Tasting Notes in Koffie
Geplaatst: vr 10 jan 2025, 14:40
Hallo Allemaal,
Ik ben nu ruim 8-9 maanden op mijn espresso reis en denk dat ik de basis wel redelijk onder de knie heb. Ik kan consistent, de juiste ratio's halen en krijg relatief smaakvolle kopjes koffie.
Echter blijf ik een (groot) frustratie punt houden, ik kan in 95% van de gevallen nooit de tasting notes terug proeven in mijn koffie. Mijn koffie smaakt nou gewoon naar koffie.... Dat is op zich niet erg, maar ik heb het gevoel dat er meer uit te halen is....
Ik merk wel dat er verschil zit tussen de verschillende bonen die ik gebruik, maar hinten van chocolade, honing, verschillende type noten, kaneel, citrus, etc. proef ik eigenlijk nooit terug in mijn koffie. (Ook niet als ik ga variƫren in ratio's of tijd. ik merk wel dat boon x beter smaakt als ristretto dan als 1:2, en vice versa. Maar voor de tasting notes maakt dit nooit echt uit)
De enige uitzondering hierop zijn 'aardse tinten' die kan ik er wel goed uit halen en ik heb ooit op vakantie een zakje koffie meegenomen van een kleine locale branderij waar tinten van Perzik/Abrikoos in zouden moeten zitten (die er zowaar ook uit kwamen in mijn koffie, het kan dus wel )
Qua bonen koop ik meestal (verse) zakjes van 200-250 gram bij kleinere branderijen (zoals Lot61 of Little Roastery)
Qua Machine (LaMarzocco Micra); Ik brouw standaard op 96 graden, geen pre-infusie en als water gebruik ik Spa Blauw.
Qua workflow; Na het malen doe ik een kleine WDT en tamp ik mijn puck. 17 gram in, ik aim meestal voor een ratio van 1:1,5 in 23-30 seconden. (ik start de timer vanaf de eerste druppel). Verder hou ik alles bij in de app Beanconqueror
Wie van jullie heeft advies/tips voor mij waar ik eens naar zou moeten kijken om toch wat meer tasting notes uit mijn koffie te halen? Moet ik naar totale andere ratio's gaan kijken, of spelen met de temperatuur, of toch voor de pre-infusie gaan?
Ik weet het niet echt en ben daarom opzoek naar jullie advies
Alvast bedankt voor jullie feedback!
Ik ben nu ruim 8-9 maanden op mijn espresso reis en denk dat ik de basis wel redelijk onder de knie heb. Ik kan consistent, de juiste ratio's halen en krijg relatief smaakvolle kopjes koffie.
Echter blijf ik een (groot) frustratie punt houden, ik kan in 95% van de gevallen nooit de tasting notes terug proeven in mijn koffie. Mijn koffie smaakt nou gewoon naar koffie.... Dat is op zich niet erg, maar ik heb het gevoel dat er meer uit te halen is....
Ik merk wel dat er verschil zit tussen de verschillende bonen die ik gebruik, maar hinten van chocolade, honing, verschillende type noten, kaneel, citrus, etc. proef ik eigenlijk nooit terug in mijn koffie. (Ook niet als ik ga variƫren in ratio's of tijd. ik merk wel dat boon x beter smaakt als ristretto dan als 1:2, en vice versa. Maar voor de tasting notes maakt dit nooit echt uit)
De enige uitzondering hierop zijn 'aardse tinten' die kan ik er wel goed uit halen en ik heb ooit op vakantie een zakje koffie meegenomen van een kleine locale branderij waar tinten van Perzik/Abrikoos in zouden moeten zitten (die er zowaar ook uit kwamen in mijn koffie, het kan dus wel )
Qua bonen koop ik meestal (verse) zakjes van 200-250 gram bij kleinere branderijen (zoals Lot61 of Little Roastery)
Qua Machine (LaMarzocco Micra); Ik brouw standaard op 96 graden, geen pre-infusie en als water gebruik ik Spa Blauw.
Qua workflow; Na het malen doe ik een kleine WDT en tamp ik mijn puck. 17 gram in, ik aim meestal voor een ratio van 1:1,5 in 23-30 seconden. (ik start de timer vanaf de eerste druppel). Verder hou ik alles bij in de app Beanconqueror
Wie van jullie heeft advies/tips voor mij waar ik eens naar zou moeten kijken om toch wat meer tasting notes uit mijn koffie te halen? Moet ik naar totale andere ratio's gaan kijken, of spelen met de temperatuur, of toch voor de pre-infusie gaan?
Ik weet het niet echt en ben daarom opzoek naar jullie advies
Alvast bedankt voor jullie feedback!