Doe mij een koffie...
Geplaatst: zo 30 dec 2007, 15:21
"Gewoon" een kopje koffie is er niet meer bij, nee tegenwoordig is de keuze enorm. Onderstaand een opsomming van een aantal dranken die je tegenwoordig op de gemiddelde menukaart tegen komt.
Cappuccino:
Eenderde espressokoffie, eenderde gestoomde melk en eenderde melkschuim. Eventueel bestrooid met cacao- of kaneelpoeder.
Ristretto:
Een ristretto is een kleine espresso die extra smaak levert. Ten opzichte van een espresso gebruik je hier de dubbele hoeveelheid koffie en een enkele hoeveelheid water.
Café Americano:
Espresso verdund met heet water.
Café au lait:
Franse melkkoffie. Dubbele espressokoffie opgevuld met warme melk. Deze koffie wordt geserveerd in een grote kop
Cafè latte:
Italiaanse melkkoffie. Dubbele espressokoffie opgevuld met warme melk afgewerkt met melkschuim. Cafè latte hoort in een glas of grote kop.
Een Latte-Art:
veruit het mooiste. De basis van een Latte art is een cappuccino waarbij het melkschuim op een dusdanige manier bij de (espresso)koffie wordt geschonken dat een structuur van koffie en schuim ontstaat. Latte-Art kan nog verder afgewerkt worden met bijvoorbeeld etching. Bij etching gaat de Barista, als het kopje volgegoten is, bovenop het melkschuim een tekening maken om een leuk figuur te creëren.
Café Crème:
Normale koffie met een laagje crème zoals je dat ook wel op espresso koffie ziet.
Café frappé / frapé: Vul een glas voor de helft met sterke
koffie. Vul verder met blokjes ijs. Dan mix je alles. Zo krijg je een
lekkere frisse drank.
Café Lungo:
Hierbij wordt relatief veel water (100-120 ml) door de koffie gestuwd, de zogenaamde ‘long pull’
Cafè macchiato:
Espresso met een theelepel melk en een puntje schuim op de crema
Con Panna:
Een espresso met slagroom.
Diplomatenkoffie:
* 1 likeurglas advocaat (4cl) * 2 grote espresso's * 1/2 dl slagroom * snufje koffiepoeder
Bereiding
1. De advocaat in een voorverwarmd glas of kopje doen 2. Giet de koffie erover 3. Garneer deze heerlijke diplomatenkoffie met de geslagen slagroom met een snufje koffiepoeder.
French koffie ( met Grand Marnier ):
* 3 cl Grand Marnier * 7 cl koffie * 10 gr poedersuiker * 25 gr vloeibare room
Bereiding
1. De poedersuiker in een glas doen. 2. Er de warme Grand Marnier en de warme koffie aan toevoegen. Goed roeren. 3. Met luchtige slagroom bedekken. 4. Opdienen zonder te mengen.
Italiaanse koffie ( met amaretto en slagroom ):
Doe de koffie en de Amaretto in een kop/mok. Doe de slagroom daar bovenop.
Irish koffie ( met whisky ):
Giet een borrel warme Ierse whisky in een warm glas. Doe er 1 theelepel suiker bij. Vul het glas verder met sterke koffie. Versier met wat slagroom. Drink de koffie door de slagroom. Je mag de slagroom niet mengen met de koffie.
Normandische koffie (met calvados ):
* 2à4cl Calvados * 7 cl koffie * rietsuiker * 25 gr vloeibare room
Bereiding
1. Schenk hete koffie in een hittebestendig glas. Voeg naar smaak een koffielepel rietsuiker toe en roer om. 2. Giet er een borrelglaasje ( 2 a 4 cl ) Calvados bij. 3. Voeg voorzichtig licht geklopte slagroom toe, op de bolle kant van een koffielepel die u tegen de rand van het glas houdt. 4. Strooi er wat riet- of kandijsuiker over.
Weense Koffie (=Wiener koffie) (ook nog Café Borgia genoemd ):
* 1 eierdooier * 2 sterke espresso's * 2 eetlepels suiker * 25 gr vloeibare room * cacaopoeder
Bereiding
1. Roer de eierdooier samen met de suiker tot een wit en schuimig geheel. Verdeel dit mengsel over twee hittebestendige glazen. 2.Vul de glazen vervolgens al roerende met de koffie. 3. Spuit op ieder glas een toef slagroom en strooi hier een beetje cacaopoeder over. Wiener melange wordt geserveerd met een lepel en/of een rietje. Het is leuk om er een oublie, een opgerold dun wafeltje, bij te serveren. In Oostenrijk krijg je altijd een glas water bij je koffie.
Café d' Amour:
* 1 sterke espresso * 1 mespuntje cacaopoeder * 1 snufje kaneel * 1 scheutje Cointreau (2cl)
Bereiding
1. Vul een kopje voor 3/4 met hete koffie 2. Doe de cacao en de kaneelpoeder erbij 3. Giet de cointreau erbij en zet het kaneelpijpje rechtop in het kopje. Hiermee roer je de koffie.
