Pagina 1 van 1

Koffie en gezondheid

Geplaatst: zo 30 dec 2007, 15:29
door Martijn
Over koffie en gezondheid doen allerlei verhalen de ronde. Onderstaand een aantal antwoorden op een aantal veelgehoorde vragen.

1) Is koffie slecht voor het hart?
De meeste studies brachten aan het licht dat een matig koffieverbruik (minder dan 5 kopjes per dag) geen enkel risico voor hart- en bloedvaten inhoudt. Wel wordt aangezet tot voorzichtigheid bij mensen met een snelle hartslag of extrasystolen, omdat koffie uiteraard een stimuleren effect heeft op het hart.

2) Welke effecten heeft koffie op de bloeddruk?
Bij regelmatige cafeïnedrinkers heeft koffie hooguit een klein effect op de bloeddruk. Bij personen die een tijdje geen cafeïne hebben ingenomen, kan koffie drinken evenwel een lichte verhoging van de bloeddruk als gevolg hebben, die echter van korte duur is.

3) Veroorzaakt koffie maagzweren?
Nee. In tegenstelling tot een wijdverbreide opvatting hebben onderzoeken aangetoond dat er geen direct verband bestaat tussen koffieverbruik en maag- of duodenumzweren. Bij personen met een branderige maag kan het gevoel van 'branderigheid' versterken. Een branderige maag die aan koffie wordt toegeschreven, lijkt veel meer te maken te hebben met de samenstelling van de maaltijd die aan de koffie voorafgaat.

4) Is koffie een drug?
Zoals bij chocolade en andere eetwaren bestaan er heuse 'koffiefanaten'. Het gaat evenwel niet om een verslaving in de medische betekenis van het woord. Koffieverbruik leidt niet tot dwangmatig gedrag of afwijkend sociaal gedrag, koffiedrinkers hebben geen behoefte aan een steeds hogere 'dosis' om het gewenste effect te bereiken. Normale schommelingen in het koffieverbruik hebben van de ene dag tot de andere geen bijzondere symptomen of ongewenste neveneffecten als gevolg.

5) Koffie: een bron van prestatie?
Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een inname van cafeïne (200 mg) niet alleen de waakzaamheid verhoogt, maar ook bevorderlijk is voor het geheugen. Cafeïne kan de snelheid waarmee onze hersenen informatie verwerken, met 10% doen toenemen. Cafeïne helpt de verminderde aandacht en het concentratieverlies na een maaltijd tegen te gaan.

6) Bestaat er een maximale leeftijd waarna men beter geen koffie meer drinkt?
Op koffieverbruik staat geen leeftijdsgrens. Koffie drinken is een genoegen dat senioren gerust dagelijks kunnen blijven smaken. Het gaat gepaard met verscheidene gunstige effecten, onder meer voor het zenuwstelsel. Het drinken van koffie vermindert ook het aantal gevallen van de ziekte van Alzheimer en van diabetes.
Senioren hebben een verminderd dorstgevoel. Al wat hen kan aansporen meer te drinken, is dus aan te raden. Koffieverbruik bij senioren verdient dus aanmoediging.

7) Koffie remt spierpijn
Uit Brits onderzoek blijkt dat koffie de spierpijn na het sporten kan verminderen. De pijn van stramme spieren zou met twee kopjes gehalveerd worden. Belangrijk om weten is dat het onderzoek werd uitgevoerd bij vrouwen die niet vaak sporten en niet regelmatig koffie drinken. Koffie kan, volgens verschillende koffiebedrijven, dienen om beter te presteren en alerter te blijven.

