Pagina 1 van 2

Net gebrandt met de Gene

Geplaatst: di 16 dec 2014, 15:27
door Egbert
Vandaag heb ik voor het eerst mijn gene brander gebruikt.
Dat is iets heel anders dan mijn Probat brander.
Ik zal nog een paar keer flink moeten oefenen :o

De bonen die ik gebrand heb zijn Mexico Bio

De opstelling
foto 2.JPG
Het resultaat
b1.JPG
Het is een leuke brander omdat ik hem sneller pak dan mijn Probat. ( denk hierbij aan het gewicht)
Zit nu aan de denk tafel voor een ontwerp van een koelbed met of zonder roerwerk (denk zonder)
Ik heb veel variaties voorbij zien komen maar zelf iets bedenken is altijd leuk. :ugeek:

Tips zijn altijd welkom.

Re: Net gebrandt met de Gene

Geplaatst: di 16 dec 2014, 15:37
door bobbee
Leuk!

Voor een koeler heb je al het eea voorbij zien komen. Wat precies? Ik gebruik zelf een stofzuiger die lucht zuigt door een emmer waar een zeef hermetisch op past.
Ik heb nu een klein handstofzuigertje gekocht die moet gaan fungeren als afzuiger. Maar daar moet ik nog mee aan de slag. Het wordt dan allemaal wat handzamer dan de grote stofzuiger.

Re: Net gebrandt met de Gene

Geplaatst: di 16 dec 2014, 18:30
door Spironski
Oh, dat vind ik wel spannend, ben wel benieuwd hoe (of) de Gene zich op den duur staande houdt naast de Probat. Houd ons op de hoogte hè?

Even wat tips: de gene is erg gevoelig voor de belading: 10 Gram meer resulteert al in een andere (snellere) branding. Ikzelf brand meestal 240gr. groene bonen.

En 250C is wel erg hoog. Volgens mij houden de meeste Gene-branders wel ongeveer op bij 235C.

Re: Net gebrandt met de Gene

Geplaatst: di 16 dec 2014, 19:28
door Egbert
bobbee schreef:Voor een koeler heb je al het eea voorbij zien komen. Wat precies?
Op het forum ben ik een stofzuiger, diverse pannen, ventilators, en een föhn .
Ik zal binnenkort even een mooie tekening maken en plaatsen. Het wordt er ieder geval een met een pt100 erin. Die lucht blaast via een ventilator van onder af met filter. :roll:
Spironski schreef:Oh, dat vind ik wel spannend, ben wel benieuwd hoe (of) de Gene zich op den duur staande houdt naast de Probat. Houd ons op de hoogte.
Dat zal de tijd leren maar ben niet ontevreden hoor. Het is alleen geen Probat ;)
Spironski schreef: Even wat tips: de gene is erg gevoelig voor de belading: 10 Gram meer resulteert al in een andere (snellere) branding. Ikzelf brand meestal 240gr. groene bonen.

En 250C is wel erg hoog. Volgens mij houden de meeste Gene-branders wel ongeveer op bij 235C.
Idd 250 graden is erg hoog ik moest ergens beginnen. in het boekje staan wat temperaturen dat moet je ook niet lezen want dan gaat het fout. Later ben ik overgegaan op het profiel van Erik82 dat ging al een stuk beter. Ik zal de volgende keer wat minder er indoen.
Bedankt voor de tip.

Re: Net gebrandt met de Gene

Geplaatst: di 16 dec 2014, 19:46
door Erik82
Grappig om te lezen dat het nu echt erik's profiel is geworden in de verschillende topics. Haalt je gene ook echt die 250C? Die van mij kan ik best op 250C zetten maar met deze buitentemperaturen haal ik maar de 233C voordat eerste krak begint dus maakt het ook niet uit waar je hem op zet (235 of 250). Zelf gebruik ik altijd 250gr en komt ook mooi uit op een kilo :D.

De gene zal inderdaad wel even wennen zijn als je een Probat gewend bent. Het is een hele andere klase maar brand voor de prijs best aardig.

Re: Net gebrandt met de Gene

Geplaatst: di 16 dec 2014, 20:04
door Egbert
Erik82 schreef:Grappig om te lezen dat het nu echt erik's profiel is geworden in de verschillende topics. Haalt je gene ook echt die 250C? Die van mij kan ik best op 250C zetten maar met deze buitentemperaturen haal ik maar de 233C voordat eerste krak begint dus maakt het ook niet uit waar je hem op zet (235 of 250). Zelf gebruik ik altijd 250gr en komt ook mooi uit op een kilo :D.

De gene zal inderdaad wel even wennen zijn als je een Probat gewend bent. Het is een hele andere klase maar brand voor de prijs best aardig.
Als het klopt dat de afgelezen temperatuur ook klopt dan haalt hij een pv van 248 graden bij een sp van 250 graden. De uitgaande lucht heb ik gemeten met een pt100 die is dan tussen 189 en 194 graden.

Ik heb inmiddels een amprobe tmd 56 gekocht om de koppeling te maken naar Artisan , maar de temperatuur sensoren moet ik nog inbouwen om het werkend te krijgen. Dan kan je pas echt vertellen of de temperatuur ook werkelijk klopt.

Re: Net gebrandt met de Gene

Geplaatst: di 16 dec 2014, 21:15
door bobbee
Hoe en vooral waar wil je de sensoren gaan bevestigen? Het is nog best een lastige klus om een probe tussen de bonen te krijgen hoor!
Ik zou dat ook wel willen!

Re: Net gebrandt met de Gene

Geplaatst: di 16 dec 2014, 21:41
door Egbert
Tussen de bonen gaat idd niet. Maar de hete lucht lukt wel. De bonen temperatuur ga ik wel in de deur van probat bouwen.

Re: Net gebrandt met de Gene

Geplaatst: di 16 dec 2014, 21:48
door bobbee
Ja, de hete lucht in en uit lukt idd. Dat heb ik ook gedaan en die meet hij zelf ook. Inlaat geeft hij zelf al aan op de display maar dat is nog het minst interessant. Uitlaat is ook niet echt boeiend als je het mij vraagt...nou, misschien kom je nog op een goed idee? Lekker bezig zo! :wink:

Re: Net gebrandt met de Gene

Geplaatst: wo 17 dec 2014, 07:14
door Erik82
Als je de 248C haalt dan heb je een snelle Gene. er zit zoveel verschil in de verschillende modellen dat profielen overnemen van een nader nagenoeg onmogelijk is. De mijne haalde vroeger met het 220V-element de 240C met 250gr aan bonen in de vrieskou in 8 minuten en nu met het nieuwe 230V-element komt die maar tot 230-233C in 11 minuten. De totale brandtijd is echter hetzelfde en ik geeft eigenlijk een voorkeur aan het langzamere element omdat de bonen wat mooier branden. Het element blijft gewoon continu verwarmen en niet telkens de aan-uit cycles.

Als je nog tijd en geld over hebt dan is dit wellicht nog wel leuk http://homeroasters.org/php/forum/viewt ... ad_id=4261. Op homeroasters is veel te vinden over het verbouwen van een Gene. Wellicht heb je er wat aan.