BFC Junior Plus
Geplaatst: wo 26 mar 2014, 16:34
Vandaag heb ik mijn machine geheel door Peter (van Kafko) laten nakijken.
Nadat ik de thermometer had gekregen merkte ik dat de temperatuur wel erg laat zat; zo rond de 85 graden. Dus naar aanleiding daarvan de machine open geschroefd en de pressostaat aangepast om meer warmte te krijgen. De machine stond op een halve bar ingesteld. Maar voordat ik bij de juiste temperatuur uitkwam ging het meer richting de 1,5 bar. Gevolg na een week: een stoommachine op het aanrecht omdat de pressostaat stuk was. Ik had toch al een afspraak staan, dus me 2 dagen met de slow coffee beholpen, die ik toch moest uit proberen.
Ik heb de machine in November vorig jaar (dus 5 maanden geleden) gekocht bij Roy Kooper van Espresso Sicilia, die ook onder deze naam adverteert (mijn ervaringen zijn dus niet zo goed met dit bedrijf) Ik heb hem gekocht met 6 maanden garantie, als een geheel gereviseerde machine.
Gelukkig was de eerste opmerking van Peter dat de machine er mooi uit zag van binnen; geen koraalriffen die erin hingen. Dus dat was een hele geruststelling. Vervolgens de mushroom eruit gehaald; daar welke flinke kalkafzettingen, maar nog niet iets om bang van te worden. Maar de machine is zeker niet 5 maanden geleden goed schoongemaakt. Wat ook opviel was dat de afdekplaat aan de onderzijde ontbrak.
Vervolgens verder richting de zetgroep en de flow restrictor: Peter wist nog van de machine van bob dat hier waarschijnlijk het probleem met de te lage temperatuur in zat. Dat is dus blijkbaar een minpuntje van deze machine vanuit de fabriek. Hier zit een regelaar in die het water door de zetgroep laat stromen. Deze was en verstopt maar ook te smal en neigde naar dichtslaan. Deze heeft hij uitgeboord met een 3 mm boor, zodat er meer flow komt en de kop net iets heter wordt. Door de pressostaat op te draaien, in combi met het dichtslaan is deze waarschijnlijk stuk gegaan. Daarnaast gaan de pressostaten ongeveer 5 jaar mee met normaal gebruik. Dus die was sowieso aan vervanging toe (machine is uit 2007). Er was geen ruimte voor een sirai dus er zit gewoon een nieuwe mater in. Goed genoeg en ook eenvoudig zelf te vervangen mocht deze weer stuk gaan.
Vervolgens alle rubbers in de zetgroep nagelopen en vervangen. Ook een essentiële waarvan Peter aangaf, dat als je een machine reviseert, dan moet je deze vervangen. Dat was dus ook niet gebeurd Wat zuur in de mushroom gezet en zodra deze aanging, zag je de flodder eruit komen. Dus dit was niet gebeurd....
Daarna nog de zeef en rubberen ring onder de douchekop nagekeken, maar deze waren prima in orde. Hij heeft me ook geleerd hoe ik deze er heel eenvoudig uit kan halen en vervangen. Vervolgens de machine aangeslingerd en gemeten met Eric's thermometer en zijn thermometer. In het begin lopen ze synchroon op, alleen op het laatst gaf de meter van Peter een graad meer aan. De temperatuur kwam keurig uit op 90 graden en loopt iets op met het zetten. Doel bereikt dus!
Conclusie: keurige machine van binnen die nog jaren meekan, maar ik ben wel belazerd, omdat het dus geen gereviseerde machine betrof. Dus of de heer Kooper weet niet waar hij over praat, of doet het bewust. Dat zullen we wel nooit te weten komen. Maar ik ben blij met het resultaat en omdat ik al geaccepteerd had dat ik belazerd ben, had ik het geld voor peter er graag voor over. Dhr. Kooper zullen we nog eens een email met foto's en alle bewijzen sturen en ik hoop dat iedereen die nadenkt om iets bij hem te kopen, dit leest en naar Kafko gaat!
Machine loopt weer keurig, net eerste bakkie gezet en heerlijke smaken.
Daarnaast ook nieuwe maalschijven in de fio laten zetten; deze waren nog niet op, maar echt scherp. Uiteindelijk toch maar nieuwe ingezet om te kijken of ik het verschil kan proeven en dan zijn we voorlopig ook helemaal klaar!
Nog twee belangrijke zaken; ik liet mijn machine de hele dag aan staan, ook als ik weg ging. Peter raadde aan om dit lekker niet te doen, gewoon voordat je koffie wil, aanzettten. De 2e keer op een dag wordt hij ook veel sneller warm. Veel te energieverslindend om het de hele dag aan te laten staan. Daarnaast gaf hij aan dat de rubbers dan veel sneller uitdrogen en zaken zoals een pressostaat kunnen hun ding maar gewoon een x aantal keren doen en dan zijn ze gewoon op. Meningen zullen verschillen, maar bij mij gaat hij uit. Het ging toch al tegen al mijn principes in!
2e puntje: We hebben er een zak ingelegd om te filteren, daarnaast gebruikte ik al de brita-kan. Peter denkt dat het zachte water, de laatste restjes kalk zal meenemen, verder oplossen en de machine steeds beter gaat lopen. Ik zal de foto's nog toevoegen.
