Melk Opschuimen
Geplaatst: zo 01 feb 2009, 15:50
Hai,
Ik heb nu die La Pavoni PL en ik heb beduidend meer moeite met het opschuimen van melk dan bij de horeca machine waarmee ik gewend ben te werken. (Vibiemme)
Net als de machine op mijn (vorige) werk heeft mijn machine een stoompijpje met drie gaatjes. Wat anders is in ieder geval de dikte van het stoompijpje, en de hoek waarmee ik em in de melk kan zetten. Ik moet nu met het pijpje een hoek maken van 50 graden (t.o.v. horizontaal) om het kannetje er na de tijd nog onder vandaan te kunnen halen... Met de Vibiemme was ik gewend om het pijpje vrij te kunnen bewegen en hem ietsie rechter op te zetten, kan dit wat uitmaken? Ook is de positie van de gaatjes gefixeerd. Een gaatje aan de achterkant, die dus vrij horizontaal staat, en de anderen staan hierdoor automatisch vrij recht naar beneden gericht. Het lijkt mij fijner stomen door het kopje precies andersom op het pijpje te zetten maar dat gaat helaas niet. Ik gebruik een iets kleinere kan dan eerst, maar dat maakt volgens mij niet het verschil...
Dingen waarvan ik overtuigd ben dat ik het goed doe:
-koude, verse, volle melk
-Eerst de lucht uit het pijpje blazen
-Stoompijpje in de melk
-Volledig opendraaien
-aan de oppervlakte beginnen met stomen met een heel zacht sissend geluid van de lucht die er bij komt
-bij +/- 37 graden dieper in de melk gaan
-stoppen met stomen als de thermometer de 60 graden nadert (ik hoor mensen over dat de melk "na zou warmen" maar dat klinkt een beetje als onzin... een thermometer heeft gewoon tijd nodig om de goede temperatuur aan te geven)
Het volume dat ik bereik in het kannetje valt vies tegen, en de eerste capu wordt meer een latte (zelfs met tik op de rand)
any suggestions?
Ik heb nu die La Pavoni PL en ik heb beduidend meer moeite met het opschuimen van melk dan bij de horeca machine waarmee ik gewend ben te werken. (Vibiemme)
Net als de machine op mijn (vorige) werk heeft mijn machine een stoompijpje met drie gaatjes. Wat anders is in ieder geval de dikte van het stoompijpje, en de hoek waarmee ik em in de melk kan zetten. Ik moet nu met het pijpje een hoek maken van 50 graden (t.o.v. horizontaal) om het kannetje er na de tijd nog onder vandaan te kunnen halen... Met de Vibiemme was ik gewend om het pijpje vrij te kunnen bewegen en hem ietsie rechter op te zetten, kan dit wat uitmaken? Ook is de positie van de gaatjes gefixeerd. Een gaatje aan de achterkant, die dus vrij horizontaal staat, en de anderen staan hierdoor automatisch vrij recht naar beneden gericht. Het lijkt mij fijner stomen door het kopje precies andersom op het pijpje te zetten maar dat gaat helaas niet. Ik gebruik een iets kleinere kan dan eerst, maar dat maakt volgens mij niet het verschil...
Dingen waarvan ik overtuigd ben dat ik het goed doe:
-koude, verse, volle melk
-Eerst de lucht uit het pijpje blazen
-Stoompijpje in de melk
-Volledig opendraaien
-aan de oppervlakte beginnen met stomen met een heel zacht sissend geluid van de lucht die er bij komt
-bij +/- 37 graden dieper in de melk gaan
-stoppen met stomen als de thermometer de 60 graden nadert (ik hoor mensen over dat de melk "na zou warmen" maar dat klinkt een beetje als onzin... een thermometer heeft gewoon tijd nodig om de goede temperatuur aan te geven)
Het volume dat ik bereik in het kannetje valt vies tegen, en de eerste capu wordt meer een latte (zelfs met tik op de rand)
any suggestions?