Pagina 1 van 3

Het nut van een nieuwe semi-machine

Geplaatst: do 02 jan 2014, 15:01
door neurd
Beste allen,

Jullie zullen ongetwijfeld allemaal mijn Stel je voor topic hebben gelezen ;)
Zoals aangegeven ben ik begonnen met upgraden van mijn Gaggia Classic + Gaggia MM Grinder set met supermarkt bonen.
Na uitvoerig dit forum te hebben doorgelezen kwam ik tot de conclusie dat maler + verse koffie bonen upgraden de grootste stap zal zijn.
Ik heb inmiddels een Mahlkonig Vario gekocht en ben overgestapt naar vers gebrande boontjes en ik kan beamen dat dat een goede stap was :D

Nu sta ik voor de volgende upgrade, maar ben nog niet helemaal overtuigd van het nut van de volgende upgrade. Ik bezit nu een Gaggia classic en ik denk dat een SB het beste bij mij past aangezien ik niet/nauwelijks cappuccino drink (of drink ik dat juist niet vanwege alle moeite met een SB...maar goed).

Wat zijn voor mij de voordelen dat ik mijn semi automaat vervang voor een andere? Het enige voordeel dat ik tot nog toe kan bedenken is de stabielere temperatuur. De stabielere temperatuur zal ervoor zorgen dat ik de optimale temperatuur kan instellen waarbij alle oliën netjes uit de boontjes worden geëxtraheert en de boontjes niet onverhoopt verbranden. Een Bezzerra Unica met PID zou dan een prima apparaat kunnen zijn.

Zijn er nog meer voordelen (qua smaak verbetering) dat ik voor mijzelf een aankoop van ~1000,- kan rechtvaardigen? Voor zover ik het kan beoordelen is het eigenlijk een dom apparaat: een boiler die water onder een constante druk/temperatuur door je koffie heen gooit of mis ik nog iets belangrijks?

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

Geplaatst: do 02 jan 2014, 15:22
door Erik82
Niet alleen een stabielere temperatuur maar ook minder verloop van de temperatuur gedurende een shot espresso. Meer mogelijkheden tot instellen en betere componenten die langer meegaan. Veel meer gemak in het maken van consistent goede espresso's in plaats van altijd maar gokken. Een goede semi gaat je een verbetering in smaak en gemak opleveren.

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

Geplaatst: do 02 jan 2014, 15:24
door @3aan
Het is een combinatie van temperatuur en druk en die druk wordt verkregen door een pomp,
of een hendelmachine die werkt met veerdruk en zuiger = Piston

Zie ook je PM box ;)

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

Geplaatst: do 02 jan 2014, 18:30
door neurd
Erik82 schreef:Niet alleen een stabielere temperatuur maar ook minder verloop van de temperatuur gedurende een shot espresso. Meer mogelijkheden tot instellen en betere componenten die langer meegaan. Veel meer gemak in het maken van consistent goede espresso's in plaats van altijd maar gokken. Een goede semi gaat je een verbetering in smaak en gemak opleveren.
Dat van die consistentere temperatuur snap ik, maar wat bedoel je met meer mogelijkheden tot instellen? Wat kan je, zoals je zelf stelt, met een dure machine meer instellen dan met een goedkope?
Waar haal je dat gemak dan vandaan? Wat is makkelijker met een apparaat van 1000 euro in vergelijking met de gaggia die ik nu heb. Ik ben met name op zoek naar een verbetering van smaak kwaliteit. Ik denk eerder dat een apparaat met de E61 groep door de lange opwarmtijd me meer ongemak zou kunnen geven dan gemak. Begrijp me dus niet verkeerd. Ik ben niet kritisch naar jou toe, maar wil geen duur apparaat kopen alleen op basis van sentiment. De maler blijkt zijn geld dubbel en dwars waard te zijn, omdat hij werkelijk de espresso beter maakt.

Betere componenten die langer meegaan vind ik in dit geval niet zo belangrijk. Als iets stuk gaat dan heb ik het geld er wel voor over om het te vervangen. 1000 euro voor een espresso apparaat is ook geen probleem, maar dan moet het wel duidelijk een verbetering zijn.
@3aan schreef:Het is een combinatie van temperatuur en druk en die druk wordt verkregen door een pomp, of een hendelmachine die werkt met veerdruk en zuiger = Piston
Zou je me kunnen vertellen wat de invloed van een goede pompdruk is op de kwaliteit van mijn koffie? Ik zou graag willen snappen waarom dat is en heb dat nog niet zo snel kunnen vinden. Ik weet dat mijn Gaggia schommelt met temperaturen en dat dat dus een groot nadeel is. Is de pompdruk van een goedkoop apparaat ook niet consistent genoeg?

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

Geplaatst: do 02 jan 2014, 21:25
door Spironski
Ik vermoed dat beide machines gewoon een Ulka EX-5 pompje gebruiken. Ik zou van die pomp geen grote verschillen verwachten.

