K. Han Tan schreef:Zuurstof zit gewoon in de lucht. Bonen blootgesteld aan zuurstof gaan de aromatische stoffen achteruit.
De smaak wordt vlakker en body is na een tijdje weg.
Daarom worden de bonen verpakt in een pak met ventiel. De houdbaarheid is dan 2 jaar. Als je na het branden zo verpakt dan komen de CO2 vrij, zo hoef je dan niet in N2 in te doen.
In de pas gebrande boon zit CO2 door het branden van de suikers, noten, chocolde van de koffie boon. Die komen in 3 a 4 dagen vrij. Daarom is een gebrande boon pas lekker na die tijd.
CO2 is een gas die niet ontbind.
Een pas gebrande koffie in een vacuum wijnfles kan je een jaar goedhouden.
Even een vraag vooraf: Is het dezelfde reactie / hetzelfde proces dat bonen lekkerder maakt de eerste dagen na branding, als dat de bonen doet verouderen na ongeveer een maand?
Mijn punt is dat er achter het vrijkomen van CO2 een reactie moet zitten. Anders zou de CO2 direct na (of zelfs tijdens) het branden al uit de boon zijn. Er moet dus een of andere reactie plaatsvinden in de boon die ervoor zorgt dat CO2 ontsnapt. Waar komt de CO2 anders vandaan?
Dan is de tweede vraag: waar komt dan het molecuul O2 uit CO2 vandaan? Nee, CO2 ontbindt niet onder normale omstandigheden, maar één molecuul CO2 bestaat uit 1 atoom koolstof (C) en 2 atomen zuurstof (O2). De koolstof komt uit de boon (wss uit suikers), maar de zuurstofatomen kunnen zowel uit een ander molecuul in de boon komen als uit de lucht.
Ik weet niet of je een beetje kennis hebt van scheikunde, maar het antwoord de bovenstaande vraag is essentieel om te bepalen of het nou juist voordelig is om versgebrande bonen in een zuurstofarme omgeving (door bijv. onderdruk te creëren, in de volksmond 'vacuum'), of dat het juist nadelig is.
In een wijnfles doen en vacuum trekken worden de CO2 in de boon ontrokken en kan je sneller van de pas gebrande koffie proeven.
Als dat zo is, komt het zuurstofatoom uit de boon zelf en heeft de buitenlucht er niets mee te maken. De reden dat je het sneller kan proeven, is dat je onderdruk creëert en daardoor de reactie waarbij CO2 vrijkomt sneller verloopt.
Maar dat impliceert toch ook dat het niet goed is om bonen die lekker zijn (ergo: een aantal dagen na branding), in een onderdruk te bewaren. Het is toch dezelfde reactie die ervoor zorgt dat de bonen verouderen?
Omdat een vacuum zak 60 ct kost en dan moet je nog zeer goede seeling apparaat hebben, is het goedkoopste om het in een wijn fles te doen onder vacuum. De boosdoener O2 heb je dan flink gereduceerd.
Maar als de quote hiervoor waar is, komt de O2 die de reactie verzorgt niet uit de lucht maar uit de boon. Dan heeft een onderdruk creëren geen nut, maar is alleen nadelig.