Pagina 1 van 2
Vraagje over extractieverloop
Geplaatst: do 19 feb 2009, 22:39
door Bjørn
Ik heb sinds kort een Macap m4 bij mijn Rancilio Silvia, bevalt prima want het smaakt nu een stuk beter.
Maar ik ben nog aan het uitvogelen welke maalgraad het best werkt. Momenteel verloopt het eerste deel van de extractie mooi, een mooi stroompje bruin. Maar het gaat naar mijn mening veel te snel over in een lichtbruin tot blonde te snel doorlopende stroom. Als ik de maalgraad kleiner zet loopt het water er niet meer doorheen heb ik ondervonden.
Wat kan ik nog meer aanpassen? Harder tampen?
Bedankt voor de adviezen
Bjørn
Re: Vraagje over extractieverloop
Geplaatst: vr 20 feb 2009, 00:07
door Espressotopia
Hoeveel gram doseer je? Gebruik je een enkel of een dubbel filterbakje?
Re: Vraagje over extractieverloop
Geplaatst: vr 20 feb 2009, 02:30
door Spironski
En wat voor koffie gebruik je? Hoe lang geleden gebrand?
Re: Vraagje over extractieverloop
Geplaatst: vr 20 feb 2009, 09:51
door Nauti
Bjørn schreef:Ik heb sinds kort een Macap m4 bij mijn Rancilio Silvia, bevalt prima want het smaakt nu een stuk beter.
Maar ik ben nog aan het uitvogelen welke maalgraad het best werkt. Momenteel verloopt het eerste deel van de extractie mooi, een mooi stroompje bruin. Maar het gaat naar mijn mening veel te snel over in een lichtbruin tot blonde te snel doorlopende stroom. Als ik de maalgraad kleiner zet loopt het water er niet meer doorheen heb ik ondervonden.
Wat kan ik nog meer aanpassen? Harder tampen?
Bedankt voor de adviezen
Bjørn
Deze vraag is wel leuk, want ik heb eigelijk ook altijd hetzelfde probleem, na een seconde of 15 heb ik blonding, ik kan dit enigzins verhelpen door fijner te malen maar dan kan ik er moeite een ristretto uitpersen en geen espresso meer
![Droevig :(](./images/smilies/icon_e_sad.gif)
en dan nog te snel blond
Re: Vraagje over extractieverloop
Geplaatst: vr 20 feb 2009, 11:08
door Aadje
Meer doseren klinkt mij als de oplossing. Maar de al gestelde vragen zijn er nuttig om eerst te weten.
Re: Vraagje over extractieverloop
Geplaatst: vr 20 feb 2009, 12:43
door Nauti
Wil dit onderwerp niet kapen
![Beschaamd :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
maar ik gebruik 15-16g koffie in een dubbel filter. Dit is ook gelijk de maximale hoeveelheid voor mijn machientje, anders krijg ik de filter niet eens meer erin. Tamp met ongeveer 10-15kg. Zijn Illy medium roasted bonen. Aan crema geen gebrek overigens, alleen snel blonding
Re: Vraagje over extractieverloop
Geplaatst: vr 20 feb 2009, 13:02
door Spironski
Tja, als de hoeveelheid klopt en de tamp ook........., misschien toch de koffie? Probeer eens echt verse koffie die je vlak voor tijd zelf maalt.
Zeer lezenswaardig:
http://www.home-barista.com/naked-extraction.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Uitgebreid artikel, als je het dan nog niet weet...
Re: Vraagje over extractieverloop
Geplaatst: vr 20 feb 2009, 18:29
door Bjørn
Wat antwoorden:
Verse koffie, ja. Merk Babo black label, op aanraden van de vorige eigenaar van de maler. Ik heb de bonen dit weekend gekocht.
Ik gebruik het dubbele filter.
Ik maal het filterbakje vol en strijk het vlak af met mijn hand (ietsie aandrukken), daarna tampen tot het net onder het randje van de filter zit. (ik zal het filterbakje een gaan wegen als ik een weegschaaltje kan vinden)
Re: Vraagje over extractieverloop
Geplaatst: vr 20 feb 2009, 20:20
door Spironski
Maar wanneer je de koffie hebt gekocht zegt nog niets over de versheid, er is best veel oude koffie in omloop. Probeer koffie te gebruiken die in ieder geval niet langer dan een maand geleden is gebrand.
Over welke rand van het filter heb je het? De bovenkant of de rand waar de klemveer van de portafilter in komt? Die laatste is goed, als je koffiekoekje net onder de bovenrand komt kan ik me voorstellen dat het teveel is en dat je koekje breekt bij het inzetten en dat je channeling krijgt ==> blonding.
Re: Vraagje over extractieverloop
Geplaatst: za 21 feb 2009, 01:35
door Bjørn
Volgens mij is de koffie behoorlijk vers, zal eens navraag doen.
Ik bedoel idd de rand in de filter. De puck ziet er ook mooi uit ald
Ik de filter leeg. Ik zal een wat gaan pielen met de variabelen...