Het temperatuurgedrag zal wel anders zijn, en ik denk dat de Unica veel consistenter qua resultaat zal zijn.
De Gaggia heeft echt een miniboilertje (zoiets als een kindervuist..., 150ml?), die van de Unica is met 0,5 liter toch echt wat groter en dus constanter in temperatuur. Daarbij zorgt die 4,5 kg heet brons van de E61 zetgroep ook voor een veel constantere temperatuur bij het zetten. Die thermische massa strijkt heel effectief temperatuurschommelingen van het zetwater vlak.

Ook vermoed ik dat je, als je eenmaal met zo'n zware professionele groep hebt gewerkt, je niet meer terug wil naar het lichtere aluminium en minder mooie plastic van de Gaggia. Je zal dat dan niet zozeer terug proeven in je koffie, maar het plezier van werken met een E61 t.o.v. zo'n Gaggia is ook wat waard.

En dan hebben we het nog niet gehad over de duurzaamheid van alle componenten.

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

Geplaatst: do 02 jan 2014, 22:22
door mloes
Ik ben afgelopen november overgestapt van een Gaggia (3 jaar mee gewerkt) naar een bfc. In mijn geval een HX omdat ik veel cappu's maak.

Op het burenforum schrijf ik wat uitgebreider erover http://www.thuisbarista.nl/forum/viewto ... 4&start=60 Of mag ik niet crossposten... :roll: Ik heb ze ook nog even vergeleken met elkaar.

In het kort komt het erop neer; gevoelsmatig totaal andere machine...het echte werk! Gaggia is plastic knopjes, dit zijn hendels, etc.

De koffie, met de gaggia niet slecht, maar met de bfc wel een enorme verbetering, nu merk ik echt dat ik de nuances zoals bloemig, chocolade etc ook werkelijk kan terugproeven. Dus een vooruitgang in de smaak..
Daarnaast merk ik dat de factoren wel hetzelfde zijn, maar het is beter terug te proeven; bijvoorbeeld als ik nu meer of minder doseer, proef ik ook terug wat dit met de koffie doet. Meer duidelijk dan bij de gaggia vind ik zelf.

Rotzooi: de lade van de BFC is een stuk groter, dus als je evenveel koffie blijft drinken, minder leeggooien...(alleen ben ik meer gaan drinken...haha). Maar op de een of andere manier, vind ik dit ook makkelijker om even te doen bij deze machine.

En uiteraard het voordeel van een HX; tegelijk stomen en espresso zetten, geen gedoe met terugkoelen, verbrandde koffie...

Een nadeel zo inderdaad de opwarmtijd kunnen zijn; ik heb de machine als ik thuis ben overdag gewoon aanstaan. Als ik werk gaat hij s ochtends aan een uur voordat ik koffie zet, dat kan je ook met een timer regelen....

(echter een gaggia is nog een stuk beter dan automaten koffie en een leuke machine om op uit te proberen)

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

Geplaatst: vr 03 jan 2014, 08:20
door Erik82
Mloes en Spironski hebben de meeste zaken al uitgebreider uitgelegd. Waar ik op doelde was vooral de OPV. Ik weet niet of de Gaggia een OPV heeft maar elke semi-professionele machine wel en een correcte instelling van de druk geeft een veel betere smaak. Op de goedkope machines zoals een Gaggia is een OPV vaak lastig af te stellen, als deze al aanwezig is, en kan de 9 bar meestal niet eens worden gehaald. Vaak een 10 tot 12 bar. Die verlaging heeft echt een groot effect. Dat is onder andere wat ik bedoel met instellen om nog maar te zwijgen over de toevoeging van een PID als je voor een SB gaat.

Je zult er in smaak echt grote stappen op vooruit gaan. Zeker als je alleen maar espresso zwart drinkt is het zeker de moeite waard. Die opwarmtijd zul je voor lief moeten nemen of een theedoek om de groep winden. Op die manier is hij ook in 25 minuten warm.

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

Geplaatst: vr 03 jan 2014, 10:50
door neurd
Erik82 schreef:Mloes en Spironski hebben de meeste zaken al uitgebreider uitgelegd. Waar ik op doelde was vooral de OPV. Ik weet niet of de Gaggia een OPV heeft maar elke semi-professionele machine wel en een correcte instelling van de druk geeft een veel betere smaak. Op de goedkope machines zoals een Gaggia is een OPV vaak lastig af te stellen, als deze al aanwezig is, en kan de 9 bar meestal niet eens worden gehaald. Vaak een 10 tot 12 bar. Die verlaging heeft echt een groot effect. Dat is onder andere wat ik bedoel met instellen om nog maar te zwijgen over de toevoeging van een PID als je voor een SB gaat.

