Pagina 1 van 2
Laagjes in een Latte Macchiato
Geplaatst: do 12 feb 2009, 13:03
door Joep
Hoe krijg je in een mooi glas de drie laagjes in de Latte Macchiato?
Melk schuimen en in het glas. Even laten rusten zodat je twee laagjes hebt, en dan voorzichtig de espresso ertussenin gieten. Maar hoe doen jullie dat?
Zetten jullie de espresso dan in één of ander klein schenkkannetje? Als ik vanuit mijn espressokopje in het glas giet wordt het een zootje... Het glas past bij lange na niet onder het apparaat...
Re: Laagjes in een Latte Macchiato
Geplaatst: do 12 feb 2009, 13:20
door Espressotopia
Je schuimt eerst de melk op en schenkt die in een hoog glas. Vervolgens bereid je een espresso (of een dubbele) in een ander kannetje. In de tijd dat je je espresso bereid, scheidt in het glas het melkschuim van de melk. Als je goed kijkt, kun je dat zien. De kunst is nu om rustig en voorzichtig de koffie tussen deze 2 lagen te schenken.
Het resultaat is mooier naarmate de temperatuur tussen de koffie en de (platte) melk onderin groter is. De kans op menging is dan namelijk kleiner, zodat je strakkere lagen krijgt.
Re: Laagjes in een Latte Macchiato
Geplaatst: do 12 feb 2009, 14:38
door Spironski
Ik heb ook wel eens gezien dat de koffie op een lepeltje werd gegoten dat je vlak boven de melk houdt. Helpt om het minder door te laten schieten...
Re: Laagjes in een Latte Macchiato
Geplaatst: do 12 feb 2009, 16:06
door Joep
Ja, zo ver was ik ook.
Maar vanuit wat gieten jullie de espresso in het glas met melk en schuim? Als ik vanuit mijn espressokopje voorzichtig giet (ook op een lepel), loopt de koffie langs mijn espressokopje en niet mooi op de lepel en in het glas. Het wordt een kliederboel dus.
Dus zetten jullie de espresso dan in een beter schenkende vloeistofhouder (
), een klein kannetje ofzo?
Of krijgen jullie het wel fatsoenlijk voor elkaar om vanuit een epressokopje voorzichtig in het glas te gieten? Of past het glas bij jullie onder de uitloopmondjes?
Espressotopia gebruikt dus een kannetje begrijp ik?
Re: Laagjes in een Latte Macchiato
Geplaatst: do 12 feb 2009, 16:23
door Aadje
Wij ook, eerst de degelijk opgeschuimde melk in een lang hoog glas. Dan de espresso zetten in een klein kannetje (0,35 liter melkkannetje) en dan rustig in het glas met de melk gieten.
Re: Laagjes in een Latte Macchiato
Geplaatst: do 12 feb 2009, 16:40
door Joep
Ah, okee. Kannetje voorverwarmen? Anders is je espresso wel héél snel koud denk ik, met de geleidingscoëfficient van RVS...
Ik zou ook iets van een sausbakje met schenktuitje kunnen gebruiken. Ik heb maar één 35 cl motta kannetje (verwacht ik vandaag) en die zal ik toch gebruiken voor het opschuimen.
Alhoewel. Melk schuimen en uitschenken, even uitspoelen, dan zal hij nog warm zijn... Maar past die wél onder mijn uitloopmondjes? We'll see als ik hem heb
Bedankt!
Re: Laagjes in een Latte Macchiato
Geplaatst: do 12 feb 2009, 16:44
door Espressotopia
Voor de espresso kun je elk soort kannetje gebruiken, zolang ie maar onder je machine past. In een noodsituatie laatst bij een demo, gebruikt ik gewoon een kartonnen bekertje, waarin ik een tuutje vouwde. Maar normaal gesproken gebruik ik een goedkoop roomkannetje van de groothandel.
Voorverwarmen helpt wellicht, al doe ik dat nooit. De 'truc' met het lepeltje is overbodig, zolang je maar voorzichtig schenkt. En - zoals eerder gezegd - het gaat mis als je melk te warm is.
Re: Laagjes in een Latte Macchiato
Geplaatst: vr 13 feb 2009, 21:21
door Bjørn
Ik heb onlangs een kleine keuken trechter gekocht waar ik de onderkant van heb dichtgeknepen. Giet de espresso van een kopje in de trechter. Hij is dichtgeknepen om de doorlooptijd te verlengen.
Re: Laagjes in een Latte Macchiato
Geplaatst: za 14 feb 2009, 10:26
door Joep
Ahja, dat kan ook nog ja. Misschien kun je zelfs de trecter wel onder de uitloopmondes houden en naar het glas richten
Toch lijkt een kannetje me iets handiger...
Re: Laagjes in een Latte Macchiato
Geplaatst: zo 15 feb 2009, 23:00
door AnnemarieTiemes
Ik doe het zo.
Gewoon koffiemelkkannetje, kokend water erin. Dan je melk opschuimen en in glas doen.
Kannetje leeggieten, espresso erin (eventueel een drupje heel heet water erbij)
En dan gewoon gieten. Niks geen lepeltjes of trechters. En de mooiste resultaten.