smaak espresso
Geplaatst: za 20 feb 2016, 12:47
Hallo Allemaal,
Tijd geleden dat ik hier gepost heb. Inde tussentijd ben ik van een superautomaat delonghi naar een silvia en nu een La Spaziale Vivaldi mini 2 met Vario 2015 maler gegaan. Ik heb een vraag over smaak (verkrijgen).
De vivaldi mini 2 nu een maand of wat in bezit maar wat ik ook probeer ik krijg met eigenlijk alle bonen altijd een soort thee achtige, metaal, laurier nasmaak na het maken van een espresso.
Ik weeg de koffie (14 a 15 gram voor een dubbele), heb oude en nieuwe bonen geprobeerd, waterhardheid is hier rond de 5 en met een zakje Oscar 4. Om een 27 sec doorlooptijd te hebben moet ik de maalgraad zo afstellen dat er geen koffie doorloopt voordat de druk op 9 bar is. Hierbij blijft het een erg dun straaltje ok na 20 sec doorloop. Een grovere maalgraad geeft meteen doorloop als de druk oploopt en haalt vaak niet eens de 9 bar. De straal uit het portafilter is dan wel groter, geeft uiteraard een wat slappere smaak maar nog steeds dezelfde nasmaak.. Temp verschil geeft tevens minimale verandering.
Enige echte verschil in smaak is dat een lichte boon meteen meer zuur smaakt dan een donkere. Voor de rest is het meer een idee van warm bakkie water met dus die koperachtige laurier nasmaak. Brr rillingen lopen over het lijf
Daarnaast heb ik ook al gemalen koffie besteld (om de maler uit te sluiten) maar ook daar zelfde. Water uit flessen is het enige wat ik nog kan proberen alhoewel ik niet het idee heb dat dit het is.. Iemand nog ideeën ?
Tijd geleden dat ik hier gepost heb. Inde tussentijd ben ik van een superautomaat delonghi naar een silvia en nu een La Spaziale Vivaldi mini 2 met Vario 2015 maler gegaan. Ik heb een vraag over smaak (verkrijgen).
De vivaldi mini 2 nu een maand of wat in bezit maar wat ik ook probeer ik krijg met eigenlijk alle bonen altijd een soort thee achtige, metaal, laurier nasmaak na het maken van een espresso.
Ik weeg de koffie (14 a 15 gram voor een dubbele), heb oude en nieuwe bonen geprobeerd, waterhardheid is hier rond de 5 en met een zakje Oscar 4. Om een 27 sec doorlooptijd te hebben moet ik de maalgraad zo afstellen dat er geen koffie doorloopt voordat de druk op 9 bar is. Hierbij blijft het een erg dun straaltje ok na 20 sec doorloop. Een grovere maalgraad geeft meteen doorloop als de druk oploopt en haalt vaak niet eens de 9 bar. De straal uit het portafilter is dan wel groter, geeft uiteraard een wat slappere smaak maar nog steeds dezelfde nasmaak.. Temp verschil geeft tevens minimale verandering.
Enige echte verschil in smaak is dat een lichte boon meteen meer zuur smaakt dan een donkere. Voor de rest is het meer een idee van warm bakkie water met dus die koperachtige laurier nasmaak. Brr rillingen lopen over het lijf
Daarnaast heb ik ook al gemalen koffie besteld (om de maler uit te sluiten) maar ook daar zelfde. Water uit flessen is het enige wat ik nog kan proberen alhoewel ik niet het idee heb dat dit het is.. Iemand nog ideeën ?