Franse Espresso

1
Goedemorgen mede koffieliefhebbers,

Afgelopen twee weken was ik op vakantie in Bretagne 🇫🇷 en wat mij hier opviel is dat de espresso daar heel anders smaakt dan dat ik gewend was. De smaak van espresso’s daar die ik kreeg hadden veel meer het karakter van een bialetti koffie. Of wel bitterder en wat minder stroperig, dit beviel mij goed. Iemand enig idee hoe de Fransozen dit brouwen? Wel werd in tegenstelling tot hier overal een enkel basket gebruikt.
—— THE COFFEE ALCHEMIST ——
ALTIJD OP ZOEK NAAR HET GOUDEN BAKJE KOFFIE
-------------------------------------------------
  • Profitec Pro700
  • Mazzer Philos i200D/233M/SSP HU
  • Bialetti

Re: Franse Espresso

2
Mijn ervaring is dat ook. Wat ik daar voorgeschoteld kreeg was met moeite espresso te noemen. Eerder long black achtig, of lungo-achtig . Maar geen espresso.
Ik vind zelf mijn Bialetti-koffie lekkerder dan hun brouwsels. Maar dat is zeker persoonlijk.
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 | Mazzer Philos
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta

Re: Franse Espresso

3
Koffiedrap schreef:Goedemorgen mede koffieliefhebbers,

Afgelopen twee weken was ik op vakantie in Bretagne
Afbeelding
en wat mij hier opviel is dat de espresso daar heel anders smaakt dan dat ik gewend was. De smaak van espresso’s daar die ik kreeg hadden veel meer het karakter van een bialetti koffie. Of wel bitterder en wat minder stroperig, dit beviel mij goed. Iemand enig idee hoe de Fransozen dit brouwen? Wel werd in tegenstelling tot hier overal een enkel basket gebruikt.
Dark roast en oude koffie denk ik.
Afbeelding

Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Franse Espresso

4
Vandaag aan het experimenteren gegaan. De hoeveelheid in het kopje die ik daar kreeg in verhouding tot een enkele basket is eigenlijk veel hoger dan een standaard espresso zoals we die kennen, eigenlijk gaat het meer naar een lungo met de verhouding 1:4 en ook de temperatuur naar 96 geeft ongeveer de smaak zoals ik die daar had.
—— THE COFFEE ALCHEMIST ——
ALTIJD OP ZOEK NAAR HET GOUDEN BAKJE KOFFIE
-------------------------------------------------
  • Profitec Pro700
  • Mazzer Philos i200D/233M/SSP HU
  • Bialetti

Re: Franse Espresso

5
Zo heb ik nog steeds heel goede herinneringen aan een Bica in Portugal, iets wat ik espresso noemde. Zou echt niet meer weten hoe het smaakt, maar in 1980 was dat een delicatesse voor mij.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Werkruimte: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola.
Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Franse Espresso

6

Koffiedrap schreef:Vandaag aan het experimenteren gegaan. De hoeveelheid in het kopje die ik daar kreeg in verhouding tot een enkele basket is eigenlijk veel hoger dan een standaard espresso zoals we die kennen, eigenlijk gaat het meer naar een lungo met de verhouding 1:4 en ook de temperatuur naar 96 geeft ongeveer de smaak zoals ik die daar had.
Dat stuur je door de maalgraad en de invloed van wel of niet verse koffie.
Als de koffie oud is sijpelt het er doorheen. Dus ja, ik denk dat ze daar niet verse donkere koffie gebruikten.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Franse Espresso

7
bobbee schreef: za 28 jun 2025, 21:56
Koffiedrap schreef:Vandaag aan het experimenteren gegaan. De hoeveelheid in het kopje die ik daar kreeg in verhouding tot een enkele basket is eigenlijk veel hoger dan een standaard espresso zoals we die kennen, eigenlijk gaat het meer naar een lungo met de verhouding 1:4 en ook de temperatuur naar 96 geeft ongeveer de smaak zoals ik die daar had.
Dat stuur je door de maalgraad en de invloed van wel of niet verse koffie.
Als de koffie oud is sijpelt het er doorheen. Dus ja, ik denk dat ze daar niet verse donkere koffie gebruikten.
Toch was het smakelijk 😇 Of het oud was weet ik niet, er gingen daar toch een hoop koffies over de toonbank.
—— THE COFFEE ALCHEMIST ——
ALTIJD OP ZOEK NAAR HET GOUDEN BAKJE KOFFIE
-------------------------------------------------
  • Profitec Pro700
  • Mazzer Philos i200D/233M/SSP HU
  • Bialetti

Re: Franse Espresso

8

Koffiedrap schreef:[er gingen daar toch een hoop koffies over de toonbank.
Dat zie je vaker. Kijk naar DE: veruit de meest mensen vinden dat gewoon lekkere koffie. Oude koffie kan dus ook prima zijn.
Gewoon kwestie van smaak

Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 | Mazzer Philos
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta

Re: Franse Espresso

10
Als ze dat water uit de kraan gebruiken zal dat ook van invloed zijn? Leidingwater in Frankrijk smaakt veel meer naar chloor.
Londinium R - Option-O P64 (SSP UM) - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Flair GO - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™