Moccamaster, maalgraad en hoeveelheid koffie
Geplaatst: zo 04 mar 2012, 21:01
Een vraag voor alle drinkers van goede filterkoffie en specifieker, gebruikers van een Moccamaster. Ik ben nu een paar weken in het bezit van een Moccamaster KBT741 en een Baratza Virtuoso molen. Het lukt me echter niet om de juiste maalgraad en juiste hoeveelheid kiezen voor een "smaakvolle" koffie. Wat ik ook lijk te proberen de koffie smaakt al snel bitter of waterig. Het lukt me wel om een redelijke koffie te zetten, maar dan haal ik echt niet de smaken uit mijn koffie die er volgens de beschrijving van de bonen in horen te zitten.
Als koffie gebruik ik de Mocha Limu van Simon Levelt. Op een gegeven moment ben ik gaan twijfelen aan die koffie. Ik heb toen met de cafetière een kop gezet en dat was een perfecte kop. Ik proefde allemaal zoetere smaken die ik niet eerder in een kop koffie ben tegengekomen. Ook was de koffie "vol", zowel qua smaak als uiterlijk. Datzelfde hoop ik nu terug te vinden in mijn filterkoffie Verwacht ik nu teveel van mijn Moccamaster?
Wat betreft de hoeveelheid koffie, Technivorm geeft daar geen duidelijkheid. Zo zet ik eigenlijk altijd 6 koppen, driekwart liter. Volgens de YouTube films van Technivorm heb ik dan 45 gram koffiebonen nodig. Echter, volgens de handleiding van de Moccamaster heb ik voor 6 koppen drie scheppen koffie nodig (de lepel is meegeleverd). Dat is 25 à 30 gram en dus véél minder dan 45 gram.
Kan iemand mij hier de juiste tips geven voor een goede koffie (of bevestigen dat ik teveel verwacht van mijn Moccamaster)?
Als koffie gebruik ik de Mocha Limu van Simon Levelt. Op een gegeven moment ben ik gaan twijfelen aan die koffie. Ik heb toen met de cafetière een kop gezet en dat was een perfecte kop. Ik proefde allemaal zoetere smaken die ik niet eerder in een kop koffie ben tegengekomen. Ook was de koffie "vol", zowel qua smaak als uiterlijk. Datzelfde hoop ik nu terug te vinden in mijn filterkoffie Verwacht ik nu teveel van mijn Moccamaster?
Wat betreft de hoeveelheid koffie, Technivorm geeft daar geen duidelijkheid. Zo zet ik eigenlijk altijd 6 koppen, driekwart liter. Volgens de YouTube films van Technivorm heb ik dan 45 gram koffiebonen nodig. Echter, volgens de handleiding van de Moccamaster heb ik voor 6 koppen drie scheppen koffie nodig (de lepel is meegeleverd). Dat is 25 à 30 gram en dus véél minder dan 45 gram.
Kan iemand mij hier de juiste tips geven voor een goede koffie (of bevestigen dat ik teveel verwacht van mijn Moccamaster)?