Eerste stapjes
Geplaatst: do 11 okt 2012, 13:51
Omdat ik het zelf altijd leuk vind om te horen hoe mensen met mijn "adviezen" om gaan even een terugkoppeling over wat ik tot nu toe allemaal gedaan heb na het posten van mijn "meekijk" vraag
Allereerst dank aan de mensen die aangegeven hebben dat ik mee kan kijken. Ik ben mijn agenda voor de komende tijd zo aan het sturen dat ik een keertje in de buurt ben. Dus dat gaat goed komen.
Ik ben zoals ik eerder al had geschreven bij Fascino geweest om daar eens mee te kijken en te praten over mijn snode plannen. Meteen ook wat groene bonen mee genomen om te kunnen experimenteren. In het weekend er na heb ik even snel een stellage in elkaar geschroefd waar ik de verfbrander aan kon hangen, een koelbakje op basis van stofzuigerkoeling gemaakt en toen zijn we (mijn vrouw vindt het al net zo leuk als ik) voor het eerst aan de slag gegaan.
De eerste lading kleurde erg langzaam tot we het briljante idee kregen (duh, kon dat niet eerder...) om toch even een thermometer er bij te pakken. Bleek dat we net 190 graden haalden ipv de verwachte 220/230. Dus even wat met de hoogte gefrot en toen was dat probleem opgelost. De twee keer daarna ging het een stuk sneller, gecontroleerder en makkelijker. De baksels in de kast gezet, die ruikt nu nog lekker. Maar omdat het bonen waren die niet meer voor consumptie bestemd waren had ik moeten beloven ze niet te malen en gebruiken.
Daarom meteen er na maar groene bonen besteld die wel drinkbaar waren en er meteen een zakje reeds gebrande bonen bij besteld zodat ik het verschil kon proeven.
Afgelopen zaterdag hebben we 200gram bonen gebrand, helemaal tevreden was ik niet over het resultaat. De bonen waren niet echt egaal gebrand, waarschijnlijk omdat we te veel in eens in de bak hebben gedaan. Maar goed, twee dagen wachten en toen was het grote moment daar: de eerste keer koffie zetten van eigen gebrande bonen!
Wat me opviel was 1) dat ik niet meteen zoiets had van GADVER! en 2) dat ze een vrij zoete haast kersachtige smaak hadden. De reeds gebrande bonen smaakte een stuk minder zoet.
Komend weekend gaan we nog een keer aan de slag en dan ga ik meteen wat experimenteren met de tijden. Wat meer van licht naar donker werken zodat ik de verschillen komende week kan gaan proeven.
Al met al vinden we het (nog steeds) leuk om te doen en ga ik zeker op zoek naar een brander al verwacht ik niet dat de verfbrander meteen weer op zal bergen. Dat is toch ook wel leuk om zo te doen
Allereerst dank aan de mensen die aangegeven hebben dat ik mee kan kijken. Ik ben mijn agenda voor de komende tijd zo aan het sturen dat ik een keertje in de buurt ben. Dus dat gaat goed komen.
Ik ben zoals ik eerder al had geschreven bij Fascino geweest om daar eens mee te kijken en te praten over mijn snode plannen. Meteen ook wat groene bonen mee genomen om te kunnen experimenteren. In het weekend er na heb ik even snel een stellage in elkaar geschroefd waar ik de verfbrander aan kon hangen, een koelbakje op basis van stofzuigerkoeling gemaakt en toen zijn we (mijn vrouw vindt het al net zo leuk als ik) voor het eerst aan de slag gegaan.
De eerste lading kleurde erg langzaam tot we het briljante idee kregen (duh, kon dat niet eerder...) om toch even een thermometer er bij te pakken. Bleek dat we net 190 graden haalden ipv de verwachte 220/230. Dus even wat met de hoogte gefrot en toen was dat probleem opgelost. De twee keer daarna ging het een stuk sneller, gecontroleerder en makkelijker. De baksels in de kast gezet, die ruikt nu nog lekker. Maar omdat het bonen waren die niet meer voor consumptie bestemd waren had ik moeten beloven ze niet te malen en gebruiken.
Daarom meteen er na maar groene bonen besteld die wel drinkbaar waren en er meteen een zakje reeds gebrande bonen bij besteld zodat ik het verschil kon proeven.
Afgelopen zaterdag hebben we 200gram bonen gebrand, helemaal tevreden was ik niet over het resultaat. De bonen waren niet echt egaal gebrand, waarschijnlijk omdat we te veel in eens in de bak hebben gedaan. Maar goed, twee dagen wachten en toen was het grote moment daar: de eerste keer koffie zetten van eigen gebrande bonen!
Wat me opviel was 1) dat ik niet meteen zoiets had van GADVER! en 2) dat ze een vrij zoete haast kersachtige smaak hadden. De reeds gebrande bonen smaakte een stuk minder zoet.
Komend weekend gaan we nog een keer aan de slag en dan ga ik meteen wat experimenteren met de tijden. Wat meer van licht naar donker werken zodat ik de verschillen komende week kan gaan proeven.
Al met al vinden we het (nog steeds) leuk om te doen en ga ik zeker op zoek naar een brander al verwacht ik niet dat de verfbrander meteen weer op zal bergen. Dat is toch ook wel leuk om zo te doen