Graag jullie advies. Ik gebruik een Rancilio Silvia in combinatie met een Anfim/ECM casa on demand maler. Ik heb met veel bonen moeite om voldoende fijn te malen. Ik moet de maalschijven helemaal op elkaar draaien tot het echt niet verder kan en ga dan 1-2 klikjes terug. Als er geen bonen inzitten en ik de maler laat malen, hoor ik een schurend geluid. Neem aan dat dat betekent dat de schijven elkaar raken. De koffie oogt en voelt best wel fijn, licht statisch en een beetje konterend. Zet ik de maler nog 1-2 klikjes minder fijn, dan hoor ik niet meer dat schurende geluid, maar loopt de koffie veel te snel door voor een espresso en is een ristretto al helemaal niet aan de orde. Komt er dus op neer dat ik van de 51 maalstanden er in de praktijk maar 2 kan gebruiken (waarbij dus de schijven volgens mij schuren). Zoals in een eerder topic aangegeven, heb ik de groepdruk van de Silvia met een PF met manometer gecontroleerd: bij ongeveer 10 bar gaat de OPV open. Dat is dus in orde. Met een Solis maestro van een vriend en mijn oude Lux malertje kan ik met gemak zo fijn, dat ik de machine verstik en er geen druppel uitkomt. Kan het zijn dat de maalschijven niet goed parallel lopen of bot zijn? Andere ideeen?

(ja, ja, of je koopt een nieuwe maler dus...maar ja, de bouwkwaliteit, de 'looks' en de rustige en stille loop bevallen me wel en Anfim is toch een respectabele bouwer

Bedankt en groet,
Bas