Nieuwe boontjes, tijd voor een mini-proeverij
Geplaatst: ma 09 jan 2017, 22:34
Deze week komt er een pakje binnen met de volgende koffies van Fleur de Cafe (allemaal 1kg)
- India Monsooned Malabar Arabica
- India Monsooned Malabar Robusta
- Panama Boquete
Deze ben ik van plan te roosteren met de 'verfbrandermethode' waar ik vorig jaar een aantal kilo verschillende bonen naar tevredenheid mee heb gebrand.
Nu was ik van plan met een aantal vrienden de verschillen in deze bonen te proeven. Het idee om van alle bonen +/- 200 gram te branden en dan met 1 of meerdere zetwijzen te kijken 'wat we het lekkerste vinden' en een gezellige avond rondom koffie te hebben. Alleen... zoveel keuzes.
Thuis drink ik meestal zachte/wat lichtere cafetiere koffie, soms wat meer pit uit een percolator. Hario Skerton handmaler en Fiorenzato T80a zijn beschikbaar om te malen. Gezien ik onbekend ben met de boon, wil ik focussen op branden en malen en niet bijv. nog een halfautomaat met alle variabelen erbij betrekken.
Van de MM lees ik over een klein window tijdens het branden die een mooie gelaagde smaak geeft. Te kort wordt het soort van stoffig, te lang en het wordt houtskool/asbak. Zijn er nog tips (evt. van verfbrandergebruikers) om dit window te raken? Verschillen de Robusta en de Arabica nog in brandwijze en zouden beide types op zichzelf gedronken kunnen worden? En geldt het fijner maler van MM voor halfautomaten ook voor cafetiere/percolator?
Over de Panama Boquete las ik: Panamas are known for their easy-drinking completeness, classic Central American smoothness and delightful sweetness. These are incredibly versatile coffees, handling nearly all roast levels and methods of brewing with class and grace. Wat me al een stuk meer gerustheid geeft dan de MM.
Ik lees hier zeer uiteenlopende berichten over, van venijnig, via gewoontjes, tot fruitig. Ik ben hier erg benieuwd of de zetwijze nog veel invloed zal hebben op de smaak die naar boven komt. Kan iemand mij adviseren over de brandwijze van deze boon?
In het kort: veel vragen, veel leren. Ik hoop met jullie adviezen een leuk koffie-avondje voor te kunnen bereiden. Bij voorbaat dank!
Chateau Rouge
- India Monsooned Malabar Arabica
- India Monsooned Malabar Robusta
- Panama Boquete
Deze ben ik van plan te roosteren met de 'verfbrandermethode' waar ik vorig jaar een aantal kilo verschillende bonen naar tevredenheid mee heb gebrand.
Nu was ik van plan met een aantal vrienden de verschillen in deze bonen te proeven. Het idee om van alle bonen +/- 200 gram te branden en dan met 1 of meerdere zetwijzen te kijken 'wat we het lekkerste vinden' en een gezellige avond rondom koffie te hebben. Alleen... zoveel keuzes.
Thuis drink ik meestal zachte/wat lichtere cafetiere koffie, soms wat meer pit uit een percolator. Hario Skerton handmaler en Fiorenzato T80a zijn beschikbaar om te malen. Gezien ik onbekend ben met de boon, wil ik focussen op branden en malen en niet bijv. nog een halfautomaat met alle variabelen erbij betrekken.
Van de MM lees ik over een klein window tijdens het branden die een mooie gelaagde smaak geeft. Te kort wordt het soort van stoffig, te lang en het wordt houtskool/asbak. Zijn er nog tips (evt. van verfbrandergebruikers) om dit window te raken? Verschillen de Robusta en de Arabica nog in brandwijze en zouden beide types op zichzelf gedronken kunnen worden? En geldt het fijner maler van MM voor halfautomaten ook voor cafetiere/percolator?
Over de Panama Boquete las ik: Panamas are known for their easy-drinking completeness, classic Central American smoothness and delightful sweetness. These are incredibly versatile coffees, handling nearly all roast levels and methods of brewing with class and grace. Wat me al een stuk meer gerustheid geeft dan de MM.
Ik lees hier zeer uiteenlopende berichten over, van venijnig, via gewoontjes, tot fruitig. Ik ben hier erg benieuwd of de zetwijze nog veel invloed zal hebben op de smaak die naar boven komt. Kan iemand mij adviseren over de brandwijze van deze boon?
In het kort: veel vragen, veel leren. Ik hoop met jullie adviezen een leuk koffie-avondje voor te kunnen bereiden. Bij voorbaat dank!
Chateau Rouge