Begrijp me niet verkeerd, maar door de topics die je de laatste tijd hebt gepost, krijg ik de indruk dat je je wat veel op de 'feiten en cijfertjes' concentreert. Ik zou zeggen: ga lekker proeven, een beetje rond spelen, ik denk dat je het meeste vanzelf wel merkt
Maar als antwoord op de vraag: vaak wordt 9-9,5 bar als 'optimaal' bestempeld. Echter, ik heb het gevoel dat dit een beetje te strikt is. Ik zou zelf zeggen dat het met 7-10,5bar prima moet gaan. Maar misschien is dat omdat ik zelf geen 'optimale fijnproever' ben zoals sommige mensen zijn.
Een hendelmachine levert een afnemende druk. In het begin is die -geloof ik- rond de 9, maar naarmate het water doorloopt neemt deze af tot ongeveer 7bar. En dat schijnt prima te smaken!
(stiekem wil ik nog een keer met een hendelmachine aan de gang. Lijkt me geweldig 'romantisch'!)
Zelf staat mijn druk op ongeveer 10bar. Voor mij is dat prima!