Re: Koffie en gezondheid

Geplaatst: ma 21 sep 2009, 18:59
door SteefM
Martijn schreef: 4) Is koffie een drug?
Zoals bij chocolade en andere eetwaren bestaan er heuse 'koffiefanaten'. Het gaat evenwel niet om een verslaving in de medische betekenis van het woord. Koffieverbruik leidt niet tot dwangmatig gedrag of afwijkend sociaal gedrag, koffiedrinkers hebben geen behoefte aan een steeds hogere 'dosis' om het gewenste effect te bereiken. Normale schommelingen in het koffieverbruik hebben van de ene dag tot de andere geen bijzondere symptomen of ongewenste neveneffecten als gevolg.
Ik wil hier toch even op reageren. Er staat geschreven dat koffie niet een verslaving is in de medische zin van het woord. Naar mijn weten is dit niet helemaal juist, ik dacht dat cafeïne juist wél een drug is in de medische zin van het woord. Cafeïnegebruik leidt (over het algemeen) niet tot afwijkend sociaal of dwangmatig gedrag, dat lijkt me kloppend. Maar het menselijk lichaam toont zeker wél gewenning bij gebruik van cafeïne. Met andere woorden: voor hetzelfde lichamelijke effect moet een steeds hogere dosis gebruikt worden (zie oa. http://nl.wikipedia.org/wiki/Cafe" onclick="window.open(this.href);return false;ïne ). Plotseling stoppen met gebruik kan dan ook leiden tot hoofdpijn, het afkickverschijnsel van cafeïne.

Natuurlijk zal dit voor koffiedrinkers verder weinig uitmaken; het gaat mij slechts om de correctheid en de volledigheid van wat hier vermeld staat.

Re: Koffie en gezondheid

Geplaatst: ma 21 sep 2009, 22:21
door R&B
Sterker nog:
Het ineens staken van koffie bij een normaal gesproken bovengemiddeld gebruik, zal onwenningsverschijnselen geven.
Dit is de bekende weekend-hoofdpijn :)

Wat ook niet goed is in koffie is cafestol en kahweol.
Dit is in filterkoffie nauwelijks aanwezig, in espresso al meer, maar mn Scandinavian style en turkish style koffiezetten zorgt voor een hoog gehalte cafestol en kahweol.
Dit zorgt voor een verhoging van het serum LDL-cholesterol en is zo een gerelateerd aan hart en vaatziekten.

Daarnaast heeft caffeine een verhogende werking op homocysteine wat ook een verhoogd risico voor hart en vaatziekten geeft.

Bij mijn weten heeft koffie/caffeine een verslappend effect op de bovenste-sphincter van de maag, waardoor regurgitaties meer/makkelijker optreden in het geval de sphincterfunctie (anatomisch) verminderd is?

Maar aan de andere kant hebben studies ook een beschermend effect voor dikke darmkanker laten zien. Das dan wel weer aardig. :)

Re: Koffie en gezondheid

Geplaatst: vr 11 dec 2009, 11:35
door SteefM
Een interessante site over koffie en verschillende gezondheidseffecten, mét bronvermeldingen:

http://www.psycholoog.net/?cat=19" onclick="window.open(this.href);return false;

Over het cholesterolverhogend effect van koffie, koffie en verslaving, cafeïneovergevoeligheid, diabetes mellitus type 2, stressgerelateerde ziektebeelden, spierpijn, tandbederf, geheugen en meer. Gemengde berichten: hogere levensverwachting, minder kans op DMtype2, maar bijvoorbeeld meer kans op stressgerelateerde ziektebeelden.

De bronnen staan eronder, over het algemeen zijn het volgens mij betrouwbare, goede bronnen.

Re: Koffie en gezondheid

Geplaatst: wo 03 mar 2010, 17:22
door Martijn
Uit onderzoek blijkt nu weer dat het nuttigen van 4 of meer koppen koffie per dag het risico op hartritmestoornissen verlaagd... Zie dit artikel dat Telegraaf.nl plaatste:
Mensen die vier of meer koppen koffie per dag drinken, hebben minder kans op hartritmestoornissen. Dat is gebleken uit een grootschalig Amerikaans onderzoek, dat vrijdag wordt gepresenteerd tijdens het 50-jarig bestaan van de American Heart Association.

Volgens de onderzoekers hebben mannen en vrouwen die dagelijks minimaal vier koppen koffie drinken 18 procent minder kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen wegens hartritmestoornissen. Bij wie op een dag één tot drie keer koffie drinkt, was een verlaging in risico te zien van 7 procent.

„Het onderzoek betekent niet dat mensen koffie moeten drinken om hartritmestoornissen te voorkomen”, benadrukt onderzoeker Arthur Klatsky. De uitkomst ondersteunt volgens hem wel het idee dat mensen met hartritmestoornissen of met het risico daarop, koffie niet hoeven te laten staan.

Aan het onderzoek hebben ruim 130.000 mannen en vrouwen meegedaan. De onderzoekers hebben het aantal ziekenhuisopnamen in deze groep tien jaar lang bijgehouden.