Pagina 1 van 1
Artisan met schudbrander
Geplaatst: do 27 okt 2016, 15:46
door Jan B
Hieronder een grafiek van een branding met mijn schudbrander.
viewtopic.php?f=59&p=74216#p74216
Ik heb eerst in de ontwerper module van Artisan een "ideale" grafiek gemaakt. Bij het branden van de Malabar mag de Bt in het begin niet te snel oplopen. Bij mijn eerste brandingen was er sprake van tipping en scorching, een teken dat de bonen de aangeboden warmte niet in voldoende mate kunnen opnemen.
Na een aantal brandingen leverde onderstaande grafiek een overheerlijk resultaat op.
Het lukt me nu keer op keer om deze branding te reproduceren.
Ik heb geprobeerd in ieder geval de onderstaande eigenschappen van de branding te realiseren:
- gedurende de gehele branding een oplopende Bt.
- gedurende de gehele branding een aflopen deltaBT of ook wel ROR (Rate Of Rise).
Iemand nog suggesties om het profiel te verbeteren?
[Tonino 104]
Malabar schudbrander 2.png
Re: Artisan met schudbrander
Geplaatst: do 27 okt 2016, 23:05
door fransg
Ziet er fantastisch uit!
Re: Artisan met schudbrander
Geplaatst: do 27 okt 2016, 23:36
door Tije
Grappig, bij mijn roasts zit ik over het algemeen na 3'30" al rond de 150 *C, een veel fellere aanloop dus.
De totale brandtijd bedraagt dan negen à elf minuten.
'Leidt ook tot een zeer goed resultaat.
Tóch zal ik ook weer eens een wat vlakkere curve proberen . . . .
Re: Artisan met schudbrander
Geplaatst: vr 28 okt 2016, 11:49
door Pti
Ik vind dry-end wel erg apart op 100C. Dan begint het vocht juist net met uit dampen, ik call dry-end meestal tussen de 140 - 150C.
Maar drumroaster en fluidbed is natuurlijk een beetje appels en peren?
De curve zelf ziet er keurig uit.
Re: Artisan met schudbrander
Geplaatst: vr 28 okt 2016, 18:48
door Jan B
Bij de Malabar werkt voor mij een snelle aanloop niet goed. Vooral veel tipping dan.
Wat het drogen betreft moet ik nog eens in de boeken duiken. Zodra de groene kleur naar geel neigt heb ik het idee dat het drogen op zijn eind loopt.
Volgende branding zal ik daar eens wat beter op letten.
Re: Artisan met schudbrander
Geplaatst: za 29 okt 2016, 07:53
door janvanderweel
Dat ziet er bijzonder netjes uit. Jouw 'schudbrander' lijkt goed te werken, heel goed gedaan!
Re: Artisan met schudbrander
Geplaatst: za 29 okt 2016, 15:22
door Jan B
@Pti,
Op welk moment in de grafiek eindigt volgens jou de droogfase? Is dat standaard bij 150C? Of is dat de eerste 5 minuten van de branding?
Of kijk jij naar de kleur van de bonen om te bepalen wanneer de droogfase is geëindigd?
Ik begrijp dat er beneden de 95 graden weinig droging plaatsvindt.
Re: Artisan met schudbrander
Geplaatst: za 29 okt 2016, 22:14
door Pti
Kleur en vooral geur bepalen dry-end, in de grafiek kan je het niet echt zien natuurlijk maar jouw DE markering viel me op omdat 100c erg vroeg is.
Monsooned koffie is een beetje een verhaal apart maar ik markeer DE op het moment dat er een egale vrij heldere kleur geel ontstaat zonder groene vlekjes. De geur ontwikkeld zich van gras/hooi naar de zeer herkenbare broodlucht op het moment dat de droogfase ten einde is en de aanloop naar de maillard reactie begint.
Ik heb wel de automark DE functie aanstaan in artisan (op 150C als ik me niet vergis) zodat ik hem sowieso niet vergeet te markeren.
Re: Artisan met schudbrander
Geplaatst: za 29 okt 2016, 22:32
door fransg
Pti schreef:Ik heb wel de automark DE functie aanstaan in artisan (op 150C als ik me niet vergis) zodat ik hem sowieso niet vergeet te markeren.
Heb ik ook zo, en dan een stem die me bij 150ºC (probe meet dan 120ºC, dat terzijde) eraan herinnert dat ik moet checken of die kleurverandering inderdaad heeft plaatsgevonden, evenzo een stem die rond de FC temp vraagt even op te letten of FC hoorbaar is. Dat is met name handig als ik ook een muziekje aan heb.
Re: Artisan met schudbrander
Geplaatst: zo 30 okt 2016, 16:59
door Jan B
Aah mooi, daar gaan we de volgende nog eens goed op letten.