Single origin/single estate/blend etc
Geplaatst: zo 26 okt 2008, 15:39
Okay, ik zat vanmiddag te denken: Wat voor definities zijn er allemaal voor de herkomst van bonen? Dus dan maar hier een topic starten.
Mijn gedachten tot nu toe zijn:
Single origin Koffiebonen uit 1 regio, waarbij de bonen van meerdere plantages (en waarschijnlijk ook meerdere koffie soorten) komen.
Single estate Hetzelfde als single origin, maar dan niet van 1 regio, maar van 1 plantage.
Melange (blend) Combinatie van bonen uit verschillende regio's.
Echter, dan hebben we nog een aantal begrippen te benoemen.
Mijn gedachten tot nu toe zijn:
Single origin Koffiebonen uit 1 regio, waarbij de bonen van meerdere plantages (en waarschijnlijk ook meerdere koffie soorten) komen.
Single estate Hetzelfde als single origin, maar dan niet van 1 regio, maar van 1 plantage.
Melange (blend) Combinatie van bonen uit verschillende regio's.
Echter, dan hebben we nog een aantal begrippen te benoemen.
- Wat als de bonen van een single estate komen, maar van verschillende soorten (typica, bourbon, caturra, catuai, etc.)?? Dit is heel normaal, en komt het meest voor in single estates. Maar wat als het slechts uit 1 soort bestaat (bijvoorbeeld caturra)? Dit is meer dan alleen een single estate, maar ja, hoe noem je dit?
- Wat als de bonen van 1 plantage komen, maar dezelfde bonen op verschillende manieren worden behandeld (gewassen, licht gebrand vs. zongedroogd, donker gebrand) en daarna pas worden gecombineerd? Is dat een single estate blend??