Je zult er in smaak echt grote stappen op vooruit gaan. Zeker als je alleen maar espresso zwart drinkt is het zeker de moeite waard. Die opwarmtijd zul je voor lief moeten nemen of een theedoek om de groep winden. Op die manier is hij ook in 25 minuten warm.
Thnx, hier heb ik wat aan!
mloes schreef:Ik ben afgelopen november overgestapt van een Gaggia (3 jaar mee gewerkt) naar een bfc. In mijn geval een HX omdat ik veel cappu's maak.

In het kort komt het erop neer; gevoelsmatig totaal andere machine...het echte werk! Gaggia is plastic knopjes, dit zijn hendels, etc.

De koffie, met de gaggia niet slecht, maar met de bfc wel een enorme verbetering, nu merk ik echt dat ik de nuances zoals bloemig, chocolade etc ook werkelijk kan terugproeven. Dus een vooruitgang in de smaak..
Daarnaast merk ik dat de factoren wel hetzelfde zijn, maar het is beter terug te proeven; bijvoorbeeld als ik nu meer of minder doseer, proef ik ook terug wat dit met de koffie doet. Meer duidelijk dan bij de gaggia vind ik zelf.
Goed om te lezen dat de upgrade jou bevallen is en dat je een betere smaak hebt kunnen ervaren.
Het is niet helemaal ontopic, maar dit snap ik niet helemaal:
mloes schreef: En uiteraard het voordeel van een HX; tegelijk stomen en espresso zetten, geen gedoe met terugkoelen, verbrandde koffie...

Een nadeel zo inderdaad de opwarmtijd kunnen zijn; ik heb de machine als ik thuis ben overdag gewoon aanstaan. Als ik werk gaat hij s ochtends aan een uur voordat ik koffie zet, dat kan je ook met een timer regelen....
Als ik dit topic zo doorlees, dan zouden dat juist de nadelen van een HX zijn. Juist wel terug koelen en verbrande koffie en al helemaal als je het apparaat zoals jij de hele dag aan laat staan.

Quote:
Nadeel is dat het water in de warmtewisselaar na verloop van tijd te warm wordt als de machine standby staat. Dat water wordt dan net zo warm als het water in de boiler zelf (ca. 120-125ºC). Dit is te heet om koffie te zetten (deze verbrandt). Oplossing is de zogenaamde coolingflush. Je spoelt water door de warmtewisselaar (dit is afhankelijk van het ontwerp zo'n 50 ml tot soms wel 250ml) tot deze weer een goede temperatuur heeft.

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

Geplaatst: vr 03 jan 2014, 11:13
door SteefM
Ter verduidelijking van het terugkoelen naar zettemperatuur: er zijn twee oorzaken waardoor de machine te heet wordt en de koffie verbrandt.
In het geval van een Single Boiler, waar mloes het over heeft, moet je de machine op 'stoomstand' zetten als je wilt gaan stomen. De boiler warmt dan éxtra op naar ongeveer 125ºC (onder druk). Als je ná het stomen een espresso wilt zetten, zal de machine eerst moeten terugkoelen naar 'zettemperatuur'. Doe je dit niet, dan verbrandt je koffie.

In het geval van een HX, waar het over gaat in het 'beginnerstopic', is de boiler altijd 120ºC-125ºC en moet je telkens als de machine enige tijd idle staat, terugkoelen middels een cooling flush.

Met andere woorden: in beide gevallen kán er sprake zijn van te heet water en verbranding, maar door andere oorzaken. Met een HX is een coolingflush praktisch onvermijdbaar; met een SB te vermijden door eerst espresso te zetten en daarna te stomen en vervolgens een tijd geen koffie meer te zetten.

Re: Het nut van een nieuwe semi-machine

Geplaatst: vr 03 jan 2014, 12:03
door mloes
Nu kan ik gelijk na of met de koffie de melk opstomen, waardoor mijn koffie nog warm is als ik ga drinken. Bij de gaggia moest ik 1, 2 minuten wachten, het water uit de stoomkraan spoelen, weer wachten en dan pas de melk opstomen...gevolg, espresso alweer afgekoeld, smaak verandert...

Daarnaast is dat opstomen met de gaggia niet makkelijk; ik heb er uiteindelijk wel een draai in gevonden, maar dat heeft moeite gekost...

De cooling flush klopt idd, maar het kostte meer tijd om de gaggia terug te krijgen, dan de bfc heb ik het gevoel, maar om echt te kunnen zien of dat gevoel ook klopt, zou ik moeten gaan meten...(gaat binnenkort gebeuren) maar bij de gaggia was na een cappu de volgende bak espresso altijd verbrand, nu kan ik met wat doorspoelen tussendoor, wat volgens mij sowieso aangeraden wordt, een stuk sneller doorwerken en minder verbrandde koffies.

Hx is natuurlijk alleen nodig als je ook daadwerkelijk veel cappu's maakt....Anders is een single boiler, wel semi prof beter en goedkoper. Ik weet dat de bfc-sb 2e hands voor rond de 450 te koop zijn. (gereficeerd, met garantie). Op MP via particulier wel voor minder te vinden....