Pagina 1 van 2

Vraag (mischien vreemd)

Geplaatst: ma 10 feb 2014, 09:19
door Edwin 43
Ik begrijp 1 ding uit de beginners handleiding niet daar staat.

30 ml water wordt onder een druk van 8 a 9 bar in 25 seconden door 7 gram (eenkops) 14 gram (2 kops) koffie geperst. Een kortere variant van een espresso noemen we ristretto. Vaak past in het filterbakje wel wat meer koffie dan de standaard 7 en 14 gram dosering en het kan zeker geen kwaad een beetje meer te nemen. Het gaat om het resultaat niet de gouden regel alleen.

Nu mijn vraag.
Als ik ca 15 gram gemalen koffie in mijn 2 persoon filter bakje doe moet er toch ca 60ml in mijn maat bekertje zitten.

Re: Vraag (mischien vreemd)

Geplaatst: ma 10 feb 2014, 10:16
door Erik82
Een gemiddelde espresso heeft een brew ratio van 50%. Brew ratio = (hoeveelheid maalsel / hoeveelheid espresso) * 100. Voor 15 gram maalsel wil je dus ongeveer 30gr espresso maken. Zie hier http://www.home-barista.com/tips/brewin ... t2402.html.

Re: Vraag (mischien vreemd)

Geplaatst: ma 10 feb 2014, 10:20
door Edwin 43
Mmmmm dus.

Laat maar

Re: Vraag (mischien vreemd)

Geplaatst: ma 10 feb 2014, 10:28
door Edwin 43
Erik82 schreef:Een gemiddelde espresso heeft een brew ratio van 50%. Brew ratio = (hoeveelheid maalsel / hoeveelheid espresso) * 100. Voor 15 gram maalsel wil je dus ongeveer 30gr espresso maken. Zie hier http://www.home-barista.com/tips/brewin ... t2402.html.

Dit klopt volgens mij niet wat je zegt (Voor 15 gram maalsel wil je dus ongeveer 30gr espresso maken, dit moet volgens mij 40-60 ml zijn) echter waar je naar verwijst wel.

Want daar staat dus inderdaad dat je met 15 gram gemalen koffie tussen de 40-60 ml espresso haalt

Re: Vraag (mischien vreemd)

Geplaatst: ma 10 feb 2014, 10:29
door fransg
Edwin 43 schreef:Als ik 15 gram gemalen koffie in de filter doe (2 persoon filter) moet die ca in 25 seconden 30ml expresso geven bij ca 9 bar.

Dan klopt die beginners handleiding tekst toch niet?
Het heeft mij in het begin ook verward, maar er is dus een ruime marge voor variatie. In Italiƫ zetten ze met 7g een espresso, met 14g twee, wij maken van 14-16g meestal een espresso en van 18-22g een dubbele.

Zie o.a. http://www.coffeecuppers.com/Espresso.htm en http://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_extraction

Re: Vraag (mischien vreemd)

Geplaatst: ma 10 feb 2014, 10:31
door Edwin 43
Ok ik had mijn tekst al aangepast maar nu snap ik hem wel.

Maar het is verwarrend zoals het er staat.

Re: Vraag (mischien vreemd)

Geplaatst: ma 10 feb 2014, 10:35
door @3aan
Ik zet met 18 gram een dubbele en haal daar zo'n 54 gram espresso uit, mijn machine zet alleen maar dubbele espresso, ik heb met het slagvolume te maken. ;)

Re: Vraag (mischien vreemd)

Geplaatst: ma 10 feb 2014, 10:40
door fransg
@3aan schreef:Ik zet met 18 gram een dubbele en haal daar zo'n 54 gram espresso uit
In 30 seconden?

Re: Vraag (mischien vreemd)

Geplaatst: ma 10 feb 2014, 11:33
door @3aan
fransg schreef:
@3aan schreef:Ik zet met 18 gram een dubbele en haal daar zo'n 54 gram espresso uit
In 30 seconden?
Met de pre mee 40 seconden?, daar let ik eigenlijk niet zoveel op, ik vind de uitloop/smaak belangrijker ;)

Re: Vraag (mischien vreemd)

Geplaatst: ma 10 feb 2014, 11:53
door fransg
Ben ik helemaal met je eens, en ik las o.a. in het artikel van Schulman dat de flow na 20 seconden toch vooral verdunning brengt, geen bijzondere smaken of aroma's uit de puck meer meeneemt dus wat iemand na 20 seconden flow doet maakt ook weinig uit.

Maar in een beginnershandleiding zeggen "daar moet je niet op letten" zou ook weer ver gaan.