Pagina 1 van 2
maalgraad afstellen instellen?
Geplaatst: ma 21 jan 2013, 11:50
door jan kees
beste ervaringsdeskundigen,
ik heb gezocht op 'maalgraad instellen' , maar vind diverse niet relevante topics.
wie kan me een linkje geven met alles over de juiste maalgraad instellen, bij diverse situaties, bv soort bonen, minder verse bonen, etc, etc.
Re: maalgraad afstellen instellen?
Geplaatst: ma 21 jan 2013, 12:15
door Bluecold
Re: maalgraad afstellen instellen?
Geplaatst: ma 21 jan 2013, 14:32
door Spironski
Blue's linkje is erg handig.
Daarbuiten: naarmate bonen ouder worden moet je vaak wat fijner malen. Ook valt me op dat donker gebrande bonen grover gemalen moeten worden dan licht gebrande bonen. Klopt het dat als de luchtvochtigheid daalt ook fijner moet worden gemalen?
Verder voor een Ristretto wat fijner malen, voor een Lungo juist wat grover. En voor de rest: trail and error.
Re: maalgraad afstellen instellen?
Geplaatst: ma 21 jan 2013, 14:43
door fransg
Spironski schreef:En voor de rest: trail and error.
Trial and error. Trail is weer wat anders.
Re: maalgraad afstellen instellen?
Geplaatst: ma 21 jan 2013, 14:50
door Spironski
Ghèhe..., foutje. Hebben jullie dat nu ook: dat je voortdurend letters omwisselt?
Re: maalgraad afstellen instellen?
Geplaatst: ma 21 jan 2013, 15:03
door jan kees
bluecold én spironsky, hartelijk dank voor de moeite. Ik ga het lezen.
Re: maalgraad afstellen instellen?
Geplaatst: ma 21 jan 2013, 15:04
door fransg
Spironski schreef:Ghèhe..., foutje. Hebben jullie dat nu ook: dat je voortdurend letters omwisselt?
Ja ik heb dat ook weleens. Bij "trial and error" zie je dat wel vaker trouwens. Een atleet die trails loopt heeft het expres zo op zijn blog:
Re: maalgraad afstellen instellen?
Geplaatst: ma 21 jan 2013, 15:16
door Spironski
Dat is wel een modderige trail geweest!
Re: maalgraad afstellen instellen?
Geplaatst: ma 21 jan 2013, 20:39
door jan kees
Spironski schreef:Blue's linkje is erg handig.
Daarbuiten: naarmate bonen ouder worden moet je vaak wat fijner malen. Ook valt me op dat donker gebrande bonen grover gemalen moeten worden dan licht gebrande bonen. Klopt het dat als de luchtvochtigheid daalt ook fijner moet worden gemalen?
Verder voor een Ristretto wat fijner malen, voor een Lungo juist wat grover. En voor de rest: trail and error.
heb het gelezen, heel interessant. Vraag je dat nu aan mij, over die luchtvochtigheid?
Wat ik weet/gelezen heb, niet in dit forum, is dat de luchtvochtigheid de bonen wat doet opzwellen. Ook omgevingstemperatuur heeft invloed. Iets grover misschien bij opgezwollen bonen? zeg jij het maar, jij bent de expert....en blue cold, etc, etc.
Re: maalgraad afstellen instellen?
Geplaatst: di 22 jan 2013, 01:04
door Spironski
Nou, ik noem mezelf geen expert hoor. En het was eigenlijk een vraag aan "het forum"...., dus kom er maar in mensen!