Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
Geplaatst: vr 07 feb 2025, 13:05
Hoe frustrerend kan het zijn!?
We hebben onze espresso machine nu ongeveer een half jaar maar het blijft eigenlijk allemaal een beetje hangen tussen niet lekkere en lekkere espresso. Ik mis de kennis om er echt een succes van te maken.
Ik ben nu alweer een paar weken aan het rommelen met mijn koffie. Wij hebben:
Rocket Espresso Appartamento TCA
Rocket Giannino grinder
Qua boon zit ik op een melange omdat ik nog beginnend ben leek mij dat nog even het beste.
De boon: https://www.koffiemiep.nl/product-page/koffie-1147
De grinder had geen goed 0 punt meer, dus ik wilde hem graag weer een keer netjes afstellen. Alleen blijft het nu zoeken naar de juiste settings. Tevens ben ik net van boon veranderd, want ik wilde weleens wat anders proberen. Ik had deze https://www.koffiemiep.nl/product-page/5011-melange
Van de week stond hij duidelijk echt te fijn, want het duurde zo’n 50 seconde, 18,5 gram - 36 gram Espresso. Dus vanaf daar grover gaan zetten. In stapjes, shot weg gooien, weer wegen en zetten. Maar het blijft steeds te zuur. Ik zit nu weer terug op stand 3 waar ik deze week al eerder op stond maar het geeft nog steeds een zure espresso.
Ik maal, WDT, verdeel en tamp. Tampen deed ik van de week misschien wat te enthousiast, dus dat doe ik nu rustig zonder m’n hele gewicht erin te gooien. Dan flush ik even, dan zet ik m’n weegschaal goed en kan het feest beginnen. De cijfers zien er volgens mij goed uit, de looks ook?? Maar de smaak….
Inmiddels ben ik aan het testen met 18 gram - 36 gram (ongeveer, want soms doe ik de hendel net wat te laat naar beneden).
Nu heb ik een flowrate van 1.1 in 33 seconde voor 36,9 gram.
Mijn tijd begint te lopen bij de first drip.
Op de foto’s zie je het resultaat van mijn dubbele espresso en de puck.
https://flic.kr/s/aHBqjC1AKf
Wekelijks back flush ik mijn machine en 1x in de maand doe ik een chemische reiniging en haal ik ook het shower screen eruit met een lepel en maak dat ook goed schoon.
Kunnen we hier al ergens iets uit opmaken? Overzie ik hier iets?
We hebben onze espresso machine nu ongeveer een half jaar maar het blijft eigenlijk allemaal een beetje hangen tussen niet lekkere en lekkere espresso. Ik mis de kennis om er echt een succes van te maken.
Ik ben nu alweer een paar weken aan het rommelen met mijn koffie. Wij hebben:
Rocket Espresso Appartamento TCA
Rocket Giannino grinder
Qua boon zit ik op een melange omdat ik nog beginnend ben leek mij dat nog even het beste.
De boon: https://www.koffiemiep.nl/product-page/koffie-1147
De grinder had geen goed 0 punt meer, dus ik wilde hem graag weer een keer netjes afstellen. Alleen blijft het nu zoeken naar de juiste settings. Tevens ben ik net van boon veranderd, want ik wilde weleens wat anders proberen. Ik had deze https://www.koffiemiep.nl/product-page/5011-melange
Van de week stond hij duidelijk echt te fijn, want het duurde zo’n 50 seconde, 18,5 gram - 36 gram Espresso. Dus vanaf daar grover gaan zetten. In stapjes, shot weg gooien, weer wegen en zetten. Maar het blijft steeds te zuur. Ik zit nu weer terug op stand 3 waar ik deze week al eerder op stond maar het geeft nog steeds een zure espresso.
Ik maal, WDT, verdeel en tamp. Tampen deed ik van de week misschien wat te enthousiast, dus dat doe ik nu rustig zonder m’n hele gewicht erin te gooien. Dan flush ik even, dan zet ik m’n weegschaal goed en kan het feest beginnen. De cijfers zien er volgens mij goed uit, de looks ook?? Maar de smaak….
Inmiddels ben ik aan het testen met 18 gram - 36 gram (ongeveer, want soms doe ik de hendel net wat te laat naar beneden).
Nu heb ik een flowrate van 1.1 in 33 seconde voor 36,9 gram.
Mijn tijd begint te lopen bij de first drip.
Op de foto’s zie je het resultaat van mijn dubbele espresso en de puck.
https://flic.kr/s/aHBqjC1AKf
Wekelijks back flush ik mijn machine en 1x in de maand doe ik een chemische reiniging en haal ik ook het shower screen eruit met een lepel en maak dat ook goed schoon.
Kunnen we hier al ergens iets uit opmaken? Overzie ik hier iets?