Pagina 1 van 4

Mazzer major aangepast

Geplaatst: do 02 jan 2014, 14:09
door Jan B
Mijn koffie maal ik met een Major met doser. Deze heb ik ooit zonder veel kennis van zaken gekocht via marktplaats. Voor onder de €300 had ik een kloeke machine in huis. Het is al een wat oudere machine en ze heeft niet stilgezeten.
major.jpg
Thuis aangekomen bleek dat de sensoren in de doser niet meer aanwezig waren. De aan/uit schakelaar deed zijn naam eer aan. Maar met nieuwe maalschijven produceert ze een prima maalsel. De vraag was hoe ik dat zo efficiënt mogelijk in het portafilter kreeg. Doserless is dan de weg om te gaan. Ik heb de prachtigste aanpassingen gezien met zelfs hergebruik van kostbare prijsbekers.
Ik heb een oplossing gevonden tussen doser en doserless, die ongeveer €1 kostte.
mod3.JPG
Iedereen kent wel de kunststof citruspersjes. Ik geloof dat Tupperware ze ook had. Eerst heb ik de doseerinrichting gedemonteerd. Daarna heb ik het conische gedeelte van de citruspers afgezaagd en op de "ster" geschroefd.
mod1.jpg
Nu weeg ik de gewenste hoeveelheid koffie op een "chinees" weegschaaltje. Gooi dit in de opening van de Major. Dan sluit ik hem af met een zelfgemaakte houten dop van Zeeuws meidoornhout om het popcornen tegen te gaan. Dat was ik een keer vergeten. Toen had ik eerst al alle hoeken van de slaapkamer gezien (want sloffen kwijt) en daarna alle hoeken van de keuken...... :mrgreen:
mod2.jpg
Dan is het zo fijn dat de Major bijna geen retentie heeft, want al klepperend aan de doseerhendel werk ik het maalsel lekker luchtig in het portafilter.

Uiteindelijk ben erg tevreden met deze configuratie.

Groet,

Jan

Re: Mazzer major aangepast

Geplaatst: do 02 jan 2014, 14:19
door @3aan
Beste Jan, volgens mij bevind zich de retentie tussen de Maalkamer en de Doser en heeft niet veel te maken met de doser zelf, correct me if I'm wrong. :)

Re: Mazzer major aangepast

Geplaatst: do 02 jan 2014, 14:48
door Jan B
Ja dat is ook mijn idee. Maar ook de doser heeft in zijn originele configuratie een hele hoop retentie. Dan maal je de doser vol en met de doseerinrichting onderin portioneer de de koffie. Als je die niet leegmaakt aan het einde van de dag begin je de dag erna met oude koffie. Volgens mij is dat ook retentie :)
Zouden ze dat in horecagelegenheden wel altijd doen?

Re: Mazzer major aangepast

Geplaatst: do 02 jan 2014, 15:05
door cremalover
Ik heb ook een major met doser.
Ik maal net zoveel als ik nodig heb.
Dat klepper ik in mijn houder en dan is de doser leeg.
Nul retentie.
Ik gooi gewoon een halve kg koffie in mijn hopper.Best handig.

Re: Mazzer major aangepast

Geplaatst: do 02 jan 2014, 18:12
door Ron74
cremalover schreef:Ik gooi gewoon een halve kg koffie in mijn hopper.Best handig.
Heeft dat geen invloed op de versheid van de bonen? Geen idee of het daadwerkelijk zo is, of dat ik het me inbeeld :mrgreen:
(ervan uitgaande dat het je het pondje natuurlijk geen weken in de hopper bewaart)

Re: Mazzer major aangepast

Geplaatst: za 24 mei 2014, 08:30
door RensB
Jan B schreef:Zouden ze dat in horecagelegenheden wel altijd doen?
Nee, thans wij niet, maar wij kwamen altijd ver voor openingstijd zelf aan om alles gereed te maken voor onze wel geliefde gasten (meestal dan) en dan was het tegen de tijd dat die kwamen al lang verse koffie. Moest alleen wel zorgen dat je collega's eerst een bakkie namen en dan pas jezelf... Bij de onze was het meestal na een bakje of 10-12 stukken beter, maar ik begon ook meestal een uurtje later dan een paar anderen. Ik had dus meestal geluk. Nou werkte ik in een Italiaans restaurant en werd er bij ons relatief veel aandacht aan de koffie besteed, ik denk dat wanneer je in een ander restaurant komt je misschien wel eens wat oude koffie krijgt als je (een van) de eerste bent. Ik ga er overigens ook van uit dat er legio restaurants zijn die nog veel beter op hun koffie letten als wij deden.

Niet dat het topic hier over ging, maar kan ik eindelijk ook iemand zijn vraag beantwoorden.

Groetjes,

Rens.

Re: Mazzer major aangepast

Geplaatst: zo 27 mar 2016, 20:41
door Jan B
Aanpassing #2

Eindelijk de stoute schoenen aangetrokken en helemaal in China een doseertrechter besteld. Het is natuurlijk al vaker gedaan en op de diverse fora te vinden. Maar ik vond het toch aardig om mijn versie met jullie te delen.
Ik was al een tijd aan kijken naar zo'n ding maar op de een of andere manier kan ik ze nooit zo goedkoop vinden als anderen. Nu dan toch voor onder de 25 euro incl. verzendkosten.
deseertrechter.png
Als je de doseerder verwijdert, dan ligt de molen helemaal open. Bij de Xenos hebben ze RVS wijnkoelers voor 10 euro die precies de goeie diameter hebben. Daarvan heb ik met de slijptol een passtuk gemaakt.

Toen de doseertrechter aangepast en voila.
mazzermod.jpg
Had nog een stukje eikenhout liggen en daarvan een passende deksel gedraaid. Ik heb de binnenkant verder niet meer bewerkt. De koffie glijdt prima naar beneden.

Alles bij elkaar ben ik erg tevreden over het resultaat. Nu alleen nog een aangepast portafilterhouder voor eronder. Op verzoek maak ik graag aanvullende foto's.

Iemand een idee of de houders van de electronic versies van de Mazzers universeel zijn?

Re: Mazzer major aangepast

Geplaatst: zo 27 mar 2016, 20:59
door fransg
Ik heb een alternatieve houder op m'n Mazzer Mini dus de originele moet ik nog hebben thuis. Als je wil kijk ik morgen waar ik die heb en als ik 'm heb kan ik 'm aan jou sturen.

Re: Mazzer major aangepast

Geplaatst: zo 27 mar 2016, 21:12
door Jan B
Dat zou ik zeer op prijs stellen Frans!

Re: Mazzer major aangepast

Geplaatst: zo 27 mar 2016, 22:19
door krizzziz
Sorry Jan, ik ben nou in de war. Heb jij nou zo een Chinees ding voor een trechter gebruikt of een rvs wijnkoeler? Welke van de 2?