Pagina 1 van 3

QUickmill 820 met PID en OPV?

Geplaatst: ma 25 feb 2013, 21:10
door bvds
Ik heb een quickmill 820 staan en ben met Peter van Kafko van plan om deze te gaan pimpen.: Het idee is om er een PID op te zetten en een OPV.

Standaard bouwt een QM druk op tot in theorie het maximale bereik van de pomp, dus zeg 16 bar. Mijn ervaring met de Bezzera was destijds dat drukverlaging niet zo gek veel invloed op de smaak had, maar wel wat minder risico op channeling gaf.

Ik heb op KN gelezen dat de temperatuur tijdens een shot slechts 1-2 graden keldert dus met de intra shot temperatuur zit het wel goed. Van shot tot shot zou er een swing van een graad of 5 in zitten. Met een PID kan je dus in theorie de inter shot variatie verbeteren en zonodig met de temperatuur spelen.

Ben zelf erg benieuwd!

Wat vinden jullie: Goed experiment of bij voorbaat kansloos en/of zinloos?

Overigens is die nieuwe zware PF wel een verbetering!

Re: QUickmill 820 met PID en OPV?

Geplaatst: di 26 feb 2013, 16:13
door Spironski
Zou dat thermobloc dan zo snel reageren op de PID dat het effect heeft? Je zal daar toch enige vertraging hebben voordat het water echt warmer wordt en vraag me af of dat in die korte tijd genoeg zal zijn.

Maar ja, je zal het niet weten voordat je het hebt geprobeerd, dus toch maar doen! Ben wel benieuwd.

Off topic: Eerlijk gezegd lijkt een Silvia uitrusten met een goede pressostaat me meer effect sorteren, iemand daar al eens aan gedacht?

Re: QUickmill 820 met PID en OPV?

Geplaatst: di 26 feb 2013, 16:55
door Bluecold
Spironski schreef:uitrusten met een goede pressostaat me meer effect sorteren, iemand daar al eens aan gedacht?
Waarom zou je techniek uit de 19e eeuw (pstat) gebruiken terwijl je ook techniek uit de jaren 60 (microchip PID) kan gebruiken? Daarnaast, en eigenlijk nog veel belangrijkere reden waarom niet: een Silvia is geen HX. de Silvia boiler staat niet alleen op stoomdruk, ook op pompdruk. Dan is je relatie tussen stoomdruk en temperatuur weg.

Re: QUickmill 820 met PID en OPV?

Geplaatst: di 26 feb 2013, 17:05
door Spironski
Dat is natuurlijk heel dom van me, was even vergeten dat dat boilertje 2 verschillende werktemperaturen heeft en bijgevolg niets kan met een presso. Pff, altijd opletten hier! ;)

En natuurlijk is een PID het mooist, maar ook erg duur. Is het enige alternatief dan een thermostaat met een dode band van 10C? Dat moet toch beter kunnen zonder dat het klauwen met geld kost?

Maar allemaal wel Off Topic, sorry Bas.

Re: QUickmill 820 met PID en OPV?

Geplaatst: di 26 feb 2013, 17:28
door bvds
PID op thermoblock moet kunnen denk ik. Het block is van alu en reageert snel op meer of minder warmte door de goede geleiding. Las op KN dat die Graef/Sunbeam met dubbel thermoblock ook een soort PID heeft en dat de temp hier wel degelijk mee is in te stellen...

Re: QUickmill 820 met PID en OPV?

Geplaatst: vr 01 mar 2013, 19:45
door bvds
Nog wat extra metingen gedaan na >30 min opwarmen ipv 15 min en zie daar:

Ik meet na uitschakelen van het thermosstaatje: 95-97 graden
Ik meet meteen na inschakelen van het thermosstaatje: 88-90 graden

Steeds uitgaande van 15 gram en een flow van sec 50 ml in 25 sec. Thermokoppel bevestigd aan de schroef in het douchescherm die toch al lekker uitsteekt. Sensor tussen zeef en net boven koffiebed.

Een QM met de zware PF heeft echt langer nodig dan 15 min opwarmtijd als je tenminste geen opwarm flush gebruikt.

De flow is ook van invloed op de temeratuur: Bij snelle flow is de temp wat lager en is het verloop iets groter; bij trage flow is de temp wat hoger en het verloop <1 graad.

Moraal van het verhaal: intra shot stabiliteit is gewoon prima voor elkaar met max 2 graden bij een dubbel shot (bij een single zelfs <1,5 graad). Maar inter shot stabiliteit is matig en varieert dus tussen gem min 89 graden en max 96 graden!

