Pagina 1 van 4
Rotterzwam
Geplaatst: vr 12 feb 2016, 20:41
door turboyeast
LS,
Ik ben de laatste tijd aan het experimenteren met oesterzwammen. Het was me al veel eerder opgevallen dat oude koffiepucks een week later wit zijn van de schimmel. Voedselrijk dus...Rotterzwam biedt voor iets meer dan een tientje een oesterzwam growkit aan. Ik kon het natuurlijk niet laten om er meteen een te kopen. Een paar weken geleden meteen de kweek ingezet. Vandaag een wattenachtige substantie die de oude koffiepucks overgroeit. Ik hoop binnenkort mezelf te laven aan de oesterzwammen.
Wordt vervolgd!
Cheers, TY
24 jan 2016
29 jan 2016
12 feb 2016
Re: Rotterzwam
Geplaatst: vr 12 feb 2016, 23:18
door krizzziz
Nog nooit gehad om eerlijk te zijn. Kan je de smaak ergens enigszins mee vergelijken?
Re: Rotterzwam
Geplaatst: za 13 feb 2016, 09:58
door Pti
Het zijn vrij stevige paddenstoelen met een redelijk neutrale smaak. Beetje ala portabello maar dan met een andere textuur.
Coffeecompany heeft ook van dit soort growkits. Koffie is een super goede voedingsbodem voor planten en schimmels. De reden dat je een growkit nodig hebt is omdat deze door een paddenstoelen kwekerij bewerkt zijn om ervoor te zorgen dat er echt alleen oestezwammen op groeien en geen zaken waar je ziek van kunt worden.
Re: Rotterzwam
Geplaatst: za 13 feb 2016, 15:05
door turboyeast
krizzziz schreef:Nog nooit gehad om eerlijk te zijn. Kan je de smaak ergens enigszins mee vergelijken?
Ik vind de smaak inderdaad redelijk neutraal. Shitake paddestoelen hebben een wat meer uitgesproken smaak.
Pti schreef:De reden dat je een growkit nodig hebt is omdat deze door een paddenstoelen kwekerij bewerkt zijn om ervoor te zorgen dat er echt alleen oestezwammen op groeien en geen zaken waar je ziek van kunt worden.
"Bewerkt" suggereert een beetje een actieve handeling. De kwekerijen hebben simpelweg reinculturen (of monoculturen in een agar) die gekoeld lang bewaard kunnen blijven. Deze reinculturen worden zo nu en dan ge-ent om een nieuwe kweek te starten. In een growkit zit meestal een deel van zo'n verse kweek.
Cheers, TY
Re: Rotterzwam
Geplaatst: za 13 feb 2016, 19:54
door SteefM
Leuk, ik ken dit soort boxen al langer maar heb het nooit geprobeerd. Ben benieuwd hoe het bevalt! Het schimmelt al aardig maar een oesterzwam herken ik er nog niet in.
Re: Rotterzwam
Geplaatst: ma 15 feb 2016, 21:46
door Klush
Zijn de pucks vanuit het espresso apparaat niet te compact en droog om de sporen te voeden?
Re: Rotterzwam
Geplaatst: ma 15 feb 2016, 22:22
door turboyeast
Klush schreef:Zijn de pucks vanuit het espresso apparaat niet te compact en droog om de sporen te voeden?
Nope, ik geef die pucks een beetje water als ik ze gedoneerd heb aan mijn koffiefiele vrienden.
Cheers, TY
Re: Rotterzwam
Geplaatst: di 16 feb 2016, 18:40
door R&B
turboyeast schreef:
Pti schreef:De reden dat je een growkit nodig hebt is omdat deze door een paddenstoelen kwekerij bewerkt zijn om ervoor te zorgen dat er echt alleen oestezwammen op groeien en geen zaken waar je ziek van kunt worden.
"Bewerkt" suggereert een beetje een actieve handeling. De kwekerijen hebben simpelweg reinculturen (of monoculturen in een agar) die gekoeld lang bewaard kunnen blijven. Deze reinculturen worden zo nu en dan ge-ent om een nieuwe kweek te starten. In een growkit zit meestal een deel van zo'n verse kweek.
Cheers, TY
Zou Pti niet bedoelen dat de voedingsbodem in de kits gesteriliseerd is zodat er geen andere schimmels gaan groeien (voor de enting van de reincultuur uiteraard)?

Re: Rotterzwam
Geplaatst: di 16 feb 2016, 19:04
door @3aan
De schimmels op je puck kan je toch niet uitsluiten,
maakt het nog uit welke variant van Koffie je gebruikt op de uiteindelijke smaak?
Ik weet wel dat als ik vroeger normaal op een oude krant in de drasbak afsloeg, waren de eerste schimmels er met 2 a 3 dagen volop, nu heb ik krantenpapier snippers uit de papiervernietiger en doe daar een ruime laag van in de drasbak en nu komen de eerste schimmels pas met een week tevoorschijn, vind het apart . . .
Re: Rotterzwam
Geplaatst: wo 17 feb 2016, 10:07
door turboyeast
LS,
Adriaan heeft gelijk dat je andere schimmels niet kunt uitsluiten. Op de onderste puck zie je een groenige schimmel. Deze wordt alleen weggeconcurreerd door het mycelium van de oesterzwam. Ik heb geen idee of het soort koffie invloed heeft op de smaak van de oesterzwammen. Gevoelsmatig denk ik van niet.
Cheers, TY
Update 17 feb 2016