Pagina 1 van 1

b.f.c. junior plus

Geplaatst: di 09 nov 2010, 10:27
door Susan
Ik heb als espressoapparaat b.f.c. junior plus.
De espressokoffie hiervoor koop ik bij een winkel bij mij in de buurt, 21 euro voor een kilo.
De bonen worden ter plekke voor mij gemalen.
Maar te vaak is de koffie op, de eigenaar lunchen of er hangt een briefje op de deur met "ik ben vandaag iets later". Zijn suggestie om dan maar wat meer koffie in voorraad te nemen vind ik ook niets, ik wil gewoon wat betere service.
Ik wil naar een andere winkel gaan, er zijn er immers genoeg, maar daarvoor moet ik weten hoe fijn de bonen gemalen moeten worden.
Weet iemand dat?

Re: b.f.c. junior plus

Geplaatst: di 09 nov 2010, 10:56
door HolyBean
A:
- maler kopen en zelf malen

B: (nog beter;)
- groene bonen kopen, zelf branden en dan A gebruiken ;)

Aan je machine ligt het niet, kijk maar naar mijn onderschrift. :D

Re: b.f.c. junior plus

Geplaatst: di 09 nov 2010, 12:10
door Spironski
...maar daarvoor moet ik weten hoe fijn de bonen gemalen moeten worden.
Weet iemand dat?
Dat is een vraag zonder goed antwoord, er is namelijk helemaal geen enkelvoudige "goede" instelling. Je zult elke dag opnieuw moeten bepalen wat de goede maling is. Die hangt namelijk af van welke bonen je gebruikt, hoe oud ze zijn, wat voor type koffie je wil zetten, welk filterbakje je gebruikt, en niet in de laatste plaats: wat voor weer het is! (vochtigheid van je bonen).
Al die zaken hebben invloed op je maling. Daarom ben ik het met Holybean eens: koop please een goede maler, het resultaat zal er véél beter door worden.

Daarbuiten veroudert koffie snel. Een maand na branding is het lekkerste er wel af en veel koffie in de winkel is maanden oud. Echt het beste dat je voor de kwaliteit van je koffie kan doen is bonen gebruiken die liever niet ouder zijn dan twee weken na branding en die zo kort mogelijk voor het gebruik pas malen. Die bonen zijn lastig te vinden, vandaar dat zelf branden zo belonend is. Verse bonen zijn bovendien minder kritisch qua maling.

Oh ja: voorgemalen koffie begint na een kwartier al te verouderen. Na een paar uur is er al een substantieel deel van het aroma verloren. Je zal vast wel gemerkt hebben dat je koffie de eerste dagen lekkerder is dan daarna. Ook hierom: koop een eigen maler!