Cappuccino:
Eenderde espressokoffie, eenderde gestoomde melk en eenderde melkschuim. Eventueel bestrooid met cacao- of kaneelpoeder.
Ristretto:
Een ristretto is een kleine espresso die extra smaak levert. Ten opzichte van een espresso gebruik je hier de dubbele hoeveelheid koffie en een enkele hoeveelheid water.
Café Americano:
Espresso verdund met heet water.
Café au lait:
Franse melkkoffie. Dubbele espressokoffie opgevuld met warme melk. Deze koffie wordt geserveerd in een grote kop
Cafè latte:
Italiaanse melkkoffie. Dubbele espressokoffie opgevuld met warme melk afgewerkt met melkschuim. Cafè latte hoort in een glas of grote kop.
Een Latte-Art:
veruit het mooiste. De basis van een Latte art is een cappuccino waarbij het melkschuim op een dusdanige manier bij de (espresso)koffie wordt geschonken dat een structuur van koffie en schuim ontstaat. Latte-Art kan nog verder afgewerkt worden met bijvoorbeeld etching. Bij etching gaat de Barista, als het kopje volgegoten is, bovenop het melkschuim een tekening maken om een leuk figuur te creëren.
Café Crème:
Normale koffie met een laagje crème zoals je dat ook wel op espresso koffie ziet.
Café frappé / frapé: Vul een glas voor de helft met sterke
koffie. Vul verder met blokjes ijs. Dan mix je alles. Zo krijg je een
lekkere frisse drank.
Café Lungo:
Hierbij wordt relatief veel water (100-120 ml) door de koffie gestuwd, de zogenaamde ‘long pull’
Cafè macchiato:
Espresso met een theelepel melk en een puntje schuim op de crema
Con Panna:
Een espresso met slagroom.
Diplomatenkoffie:
* 1 likeurglas advocaat (4cl) * 2 grote espresso's * 1/2 dl slagroom * snufje koffiepoeder
Bereiding
1. De advocaat in een voorverwarmd glas of kopje doen 2. Giet de koffie erover 3. Garneer deze heerlijke diplomatenkoffie met de geslagen slagroom met een snufje koffiepoeder.
French koffie ( met Grand Marnier ):
* 3 cl Grand Marnier * 7 cl koffie * 10 gr poedersuiker * 25 gr vloeibare room
Bereiding
1. De poedersuiker in een glas doen. 2. Er de warme Grand Marnier en de warme koffie aan toevoegen. Goed roeren. 3. Met luchtige slagroom bedekken. 4. Opdienen zonder te mengen.
Italiaanse koffie ( met amaretto en slagroom ):
Doe de koffie en de Amaretto in een kop/mok. Doe de slagroom daar bovenop.
Irish koffie ( met whisky ):
Giet een borrel warme Ierse whisky in een warm glas. Doe er 1 theelepel suiker bij. Vul het glas verder met sterke koffie. Versier met wat slagroom. Drink de koffie door de slagroom. Je mag de slagroom niet mengen met de koffie.
Normandische koffie (met calvados ):
* 2à4cl Calvados * 7 cl koffie * rietsuiker * 25 gr vloeibare room
Bereiding
1. Schenk hete koffie in een hittebestendig glas. Voeg naar smaak een koffielepel rietsuiker toe en roer om. 2. Giet er een borrelglaasje ( 2 a 4 cl ) Calvados bij. 3. Voeg voorzichtig licht geklopte slagroom toe, op de bolle kant van een koffielepel die u tegen de rand van het glas houdt. 4. Strooi er wat riet- of kandijsuiker over.
Weense Koffie (=Wiener koffie) (ook nog Café Borgia genoemd ):
* 1 eierdooier * 2 sterke espresso's * 2 eetlepels suiker * 25 gr vloeibare room * cacaopoeder
Bereiding
1. Roer de eierdooier samen met de suiker tot een wit en schuimig geheel. Verdeel dit mengsel over twee hittebestendige glazen. 2.Vul de glazen vervolgens al roerende met de koffie. 3. Spuit op ieder glas een toef slagroom en strooi hier een beetje cacaopoeder over. Wiener melange wordt geserveerd met een lepel en/of een rietje. Het is leuk om er een oublie, een opgerold dun wafeltje, bij te serveren. In Oostenrijk krijg je altijd een glas water bij je koffie.
Café d' Amour:
* 1 sterke espresso * 1 mespuntje cacaopoeder * 1 snufje kaneel * 1 scheutje Cointreau (2cl)
Bereiding
1. Vul een kopje voor 3/4 met hete koffie 2. Doe de cacao en de kaneelpoeder erbij 3. Giet de cointreau erbij en zet het kaneelpijpje rechtop in het kopje. Hiermee roer je de koffie.