind hem niet erg mooi), niet zeker of hij geschikt is voor andere bereidingen.
Ik snap dat ik de afweging alleen zelf kan maken maar wellicht hebben jullie nog wat argumenten die mijn keuze makkelijker maken.
Ik heb de laatste jaren met veel plezier gebruik gemaakt van een Mignon XL. Deze molen bevalt ook nog prima dus gaat niet weg. Ik ben wel met wat meer interesse aan het experimenteren met single dosen. Hiervoor heb ik ook de single dose kit voor de XL gemonteerd icm met de king size dial. Dit werkt op zich prima. Ook pour over heeft mijn interesse en zou ik graag in de toekomst meer naar gaan kijken.
Nu ben ik niet de enige thuis die gebruik maakt van de koffie setup. Mijn vrouw kan genieten van een heerlijk bakkie maar vind al dat afwegen maar gedoe. Zij ziet dus het liefst weer de oude XL met hopper terug of iets anders gebruiksvriendelijks.
Nu het dilemmaโฆ
Ik zag de nieuwe Eureka Libra 65 all purpose langskomen. Grind by weight maakt het allemaal nog eenvoudiger want dan hoef ik alleen de maalgraad maar te controleren en kan iedereen ongecompliceerd koffie maken. Daarnaast zou deze molen alle soorten koffie bereiding kunnen malen, dus interessant voor toekomstige pour over experimenten en meer. Met deze molen zou ik dus mijn huidige XL als single dose molen blijven gebruiken.
Voordelen: Grind by weight, geschikt voor alle malingen
Nadelen: Libra zou langzaam malen voor espresso?, XL is geen dedicated single dose molen.
De tweede molen die ik op het oog heb is de Mazzer Philos. Hiermee kan ik qua single dosen natuurlijk helemaal los. Hij heeft een grotere en beter afleesbare schaalverdeling waardoor switchen tussen bonen of bereidingen mij makkelijker lijkt. En ik dacht dat deze ook wel geschikt is voor andere malingen met de I200D burrs. Of heb ik dat verkeerd? Ik zou denk ik ook de I189D burrs bij bestellen om mee te experimenteren.
Dan zou ik de XL dus weer omzetten naar de vertrouwde grind by time molen.
Voordelen: dedicated single dose molen, makkelijker in te stellen en af te lezen maalgraad. Veel mogelijkheden icm met andere burrs.
Nadelen: grote molen (en vind hem niet erg mooi), niet zeker of hij geschikt is voor andere bereidingen.
Ik snap dat ik de afweging alleen zelf kan maken maar wellicht hebben jullie nog wat argumenten die mijn keuze makkelijker maken.