HX? Waarom zou je?

1
Toen ik mij hier in eerste instantie aanmeldde en advies vroeg over welk espresso-apparaat te kopen, werd mij aangeraden als het budget het toeliet een HX te kopen.
Ik heb in een opwelling de Elektra gekocht, géén E61, géén HX, gewoon Single boiler. Nu na enkele maanden gebruik vraag ik mij af waarom je een HX zou kopen. Of heb ik gewoon geluk met deze Elektra.

Als ik namelijk een cappuccino wil maken, zet ik eerst de espresso. Als deze klaar is switch ik naar stoomstand. Ik klop mijn filterdrager uit en spoel deze even schoon, en dan flush ik de steamwand even, en vul ik de pitcher met wat melk. Dat duurt ongeveer 20-30 seconden, en dan is de boiler al op stoomtemperatuur. Ik hoef dus geheel niet te wachten tot ik kan stomen.

Ligt dit aan mijn apparaat? Het is dan wel 1200 W, maar ook een grote 2 liter boiler die op temperatuur moet worden gebracht.

Wat ik wil zeggen. Ik zie geen voordelen in een HX apparaat vergeleken met mijn single boiler apparaat. Een HX apparaat moet je ook nog eens flushen toch? Zelfs een dual boiler zie ik nauwelijk voordelen in. Puur omdat ik dus niet hoef te wachten om te kunnen stomen. Of zie ik een wezenlijk voordeel over het hoofd?
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: HX? Waarom zou je?

2
Voor jou is de elektra dan ook super! Zo doe ik het ook op mijn Ranciliotje.

Maar als je meer cappas wilt zetten, of tegelijkertijd wilt schuimen en koffie wilt zetten, dan kan je niet anders dan een HX of dual boiler gebruiken. Voor de horeca is een single boiler dus geen optie.

Een HX moet je meestal flushen, maar de betere/beste niet.

Dan is er nog zoiets als temperatuur-stabiliteit. Dezelfde zet-temperatuur gedurende de shot en elke kopje weer, hoeveel of hoe weinig kopjes je ook zet. Daar is met een HX of dual boiler wat gemakkelijker naar toe te werken.
Speedster | SuperJolly | et al.

Re: HX? Waarom zou je?

3
Aadje schreef:Voor jou is de elektra dan ook super! Zo doe ik het ook op mijn Ranciliotje.


Een HX moet je meestal flushen, maar de betere/beste niet.
Voordehandliggende vraag is dan natuurlijk welke HX machines wel een constante temp. zonder dat steeds flushen nodig is?
Is de 6th wave aan het voorbereiden

Re: HX? Waarom zou je?

4
Dat duurt ongeveer 20-30 seconden, en dan is de boiler al op stoomtemperatuur. Ik hoef dus geheel niet te wachten tot ik kan stomen.
Oké, je boiler is op temperatuur, maar heb je dan ook al maximale stoomdruk?

En het probleem ontstaat inderdaad, zoals Aadje al zegt, als je meerdere cappu's wil maken. Hoe lang duurt het voordat je apparaat weer is afgekoeld tot de juiste zet-temperatuur nadat je hebt staan te schuimen? Het serie-matige is een probleem bij singles (nu heb ik toch twee rare zinnen achter elkaar geschreven! ;) ) Als ik in serie cappu's zet, hoef ik mijn HX eigenlijk ook niet meer te flushen, dat gaat alleen op als 'ie lang heeft aangestaan zonder iets te doen.

Maar goed, in jouw geval voldoet die single boiler dus, en dat is het belangrijkst.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: HX? Waarom zou je?

5
Spironski schreef:
Dat duurt ongeveer 20-30 seconden, en dan is de boiler al op stoomtemperatuur. Ik hoef dus geheel niet te wachten tot ik kan stomen.
Oké, je boiler is op temperatuur, maar heb je dan ook al maximale stoomdruk?

En het probleem ontstaat inderdaad, zoals Aadje al zegt, als je meerdere cappu's wil maken. Hoe lang duurt het voordat je apparaat weer is afgekoeld tot de juiste zet-temperatuur nadat je hebt staan te schuimen? Het serie-matige is een probleem bij singles (nu heb ik toch twee rare zinnen achter elkaar geschreven! ;) ) Als ik in serie cappu's zet, hoef ik mijn HX eigenlijk ook niet meer te flushen, dat gaat alleen op als 'ie lang heeft aangestaan zonder iets te doen.

Maar goed, in jouw geval voldoet die single boiler dus, en dat is het belangrijkst.
Als ik heb staan schuimen flush ik even een kopje water, tot hij weer gaat opwarmen, en dan wacht ik tot hij weer klaar is met opwarmen.
Ik ben trouwens niet single, heb dus ook geen probleem met het serie-matige :roll: :lol:
Maar ik zet normaal alleen voor mezelf, ik zit op kamers zonder wederhelft. Meestal zet ik dus één dubbele espresso of cappuccino.
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: HX? Waarom zou je?

6
Sowieso is de Elektra jij een erg luxe apparaat.
Thermostaat, automatische boiler refill, driewegklep en nog een electrische pomp ook.
Het apparaat wat naar mij onderweg is heeft dat geen van alle.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: HX? Waarom zou je?

7
Ow... Van de helft van die dingen wist ik niet dat het erin zat, en van een boiler refill systeem had ik nog nooit gehoord. Hmm, misschien is hij zo gek nog niet :)
Kees van der Westen tamper - Izzo Alex Duetto - Mazzer Major - Bonavita Gooseneck - Aeropress - V60

Re: HX? Waarom zou je?

8
Joep schreef:Ow... Van de helft van die dingen wist ik niet dat het erin zat, en van een boiler refill systeem had ik nog nooit gehoord. Hmm, misschien is hij zo gek nog niet :)
Die auto-refill is wel erg handig. Ik heb zelf een Rancilio Silvia en daarop moet je dus, na het stomen, handmatig de boiler bijvullen. Ik ben zelf steeds meer cappu's gaan drinken en dan vind ik de handeling van boiler hervullen/machine weer laten afkoelen wel vervelend worden.
Ik zit zelf al een beetje te kijken naar een leuke (HX) opvolger. :)
Nivona 850 | ECM Giotto Premium | Compak K3 Touch | Xpressivo tamper + mat

Re: HX? Waarom zou je?

9
Ik ben zelf steeds meer cappu's gaan drinken en dan vind ik de handeling van boiler hervullen/machine weer laten afkoelen wel vervelend worden.
ik hoop toch dat je dit in de omgekeerde volgorde doet? :D
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder