Pagina 1 van 2

Backflushen

Geplaatst: za 06 dec 2008, 11:11
door youneedstyle
We komen het vaak tegen, ook hier op koffiepraat.nl, waar wat houd t nu precies in, het Backflushen?

Je hebt er een blindfilter voor nodig en meestal een detergent, maar mijn vraag is wat er nu precies in de machine gebeurd, en waarom dat goed is.

Re: Backflushen

Geplaatst: za 06 dec 2008, 12:08
door Spironski
Met backflushen spoel je met schoon water eventuele koffieresten(olieën) uit je broeikop weg die daar in terecht zijn gekomen door de aanzuigende werking van het driewegventiel als deze de druk van de broeikop haalt. Deze resten worden snel ranzig en elke keer dat er water overheen stroomt neemt het iets van die vieze smaak mee en bederft het de smaak van je koffie.

Ikzelf backflush standaard na elke sessie met alleen water (ik heb mijn enkele portafilter daarvoor standaard met een blindfilter uitgerust, die ligt dus altijd klaar), en 1x in de 2 weken met detergent (daarna altijd 1 kopje koffie weggooien). Op die manier komt er ook mèt detergent nauwelijks nog enige bruinigheid uit mijn broeikop.
De eerste keer dat ik met mijn 2-de hands machine met detergent een bachflush deed, kwam er een vieze bruine drab uit, errug vies! :shock: Ik heb het gelijk maar nog een paar keer gedaan, net zo lang totdat het water dat er uit kwam weer helder was. Dat was een goede waarschuwing om het ook echt te blijven doen!

Dit is aardig stof: http://www.home-barista.com/espresso-ma ... aning.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Backflushen

Geplaatst: zo 07 dec 2008, 15:02
door André
Backflushen:

Elke dag je machine met een blindfilter in je filterdrager met schoonwater spoelen. Om de groep en douchekop lekker vlot te houden.

10 x de groep aanzetten , 10 seconden en dan weer uit zetten.Luister goed naar je pomp. Laat nooit de machine onbeheerd achter terwijl er een blindfilter in zit. Je zal niet de eerste zijn die z'n pomp kapot laat lopen! :o

Dan minimaal 2 x in de week met reinigingsmiddel hetzelfde doen en naspoelen. Dan zonder middel weer 10 x blindfilteren en naspoelen. Groepen even laten doorlopen om er zeker van te zijn dat het middel weg is. Filterdrager goed omspoelen en klaar! 8-)

Goed naspoelen is niet alleen belangrijk om geen schoonmaakmiddel in je volgende te zetten kop koffie krijgt, maar ook voor de machine. Schoonmaakmiddel kan je kleppen beschadigen.

Ik gebruik zelf altijd vloeibare koffiereiniger, dat werkt gewoon makkelijker.

Saluti,

André

Re: Backflushen

Geplaatst: ma 08 dec 2008, 00:25
door Spironski
Even voor de duidelijkheid: backflushen kan alleen met een een machine met driewegventiel. Verder is het schone water waarmee je spoelt afkomstig uit je blindfilter (en je broeikop).

Doordat het blindfilter dicht is, zit het water in het filter en de kop als het ware onder druk "gevangen"(het kan niet weg door de koffiepuck heen). Door het driewegventiel te activeren(als je de pomp uit zet, door een knop/handel over te halen ofzo), wordt die druk ontlast en het water uit het filter terug gezogen en afgevoerd, meestal richting lekbak (je kan door zo'n ventiel normaal gesproken meteen je filter loshalen zonder gevaar voor een "ontploffende" filter vol koffie drab).
Door nu in dat blinde filterbakje wat detergent te doen wordt dat dan, in opgeloste vorm, dus ook mee terug gezogen, het hele traject langs douche etc. Het lost dan de neergeslagen aangekoekte oude koffie-olieën op en voert ze af. Snappie?

Re: Backflushen

Geplaatst: ma 08 dec 2008, 09:42
door Jasper
André schreef:...Je zal niet de eerste zijn die z'n pomp kapot laat lopen! :o ...
Want dat was Jasper al! :roll: :D

Re: Backflushen

Geplaatst: ma 08 dec 2008, 10:27
door Aadje
aiai en tssk tssk ;)

Re: Backflushen

Geplaatst: zo 17 okt 2010, 14:50
door Katja66
Hoe weet ik of ik een machine heb met driewegklepdinges? Het is een La Pavoni Domus Bar Dosata. Ik kan de filter meteen losdraaien, zonder dat de machine 'explodeert', dus ik vermoed van wel?
Ik heb ook wel eens gelezen dat blindfilters standaard 58 mm zijn; dat suggereert dat alleen machines met die filtermaat én een driewegding gebackflusht kunnen worden. Mijn machine is 57 mm en ik heb nog geen blindfilter kunnen vinden in die maat.

En als ik geen driewegklepventiel heb / een passend blindfilter onvindbaar blijft, hoe maak ik de machine dan van binnen schoon? De suggestie wordt gewekt dat espresso echt niet te drinken is als je dat niet doet, maar als het niet kán...??

Eind november een barista-workshop, kan ik ook lekker alles vragen...:-))

Alvast bedankt ook voor jullie informatie! Graag in 'lekentaal', want ik snap soms echt helemaal niks van wat er in dit forum staat, haha.

Groeten, Katja

Re: Backflushen

Geplaatst: zo 17 okt 2010, 15:22
door Hoenen
Je machine lijkt me een typische 3wegklep.

Je zou eventueel een ronde rubberen plak ergen kunnen vinden die je van op je filtergaatjes legt? :P

Re: Backflushen

Geplaatst: zo 17 okt 2010, 18:05
door Spironski
Zoiets als dit: KLIK

Re: Backflushen

Geplaatst: ma 18 okt 2010, 11:48
door toet54
Katja66 schreef: Ik heb ook wel eens gelezen dat blindfilters standaard 58 mm zijn; dat suggereert dat alleen machines met die filtermaat én een driewegding gebackflusht kunnen worden. Mijn machine is 57 mm en ik heb nog geen blindfilter kunnen vinden in die maat.
Heb je het al eens geprobeerd met een 58 mm blindfilter? Of krijg je hem niet eens in je portafilter? Ik zou het eerst eens proberen. Er worden wel zeefjes uitgewisseld van 57 en 58 mm, dus dit kan misschien ook. De veer eruit halen kan helpen.

Bij het backflushen moet je het blindfilter tussentijds afspoelen. De frequentie van gebruik van reinigingsmiddel moet je empirisch vaststellen. Als je veel koffie drinkt, vettige bonen gebruikt en morsig werkt moet je het wellicht iets vaker doen. Maar het blijft agressief spul, wat niet echt goed is voor de driewegklep, lijkt mij.