Mazzer Mini - afstellen
Geplaatst: wo 19 okt 2016, 01:24
Ik vroeg me af welk een goed startpunt is in de afstelling van de maalgraad? Hij gaat van 0.7 naar nabij de 10 (fijn naar grof) en ik heb hem nu op 2 staan. Ik had zo een gedacht van ongeveer 10 kliks van het meest fijne (dus van 0.7 tot 1.7) als een range om mee te spelen voor de juiste maalgraad te vinden van boon tot boon. Deze info kwam echter van een andere maler dus ik vraag het specifiek voor de mazzer mini electronic. Ik vroeg me ook af of het waar is dat je een donker gebrande boon grover moet malen dan een licht gebrande? Wat is de technische uitleg hier achter? Ze bevatten meer olie, maar dat betekent dan wat precies?
Ik heb ook ondertussen door dat je de motor moet laten draaien voor hem fijner af te stellen maar dat je hem gerust grover kan zetten met de motor af. Of kan een enkele klik fijner geen "kwaad" met de motor af? Het lijkt me niet zo praktisch om de motor te laten draaien voor een kleine afstelling naar net iets fijner, met een gevulde hopper dan toch.
Ook, moet ik niet oppassen bij het afstellen dat als ik op het allerfijnste zet terwijl de motor draait dat de schijven mekaar raken en dat ze kunnen beschadigen?
Ik had zo een gedacht van morgen een zakje donker gebrande en een zakje licht gebrande supermarktbonen te halen om dan wat doorlooptijden op te meten. Moet ik gewoon naar 25 seconden richten of is het meer tot 30 seconden? Wat is het verschil in smaak na een langere doorlooptijd, bitterder? Is deze doorlooptijd dubbel bij een dubbele espresso? Ik las een tijdje geleden een topic over wat je moet doen als je koffie te flauw, te sterk, te bitter, te zuur is qua afstelling maalgraad of meer/minder gram in de portafilter, maar ik vind dit niet meer terug.
Het afstellen of uitlijnen of hoe het ook noemt van de maler zelf daar zoek ik ook nog zeker info over, als iemand me de juiste weg op zou kunnen wijzen dan zou ik dat ten zeerste appreciëren.
Ik heb ook ondertussen door dat je de motor moet laten draaien voor hem fijner af te stellen maar dat je hem gerust grover kan zetten met de motor af. Of kan een enkele klik fijner geen "kwaad" met de motor af? Het lijkt me niet zo praktisch om de motor te laten draaien voor een kleine afstelling naar net iets fijner, met een gevulde hopper dan toch.
Ook, moet ik niet oppassen bij het afstellen dat als ik op het allerfijnste zet terwijl de motor draait dat de schijven mekaar raken en dat ze kunnen beschadigen?
Ik had zo een gedacht van morgen een zakje donker gebrande en een zakje licht gebrande supermarktbonen te halen om dan wat doorlooptijden op te meten. Moet ik gewoon naar 25 seconden richten of is het meer tot 30 seconden? Wat is het verschil in smaak na een langere doorlooptijd, bitterder? Is deze doorlooptijd dubbel bij een dubbele espresso? Ik las een tijdje geleden een topic over wat je moet doen als je koffie te flauw, te sterk, te bitter, te zuur is qua afstelling maalgraad of meer/minder gram in de portafilter, maar ik vind dit niet meer terug.
Het afstellen of uitlijnen of hoe het ook noemt van de maler zelf daar zoek ik ook nog zeker info over, als iemand me de juiste weg op zou kunnen wijzen dan zou ik dat ten zeerste appreciëren.