Pagina 1 van 1

Wanneer is een Espresso Napolitaans ?

Geplaatst: za 05 jan 2008, 19:31
door original andalucia
Ik lees vaker dat een Espresso te Napolitaans kan zijn ????

Aangezien ik GEEN idee heb wat men bedoeld, ben ik gaan denken wat het kan zijn en kom tot de conclusie dat dit alleen maar kan betekenen dat doordat er een hoog percentage Robusta bonen in de blend zitten de Espresso erg scherp smaakt. ( soms wel 40% ) En dat men in Napels de Espresso op die wijze drinkt.

Is mijn gedachtewijze correct ?, of klopt er gewoonweg niets van ? :oops:

Re: Wanneer is een Espresso Napolitaans ?

Geplaatst: wo 09 jan 2008, 12:50
door original andalucia
Niemand die me kan helpen ? :?:

Re: Wanneer is een Espresso Napolitaans ?

Geplaatst: za 08 mar 2008, 12:02
door Orrin
Ik zal een poging wagen......dit komt van de site van de Koffie Centrale:
Kimbo Top Quality
De absolute top branding van deze Napolitaanse roosterij. Om deze espresso koffie volledig te begrijpen moeten we kort iets vertellen over de espressocultuur in Napels. In het algemeen wordt de espresso er "zeer kort" gedronken; een Ristretto. Dezelfde hoeveelheid koffie, maar minder water dan een normale espresso.
...........
Een heftige smaakexplosie! Napels is een echte werkstad, en jawel dat proef je in dit pure ristretto product. Robuust, vol en smaakintensief. Iets minder verfijnde smaaknuances als bijvoorbeeld een Caffé Diemme of een Jolly Caffé, maar of ze zich in Napels daar druk over maken? Deze Top Quality melange is vooral stevig, donker en enigzins rauw. Het bonenbeeld is tevens donker en olieachtig. Deze laatste eigenschap maakt de melange helaas niet geschikt voor de espressoautomaat. Een echte pistonmachine melange dus.

De Crema opbouw is stevig en donker bruin. Met de zuidelijke Mauro Bar en Kimbo's Napolitaanse uitdager: Izzo Supermiscela Bar de meest sterke espresso koffie uit ons assortiment.
Dus als ik het goed begrijp duidt dat dan op een erg stevige, iets minder verfijnde smaak als men dat vermeldt bij het cuppen.

Re: Wanneer is een Espresso Napolitaans ?

Geplaatst: za 08 mar 2008, 12:37
door original andalucia
Orrin schreef:Ik zal een poging wagen......dit komt van de site van de Koffie Centrale:
Robuust, vol en smaakintensief. Iets minder verfijnde smaaknuances als bijvoorbeeld een Caffé Diemme of een Jolly Caffé, maar of ze zich in Napels daar druk over maken? Deze Top Quality melange is vooral stevig, donker en enigzins rauw. Het bonenbeeld is tevens donker en olieachtig. Deze laatste eigenschap maakt de melange helaas niet geschikt voor de espressoautomaat. Een echte pistonmachine melange dus.

De Crema opbouw is stevig en donker bruin. Met de zuidelijke Mauro Bar en Kimbo's Napolitaanse uitdager: Izzo Supermiscela Bar de meest sterke espresso koffie uit ons assortiment.
Dus als ik het goed begrijp duidt dat dan op een erg stevige, iets minder verfijnde smaak als men dat vermeldt bij het cuppen.

betekent dit dat hij dus een hoog aantal robusta heeft ??

Re: Wanneer is een Espresso Napolitaans ?

Geplaatst: za 08 mar 2008, 12:41
door Orrin
De koffie waar het stukje over gaat is 90% Arabica.

Bij een andere soort van hetzelfde merk staat dit:
Zoals we bij de Top Quality al hebben aangegeven is het "kort" drinken van een espresso (de Ristretto) typisch iets voor de zuidelijke Italiaanse steden.
{......}
ook deze Marrone is nog steeds een echte Napolitaan: dus stevige espresso koffie.
Dat is het dan ook denk ik. Stevige espresso rcihting ristretto

Re: Wanneer is een Espresso Napolitaans ?

Geplaatst: do 27 mar 2008, 09:22
door roberto bergami
Ik noem een melange/blend Napolitaans als ie een heel donkere (Italiaanse) branding en een pittige smaak heeft. Niet altijd is daar Robusta bij nodig, bepaalde Indonesische bonen (Java, Sumatra, ...) of zelfs Mokkabonen (Djimmah bv.) kunnen eenzelfde smaakcachet bijbrengen.

De Barbera Classica die Espresso West brengt is een prima voorbeeld en mijn persoonlijke favoriet.

Antwerp Barista

Re: Wanneer is een Espresso Napolitaans ?

Geplaatst: wo 09 apr 2008, 21:53
door Sebastiaan007
Een espresso Napoletano is door een zetmethode (piston machine)
Zoals:
Afbeelding


Dat is eis nr 1, nr 2 is:
De type branding, rustig, op een wat hogere temp beginnen en lager eindigen.
Melange: zo'n 90% a 95% arabica en de rest robusta.

Dan moet je nog een bepaald kopje gebruiken:
Laag, brede opening en voor de helft vullen.

Als je kijkt wat vroeger een espresso Napoletano was:
Afbeelding


Een omdraaipotje waar je op de koffie een pepertje oplegt om hem lekker pittig te krijgen.

Dat is de "echte" espresso napoletano.

Re: Wanneer is een Espresso Napolitaans ?

Geplaatst: wo 09 apr 2008, 21:57
door original andalucia
Thnx :P