Nadat ik de thermometer had gekregen merkte ik dat de temperatuur wel erg laat zat; zo rond de 85 graden. Dus naar aanleiding daarvan de machine open geschroefd en de pressostaat aangepast om meer warmte te krijgen. De machine stond op een halve bar ingesteld. Maar voordat ik bij de juiste temperatuur uitkwam ging het meer richting de 1,5 bar. Gevolg na een week: een stoommachine op het aanrecht omdat de pressostaat stuk was. Ik had toch al een afspraak staan, dus me 2 dagen met de slow coffee beholpen, die ik toch moest uit proberen.
Ik heb de machine in November vorig jaar (dus 5 maanden geleden) gekocht bij Roy Kooper van Espresso Sicilia, die ook onder deze naam adverteert (mijn ervaringen zijn dus niet zo goed met dit bedrijf) Ik heb hem gekocht met 6 maanden garantie, als een geheel gereviseerde machine.
Gelukkig was de eerste opmerking van Peter dat de machine er mooi uit zag van binnen; geen koraalriffen die erin hingen. Dus dat was een hele geruststelling. Vervolgens de mushroom eruit gehaald; daar welke flinke kalkafzettingen, maar nog niet iets om bang van te worden. Maar de machine is zeker niet 5 maanden geleden goed schoongemaakt. Wat ook opviel was dat de afdekplaat aan de onderzijde ontbrak.
Vervolgens verder richting de zetgroep en de flow restrictor: Peter wist nog van de machine van bob dat hier waarschijnlijk het probleem met de te lage temperatuur in zat. Dat is dus blijkbaar een minpuntje van deze machine vanuit de fabriek. Hier zit een regelaar in die het water door de zetgroep laat stromen. Deze was en verstopt maar ook te smal en neigde naar dichtslaan. Deze heeft hij uitgeboord met een 3 mm boor, zodat er meer flow komt en de kop net iets heter wordt. Door de pressostaat op te draaien, in combi met het dichtslaan is deze waarschijnlijk stuk gegaan. Daarnaast gaan de pressostaten ongeveer 5 jaar mee met normaal gebruik. Dus die was sowieso aan vervanging toe (machine is uit 2007). Er was geen ruimte voor een sirai dus er zit gewoon een nieuwe mater in. Goed genoeg en ook eenvoudig zelf te vervangen mocht deze weer stuk gaan.
Vervolgens alle rubbers in de zetgroep nagelopen en vervangen. Ook een essentiële waarvan Peter aangaf, dat als je een machine reviseert, dan moet je deze vervangen. Dat was dus ook niet gebeurd Wat zuur in de mushroom gezet en zodra deze aanging, zag je de flodder eruit komen. Dus dit was niet gebeurd....
Daarna nog de zeef en rubberen ring onder de douchekop nagekeken, maar deze waren prima in orde. Hij heeft me ook geleerd hoe ik deze er heel eenvoudig uit kan halen en vervangen. Vervolgens de machine aangeslingerd en gemeten met Eric's thermometer en zijn thermometer. In het begin lopen ze synchroon op, alleen op het laatst gaf de meter van Peter een graad meer aan. De temperatuur kwam keurig uit op 90 graden en loopt iets op met het zetten. Doel bereikt dus!
Conclusie: keurige machine van binnen die nog jaren meekan, maar ik ben wel belazerd, omdat het dus geen gereviseerde machine betrof. Dus of de heer Kooper weet niet waar hij over praat, of doet het bewust. Dat zullen we wel nooit te weten komen. Maar ik ben blij met het resultaat en omdat ik al geaccepteerd had dat ik belazerd ben, had ik het geld voor peter er graag voor over. Dhr. Kooper zullen we nog eens een email met foto's en alle bewijzen sturen en ik hoop dat iedereen die nadenkt om iets bij hem te kopen, dit leest en naar Kafko gaat!
Machine loopt weer keurig, net eerste bakkie gezet en heerlijke smaken.
Daarnaast ook nieuwe maalschijven in de fio laten zetten; deze waren nog niet op, maar echt scherp. Uiteindelijk toch maar nieuwe ingezet om te kijken of ik het verschil kan proeven en dan zijn we voorlopig ook helemaal klaar!
Nog twee belangrijke zaken; ik liet mijn machine de hele dag aan staan, ook als ik weg ging. Peter raadde aan om dit lekker niet te doen, gewoon voordat je koffie wil, aanzettten. De 2e keer op een dag wordt hij ook veel sneller warm. Veel te energieverslindend om het de hele dag aan te laten staan. Daarnaast gaf hij aan dat de rubbers dan veel sneller uitdrogen en zaken zoals een pressostaat kunnen hun ding maar gewoon een x aantal keren doen en dan zijn ze gewoon op. Meningen zullen verschillen, maar bij mij gaat hij uit. Het ging toch al tegen al mijn principes in!
2e puntje: We hebben er een zak ingelegd om te filteren, daarnaast gebruikte ik al de brita-kan. Peter denkt dat het zachte water, de laatste restjes kalk zal meenemen, verder oplossen en de machine steeds beter gaat lopen. Ik zal de foto's nog toevoegen.