Pagina 1 van 1

Een goeie Cappu van mn Rancilio Sylvia

Geplaatst: wo 11 feb 2009, 13:29
door Joost
Ben nu 3 weken bezig op mn Sylvia die ik vooral gebruik voor espresso's. Die lukken vooralsnog aardig (je kan er ook niet al te veel aan verknoeien) en ik ben in afwachting van mn Macap MC4 welke nog onderweg is uit Italie. (Ik hoop dat het een goeie tip is Spironski!!:))
Nu heb ik gisteren getracht een cappu te maken, maar volgens mij ging dat niet helemaal lekker.
Ik neem aan dat je gewoon halfvolle melk kan gebruiken.
Ik heb ook een stoomkannetje, maar in principe was het resultaat gewoon koffie met wat warme melk..
Kan iemand mij wat tips geven voor het maken van een mooie cappu op mn Sylvia ?

Re: Een goeie Cappu van mn Rancilio Sylvia

Geplaatst: wo 11 feb 2009, 13:56
door Aadje
Hee, ik heb zelf een Audrey, intern vrijwel gelijk aan de Silvia. Ik doe het volgende:

Half volle melk kan, maar volle is beter, of die LangLekker melk (daar verschillen de meningen over). Ik gebruik LangLekker melk, die vind ik wat zoeter.

Eerst de espresso zetten, dan de stoomknop aan.
Stoomtuit opendraaien om wat water te aderlaten, zodat er wat plek is voor stoom. Dan wachten.
Ik wacht tot de boiler 125 graden is, met de PID kan ik dat makkelijk zien, maar t duurt zo rond de minuut volgens mij.
Dan nog even de stoomknop open om water uit de stoompijp te krijgen, en even kort wachten tot de stoom "droog" is, dus zonder water wat er doorheen sproeit.
Dan melk schuimen met een duidelijk verschil tussen stretchen (tot 40 graden) en whirpoolen tot 70 graden (of hoe het ook heet). Bij grotere machines kan je stretchen en whirpoolen tegelijk, maar dan kan de silvia niet aan.
Als de melk klaar is ff tikken op het werkblad en wat walsen en eventueel te dik schuim (eignelijk bijna nooit) weggooien en dan schenken maar en opdrinken maar.
Ik moet wel bekennen dat ik met bij machientje (nog) geen "echte" cappas kan schuimen, maar dat t meestal (eigenlijk altijd) lattes worden.

Waar woon je ergens, mssn dat iemand eens de truuk voor kan doen, de kunst afkijken werkt best goed namelijk.

Hopelijk kan je er wat mee.

Re: Een goeie Cappu van mn Rancilio Sylvia

Geplaatst: wo 11 feb 2009, 16:09
door Spironski
Van een andere post over melk opschuimen:(viewtopic.php?f=22&t=704&start=10" onclick="window.open(this.href);return false;):

"Zorg er voor dat de melk zo koud mogelijk is, doe het kannetje halfvol, steek het pijpje in de melk en doe de stoom aan. Trek dan het kannetje voorzichtig zo ver naar beneden dat het tuitje net op het oppervlak van de melk komt, als het goed is hoor je dan het geluid van "een scheurende krant". Pas er voor op dat je geen grote bubbels maakt. Als het volume van je melk met ongeveer 50% is toegenomen (en vaak is de melk dan ongeveer handwarm) steek je het pijpje helemaal onder en laat je de melk flink omrollen, dit is erg belangrijk en duurt ongeveer 2x zo lang als het opschuimen. Als het kannetje te heet wordt om vast te houden is de melk klaar. De temperatuur is dan ongeveer 65-70 C, en je kan vaak horen dat het zover is als het geluid van het schuimen omlaag gaat. Laat de melk niet heter worden dan 75C, dan ben je je lekkere zoetige smaak kwijt èn je fijne schuim. Hierna even met je kannetje op het aanrecht kloppen om de grote bubbels eruit te slaan en ook flink de melk in het kannetje laten rondwalsen. Als het goed is gaat je melk dan glanzen en is het klaar om in je koffie schenken. De consistentie zal dik-lobbig zijn met miniscule bubbeltjes die je niet meer ziet, zo fijn, en dus niet het stijve schuim vol grote bubbels dat je vaak ziet.

Succes!"

Re: Een goeie Cappu van mn Rancilio Sylvia

Geplaatst: wo 11 feb 2009, 17:23
door Bassie
Ik gebruik altijd volle melk; het opschuimen van halfvolle melk is moeilijker en ook nog eens minder lekker. ;)

En voordat ik de koffie maak, zet ik de melkkan even kort in de vriezer. Zodoende heb je meer tijd om de melk goed op te schuimen.

Op youtube zijn trouwens veel filmpjes te vinden, daar heb ik het ook min of meer van geleerd. :)

Re: Een goeie Cappu van mn Rancilio Sylvia

Geplaatst: wo 11 feb 2009, 21:25
door bvds
...wat voor mij het beste werkt is de stoomknop aanzetten op hetzelfde moment als ik de extractie start...als na 20-30 sec . de espresso klaar is, doe ik het stoompijpje onder water in een klein melkkannetje en draai de stoomkraan vol open...na pakweg 10 sec. weer dicht...melk pakken en stomen maar...op deze manier is 1) je boiler sneller op stoomdruk, 2) raak je al het condens kwijt (bleeding, dit is bij deze machine echt nodig omdat de stoom aanvanjelijk erg nat is) zonder enorm stoomwoklen in je keuken te hebben en 3) zorg dat je met het stomen begint net voordat het lampje uitspringt (bij het nieuwe model na pakweg 1 minuut, dus een half minuutje nadat de espresso klaar is), zodat de boiler blijft opwarmen om snel drukverlies te voorkomen...

probeer gewoon eens een paar keer uit of dit ook voor jou werkt...time eens na hoeveel seconden het lampje uitspringt en stoom eens net er voor en eens net erna...merk op wat het verschil is...

succes, groet,
Bas

Re: Een goeie Cappu van mn Rancilio Sylvia

Geplaatst: do 12 feb 2009, 16:02
door Joost
Bedankt!