Bittere smaak: hoe te verhelpen?
Geplaatst: vr 14 jun 2013, 22:52
Ik ben druk bezig met mijn nieuwe set om de juiste afstelling te vinden. Ik ben inmiddels al een redelijk aantal kopjes verder, heb veel gelezen op dit en andere fora over dosering, doorlooptijd maling etc. Uiteraard ben ik er nog lang niet, maar tijdens het experimenteren valt me op dat de bitterheid van mijn espresso's in praktisch elke verandering toch de bovenhand heeft. En dat vind ik zo jammer, omdat ik overal op dit forum lees over smaaksensaties zoet, vol, etc. Die is er (nog) niet echt bij mij.
Ik heb een Bezzera Magica, gebruik de 14gr standaard meegeleverde filter en de dubelkops portafilter, doe daar momenteel 18 gram gemalen boontjes van Backyard Coffee in met mijn Eureka Mignon maler en ik krijg naar mijn idee een redelijk goede doorloop van ongeveer 2 x 30ml in 25 seconden. Crema heeft een goudbruine kleur met wat donkere streepjes erin (zie plaatje). Ik zie wel dat mijn pompdruk naar 12 bar gaat. Als ik richting 9 wil dan moet ik grover malen, maar dan gaat de extractie (veel) te snel. (heb ook gelezen dat Bezzera de druk bewust hoger dan 9 bar zet). Ik krijg dan wel weer een dikkere meer goudkleurige crema, maar daar gaat het mij niet om.
De boilerdruk blijft wel netjes op 1,1/1,2 dus dat is denk ik goed.
Ik heb al geƫxperimenteerd met iets grover malen, iets minder koffie (17 en 16 gram), maar dat haalt de bitterheid niet weg en mn puck blijft natter na het zetten. 14 gram heb ik een keertje geprobeerd, maar daar ben ik meteen mee gestopt: ik snap ook niet dat er op dit filter 14gr staat, want ik krijg er van z'n lang zal ze leven geen normale extractie uit: te weinig maalsel lijkt het (te veel ruimte tussen douchekop en koffie, natte puck, supersnelle doorloop).
Ik doe ook steeds een coolingflush voordat ik ga zetten en wacht dan zo'n 30 a 45 seconden. Kopjes zijn voorverwarmd.
Wellicht heeft een van jullie experts direct al een idee wat ik fout doe?
Misschien wil ik veel te snel, ben ik nog te onervaren en moet ik gewoon doorgaan met proberen de juiste combi te vinden, maar het frustreert wel een klein beetje omdat ik nog niet echt een heerlijke, mooi smakende espresso heb kunnen maken. Hoor graag van jullie!
Ik heb een Bezzera Magica, gebruik de 14gr standaard meegeleverde filter en de dubelkops portafilter, doe daar momenteel 18 gram gemalen boontjes van Backyard Coffee in met mijn Eureka Mignon maler en ik krijg naar mijn idee een redelijk goede doorloop van ongeveer 2 x 30ml in 25 seconden. Crema heeft een goudbruine kleur met wat donkere streepjes erin (zie plaatje). Ik zie wel dat mijn pompdruk naar 12 bar gaat. Als ik richting 9 wil dan moet ik grover malen, maar dan gaat de extractie (veel) te snel. (heb ook gelezen dat Bezzera de druk bewust hoger dan 9 bar zet). Ik krijg dan wel weer een dikkere meer goudkleurige crema, maar daar gaat het mij niet om.
De boilerdruk blijft wel netjes op 1,1/1,2 dus dat is denk ik goed.
Ik heb al geƫxperimenteerd met iets grover malen, iets minder koffie (17 en 16 gram), maar dat haalt de bitterheid niet weg en mn puck blijft natter na het zetten. 14 gram heb ik een keertje geprobeerd, maar daar ben ik meteen mee gestopt: ik snap ook niet dat er op dit filter 14gr staat, want ik krijg er van z'n lang zal ze leven geen normale extractie uit: te weinig maalsel lijkt het (te veel ruimte tussen douchekop en koffie, natte puck, supersnelle doorloop).
Ik doe ook steeds een coolingflush voordat ik ga zetten en wacht dan zo'n 30 a 45 seconden. Kopjes zijn voorverwarmd.
Wellicht heeft een van jullie experts direct al een idee wat ik fout doe?
Misschien wil ik veel te snel, ben ik nog te onervaren en moet ik gewoon doorgaan met proberen de juiste combi te vinden, maar het frustreert wel een klein beetje omdat ik nog niet echt een heerlijke, mooi smakende espresso heb kunnen maken. Hoor graag van jullie!