Pagina 1 van 1

Advies gevraagt over Bodum Caffetieres

Geplaatst: ma 23 jun 2014, 15:31
door Marcus
Hoi,

Na een kortstondig espresso machine avontuur heb ik besloten dat ik toch gelukkiger ben met een Moka express of een filterkoffie of een Bodum Caffetiere. Daar heb ik gewoon makkelijker goede resultaten mee op een of andere manier en is nog goedkoper ook.

Ik heb tot nu toe al aardig goede resultaten gehad met zelfgemalen koffie van de hema (high grown mild en sweet) en simon levelt ethiopian mocha limu. Zou ik nog lekkerder koffie kunnen krijgen met een caffetiere?

Dat schijnt dus nog beter te zijn als filter koffie.

Maar maakt het dan nog uit welke je koopt. Kan je met 1 liter ook 1 of 2 kopjes zetten of kan je dan beter een 350ml versie kopen? Dat is eigenlijk de vraag. Ik heb al ervaring met moka express potjes en ik was daar meer onder de indruk van dan dure espresso machines.

Re: Advies gevraagt over Bodum Caffetieres

Geplaatst: ma 23 jun 2014, 21:59
door PtB
Alle smaken op z'n tijd, denk ik maar. Vacuum pot, filter, cafetière, moka pot.. Whatever rocks your boat.. :)

Mijn begrip is dat het volume (oppervlakte van de zeef?) afgestemd moet zijn op de hoeveelheid die je wil zetten. De prijs is er ook niet naar om verschillende potten niet aan te schaffen.

Re: Advies gevraagt over Bodum Caffetieres

Geplaatst: di 24 jun 2014, 07:40
door Erik82
Om te beginnen zou ik eens verse gebrande bonen kopen in plaats van de oude bonen die je nu gebruikt. De koffie zal dan meteen stukken beter worden. Meer is te lezen in de beginnershandleiding.

Verder is er gigantisch veel te vinden over de bereidingswijze met een Caffetiere via google. Richtlijn is 6-8gr maalsel per 100gr water.

Re: Advies gevraagt over Bodum Caffetieres

Geplaatst: do 26 jun 2014, 07:46
door Marcus
Die koffie van simon levelt was gewoon vers hoor, minder dan twee weken geleden gebrand, ik zag de branddatum op de zak staan. Maar dit is zo ongeveer het enige ook wat je hier aan verse bonen kan krijgen in de stad. dus het wordt of hema of simon levelt iets anders hebben ze niet echt.

Re: Advies gevraagt over Bodum Caffetieres

Geplaatst: do 26 jun 2014, 09:23
door @3aan
Marcus schreef:Hoi,

Na een kortstondig espresso machine avontuur heb ik besloten dat ik toch gelukkiger ben met een Moka express of een filterkoffie of een Bodum Caffetiere. Daar heb ik gewoon makkelijker goede resultaten mee op een of andere manier en is nog goedkoper ook.

Ik heb tot nu toe al aardig goede resultaten gehad met zelfgemalen koffie van de hema (high grown mild en sweet) en simon levelt ethiopian mocha limu. Zou ik nog lekkerder koffie kunnen krijgen met een caffetiere?

Dat schijnt dus nog beter te zijn als filter koffie.

Maar maakt het dan nog uit welke je koopt. Kan je met 1 liter ook 1 of 2 kopjes zetten of kan je dan beter een 350ml versie kopen? Dat is eigenlijk de vraag. Ik heb al ervaring met moka express potjes en ik was daar meer onder de indruk van dan dure espresso machines.
Wat ik zo lees in je verhaal is dat je espressokoffie gebruikt in een cafetiere, lijkt me een wat ongelukkig gekozen combinatie, kijk daar eerst eens naar in principe moet je voor de gekozen zetwijze een aangepaste koffie hebben om het te laten kloppen.

Je hebt het over zelfgemalen koffie, heel belangrijk is met wat voor molen en wat voor maalgraad, een goed molen behoort tot de belangrijkste onderdelen uit je keten.

Re: Advies gevraagt over Bodum Caffetieres

Geplaatst: do 26 jun 2014, 11:38
door Erik82
Marcus schreef:Die koffie van simon levelt was gewoon vers hoor, minder dan twee weken geleden gebrand, ik zag de branddatum op de zak staan. Maar dit is zo ongeveer het enige ook wat je hier aan verse bonen kan krijgen in de stad. dus het wordt of hema of simon levelt iets anders hebben ze niet echt.
Online bestellen is ook een goed optie. Zelf bestel ik mijn bonen voor filterkoffie altijd bij het Koffielab maar er zijn nog meer aanbieders. Bonen voor filterkoffie zijn heel anders gebrand dan die voor espresso dus dit is ook nog wel een puntje wat @3aan ook al aangaf. Als ze bij SL bij jullie verse bonen hebben is dit goed maar meestal zijn ze wat ouder.

Ook ik ben wel benieuwd welke maler je gebruikt want uit ervaring weet ik dat dat heel veel uit kan maken en zeker bij een caffetiere. Een Hario V60 of Kalita Wave of iets dergelijks is wat dat betreft een stuk veranderingsgezinder omdat de fines niet in de koffie zakken door het papieren filter wat bij een matige maler uiteindelijk een betere smaak zal geven ten opzichte van een caffetiere.