Ik stel me voor dat omdat de shot temp direct afhankelijk is van de temp cyclus van het thermoblock een PID zinvol kan zijn. Je kan nl de swing aanzienlijk reduceren en daarmee dus ook de shot temp timen.

Re: QUickmill 820 met PID en OPV?

Geplaatst: vr 01 mar 2013, 23:21
door Spironski
Ja precies, je gebruikt de PID dan niet om de temperatuur tijdens de extractie bij te sturen, maar om de dode band kleiner te maken. Dan zal je ook geen probleem ondervinden met een eventueel traag reageren van het thermobloc.

Re: QUickmill 820 met PID en OPV?

Geplaatst: ma 04 mar 2013, 15:10
door Bucky
Ik kan je 1 ding zegge, koop die graef rommel niet :P

Re: QUickmill 820 met PID en OPV?

Geplaatst: ma 04 mar 2013, 16:20
door bvds
Bucky schreef:Ik kan je 1 ding zegge, koop die graef rommel niet
nee dat ben ik ook geenszins van plan. gaf alleen aan dat de Graef een instelbare elektronische temperatuurregeling op het thermoblock heeft en dat het daarmee ook echt lukt om de temperatuur aan te passen...ik doen geen uitspraken over de kwaliteit van een Graef, maar van wat ik over de Sunbeams heb gelezenop coffeesnobs...

Re: QUickmill 820 met PID en OPV?

Geplaatst: za 16 mar 2013, 10:29
door bvds
Afgelopen week ben ik weer eens bij Peter geweest. Na een hapje (Nijmegenaartje) en een drankje (Peter's lange koffie) aan de slag gegaan met de quickmill. Ik mocht met de handen op de rug meekijken. Doelstelling: PID control en OPV.

Het PID experiment liep op een mislukking uit. Het begon veelbelovend met het aankoppelen van een cigar PID en SSR die normaliter op een Rocket R58 gaat. M.b.v. de sensor konden we de swing in het thermoblock nauwkeurig uitlezen. Element schakelde aan bij 95 graden Celcius en weer uit bij 105 graden Celcius. En nog een overshoot tot 110 graden Celcius. In de groep bij het douchescherm is de swing pakweg de helft kleiner. Maar het lukte niet om het pulsen voor elkaar te krijgen. We hebben alle aansluit combinaties geprobeerd, zowel de intuïtieve en logische als onwaarschijnlijke. Uiteindelijk ging het mis met een van contactjes en gaf het hele ding geen stroom meer. We hebben we dat onderdeel met rust gelaten. Waarschijnlijk is het met een eenvoudigere PID wel te doen. Maar Peter was al niet enthousiast over een PID en dat is er niet beter op geworden. Helemaal omdat hij de afgelopen weken heel veel dure machines met defecte PID control heeft zien langskomen. En zelfs defecte nieuwe PID conrole is tegengekomen...

Dan de OPV. Dat was een fluitje van een cent. De uitgang van het pompje van de quick is van kunststof. Vandaar een overgang naar messing. Peter ziet liever de EX4/5 pompen die al een messing uitgang hebben. We (lees Peter) hebber er een T-stuk tussen gezet en daar aan een professionele OPV. Deze van te voren extern afgesteld op ca. 10 bar. Vervolgens een short cut gemaakt naar de aanvoer slang richting pomp. Overal wat tape tussen voor een goede afdichting en contole op lekkage. En klaar.

Ik vind de drukverlaging van maximaal pompvermogen van ca. 15 bar naar 9-9,5 bar op de koffie zeer de moeite waard. Extractie verloopt duidelijk rustiger. Puck ziet er beter uit. En belangrijkste: Smaak is zachter en ronder. Het harde is er van af. Crema ziet er minder schuimig en uitbundig uit (met hoge druk ziet er een beetje uit als met te verse bonen!), maar juist fijnporiger.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden...o ja, niet zo mooi als de foto's van Frans, maar toch...

[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/401/imag0039yd.jpg]
[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/11/imag0077cy.jpg]
[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/708/imag0075yg.jpg]
[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/823/imag0073r.jpg]
[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/841/imag0072p.jpg]
[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/546/dsc02086w.jpg]
[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/687/dsc02085a.jpg]
[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/405/dsc02084yr.jpg]
[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/13/dsc02083ma.jpg]
[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/443/dsc02082v.jpg]