Controversen
Geplaatst: ma 05 okt 2015, 16:13
Een half jaar geleden ben ik thuis begonnen met espresso maken en wat mij opvalt is dat er een aantal zaken zijn waarover grote onenigheid lijkt te bestaan. Zaken waarover sommigen met grote stelligheid tegenovergestelde dingen beweren.
Een paar voorbeelden:
1. Koffiebonen mogen beslist niet in de diepvries!
Zelf bewaar ik wel bonen (eenmalig) in de diepvries, goed afgesloten in kleine porties. Voor het openen laat ik ze eerst op kamertemperatuur komen en doe ze dan in een vacuüm busje. Ik proef geen negatieve effecten en die waren er ook niet bij testjes die ik op internet tegen kwam. Toch heb ik al een aantal keren mensen horen zeggen dat het pertinent slecht is voor de koffiebonen?!?
2. De extractietijd wordt gemeten vanaf het moment dat de pomp start!
Zelf meet ik wel zo. Als ik de pomp aanzet stroomt er direct water naar de koffie. De 9 bar druk wordt echter pas na een paar seconden bereikt en afhankelijk van de fijnheid van de maling en de gebruikte filterhouder komen dan na 6-11 seconden de eerste druppels. Hoe telt deze tijd dan? Bij andere machines werkt dat misschien ook anders of sneller? Sommigen zeggen dat de tijd start bij de eerste druppels. Ik heb begrepen dat na dosis en opbrengst de tijd het minst belangrijk is, maar toch. Het zou al wel helpen dat wanneer iemand op het forum schrijft over tijd, dat hij/zij kort vermeldt hoe die tijd is gemeten?
3. Single doseren levert slechte resultaten op vanwege het popcorn effect!
Ik las een interessant stukje van Jim Schulman op een forum, die zegt dat het niets uitmaakt!? Terwijl op een ander blog “forget-about-it!” wordt gezegd over single dosing?! Zelf volg ik wel deze methode omdat ik niet zoveel koffie maak per dag en steeds verse bonen wil. Ik doe dan alle bonen voor een dubbele dosis in een trechtertje op de hals van de maler, start met malen en zet een tamper op de opening als de bonen bijna verdwenen zijn. Ik probeer dit altijd op dezelfde manier te doen en weeg achteraf het maalsel. Met goed resultaat naar mijn smaak.
Welke controversen zijn er nog meer? En wat is jullie menig daarover? Een reactie op de drie bovenstaande is ook welkom, of zijn die volgens jullie al een uitgemaakte zaak?
Een paar voorbeelden:
1. Koffiebonen mogen beslist niet in de diepvries!
Zelf bewaar ik wel bonen (eenmalig) in de diepvries, goed afgesloten in kleine porties. Voor het openen laat ik ze eerst op kamertemperatuur komen en doe ze dan in een vacuüm busje. Ik proef geen negatieve effecten en die waren er ook niet bij testjes die ik op internet tegen kwam. Toch heb ik al een aantal keren mensen horen zeggen dat het pertinent slecht is voor de koffiebonen?!?
2. De extractietijd wordt gemeten vanaf het moment dat de pomp start!
Zelf meet ik wel zo. Als ik de pomp aanzet stroomt er direct water naar de koffie. De 9 bar druk wordt echter pas na een paar seconden bereikt en afhankelijk van de fijnheid van de maling en de gebruikte filterhouder komen dan na 6-11 seconden de eerste druppels. Hoe telt deze tijd dan? Bij andere machines werkt dat misschien ook anders of sneller? Sommigen zeggen dat de tijd start bij de eerste druppels. Ik heb begrepen dat na dosis en opbrengst de tijd het minst belangrijk is, maar toch. Het zou al wel helpen dat wanneer iemand op het forum schrijft over tijd, dat hij/zij kort vermeldt hoe die tijd is gemeten?
3. Single doseren levert slechte resultaten op vanwege het popcorn effect!
Ik las een interessant stukje van Jim Schulman op een forum, die zegt dat het niets uitmaakt!? Terwijl op een ander blog “forget-about-it!” wordt gezegd over single dosing?! Zelf volg ik wel deze methode omdat ik niet zoveel koffie maak per dag en steeds verse bonen wil. Ik doe dan alle bonen voor een dubbele dosis in een trechtertje op de hals van de maler, start met malen en zet een tamper op de opening als de bonen bijna verdwenen zijn. Ik probeer dit altijd op dezelfde manier te doen en weeg achteraf het maalsel. Met goed resultaat naar mijn smaak.
Welke controversen zijn er nog meer? En wat is jullie menig daarover? Een reactie op de drie bovenstaande is ook welkom, of zijn die volgens jullie al een uitgemaakte zaak?