Pagina 1 van 1

Nuova Simonelli Oscar - gebruikstips gevraagd

Geplaatst: di 18 okt 2016, 06:02
door Christof88
Ik vroeg me af of jullie ervaring hadden bij het gebruik van deze machine? Ik weet dat dit een van de goedkopere machines op de markt is maar daarom mss nog niet slecht?

Het is een jonge tweedehands machine met een vacuumbreaker aanpassing vertelden ze mij. Ik las hier wat over op home-barista maar ben nog niet veel wijzer. Wat doet deze aanpassing precies? Ik nam ook al contact op met de verkoper voor een woordje uitleg maar jullie zijn ook deskundigen ter beschikking van mij natuurlijk :D .

Code: Selecteer alles

http://www.home-barista.com/espresso-machines/how-are-vacuum-breaker-valves-supposed-to-work-t716.html
Ik zocht ook gebruikservaringen over temperature surfing met een hx machine. Dit vond ik

Code: Selecteer alles

In order to avoid extracting your shot with water that’s too hot, simply remove your portafilter and run water through the brew group. If the water that’s flowing through machine is too hot, you’ll see fine wisps of steam emanating from the group head. Continue to let water flow through the unit until the steam disappears, this will be your indication that you’ve purged all the overheated water from your machine. Make sure you have your portafilter filled, tamped and waiting on the side. To brew, simply reattach the portafilter and follow through with your normal routine.
Dit vind ik duidelijk maar nu zie ik soms op het forum passeren dat je best wel wat langer water door je groep moet jagen dan "tot het ophoudt met stomen" om de gewenste temperatuur te krijgen. Best even een kookthermometer bestellen en testen, want mijn vermoeden is dat dit erg machine afhankelijk is. Want zelfs de temperatuur waar je naar mikt zal persoonlijke voorkeur zijn meer dan wetenschap, of zien jullie dit anders? Wat zijn zo de max, min om geen al te slechte kop te krijgen? Wat zijn zo de parameters van doorlooptijd? 25 seconden minimum en maximum is persoonlijke voorkeur (boven de 30 zelfs?). Ook de ratio 2:1 zie ik veel tegenkomen (14g maalsel voor 28ml espresso zou dit zijn) maar hier zal ook wel mee gespeeld worden, wat zijn jullie ervaringen hier in of is dit afhankelijk van hoe licht of donker de roast is?

Ik las bijvoorbeeld al dat het gebruikelijk is iets grover te malen bij een meer donkere boon of is dit fout van mij?

De verkoper vertelde mij ook dat de boiler niet droog kon komen te staan, dat er een soort beveiliging op zit zodat hij niet kapot kan, ik weet niet of dit waar is. Het beestje heeft alleszins geen gigantisch water reservoir dus ik hoop niet in de problemen te komen met het stomen.

Ik heb ook een kan ooit cadeau gekregen die kalk en andere stoffen uit water zou halen, maar niet van het merk Brita. Bobble heet het. Er zit een soort houtskoolfilter in want bij eerste gebruik van een nieuwe filter moet je die eerst laten weken en dan ziet het water zwart. Kan dit dienst doen denken jullie?
reduces the odour and taste of chlorine and sediments
Ik zou graag chemisch backflushen, welk product is hiervoor geschikt? Wordt hetzelfde product gebruikt als ik de boiler vanbinnen wil reinigen/ontkalken (via de hot water tap dan). Ik reinig ook best het douchescherm, denk ik. Mis ik nog iets?