Pagina 1 van 3
Nu wordt het een HX machine...
Geplaatst: do 12 mar 2009, 21:40
door gaucho
Hallo,
Elders op dit forum heb ik me al voorgesteld, en hier gaat mijn verhaal verder.
Momenteel ben ik op zoek naar een HX/E61 machine. Ik zal bij 3 van de 4 koffie's ook melk willen opschuimen, en dat ging met mijn Sylvia ook wel, maar inmiddels weet ik dat melk opschuimen en koffie maken met een HX machine elkaar niet in de weg zit en dat lijkt me een enorme vooruitgang.
Op mijn huidige shortlist staan o.a. een La Scala Butterfly en een Isomac Tea. De Butterfly vind ik mooier om te zien, hoewel ik dat niet heel belangrijk vind (maar ook niet geheel onbelangrijk). Nu viel mij op dat de Isomac een manometer op de pomp heeft, waardoor je het verloop van de pompdruk kan volgen tijdens de extractie. Niet veel andere machines hebben dat. De meeste machines hebben wel een manometer voor de boilerdruk, die verband houdt met de temperatuur.
Nu vraag ik me het volgende af.
- Waarom hebben niet meer machines een manometer op de pomp. Het lijkt mij heel nuttig maar als het zo weinig gedaan wordt zie ik dat misschien verkeerd?
- Waarom wordt er ipv een boiler manometer niet een thermometer gemonteerd? Het lijkt me dat je uiteindelijk vooral geinteresseerd bent in de temperatuur van het water dat door de koffie loopt.
- Op internet lees ik soms dat Isomac machines vaak defecten hebben. Dat baart me wel zorgen, niet omdat je defecten niet kan repareren, maar omdat het soms niet duidelijk is wat er aan de hand is. (Mijn Sylvia had vanaf dag 1 een slechte thermostaat, zodat ik behoorlijk heb geworsteld met de temperatuur van de koffie, vaak verbrande espresso dus. Totdat iemand me adviseerde de thermostaat te vervangen, daarna was het een stuk beter, maar toen was ik al wel een half jaar verder, me afvragend waarom iedereen toch zo blij was met zijn Sylvia en ik niet...)
- Ik lees ook dat je bij een HX machine vooraf een cooling-flush moet doen, om het hete water uit de wisselaar te spoelen. Om hoeveel water gaat het dan?
- Is er een wezenlijk verschil in 'build-quality' tussen diverse HX E61 machines? (Butterfly, Tea, Expobar Lever enz)
- Ten slotte (voorlopig), moet ik me zorgen maken over het stroomverbruik van een gemiddelde HX machine? De verwarming van de boiler is meestal zo'n 1200W, maar de vraag is natuurlijk hoe vaak en hoe lang de verwarming aanstaat.
Tot zover mijn overwegingen. Alle feedback vanzelfsprekend welkom.
Re: Nu wordt het een HX machine...
Geplaatst: vr 13 mar 2009, 01:14
door Spironski
Inderdaad is een HX (of een DB) wel handiger als je meestal cappu's maakt. Misschien doe je zetten en schuimen niet eens tegelijkertijd, maar je kan ze wel gewoon na elkaar doen. Niet meer die onhandige opwarm/afkoel procedure.
Ikzelf heb een Butterfly, en ik ben er absoluut tevreden mee. Ik weet niet of er werkelijk zoveel verschil is in bouwkwaliteit tussen al die HX E61 apparaten, vaak gebruiken ze toch standaard componenten (Ulka, iemand...?). Ik heb het idee dat het verschil vaak zit in boilergrootte, afwerking en vormgeving en intern ontwerp, hoe nauwkeurig is alles op elkaar afgestemt. Ik weet wel dat de Butterfly één van de goedkopere is, en hij heeft ook een behoorlijke boiler. De reviews op internet zijn in elk gevoel goed.
Je hebt b.v. de ECM Manufactures, erg mooie machines die heel mooi gemaakt zijn, maar ze zijn dan ook zomaar €600 duurder dan die La Scala. De Vibiemme Domobar Super, is ook een heel mooie machine, en die heeft, naast een nòg grotere boiler, bijvoorbeeld ook betere componenten, maar is opnieuw een paar honderd euro duurder.
Er zit bij de Butterfly geen manometer op de pomp, maar ik mis dat eerlijk gezegd ook niet. Waarom zou je dat ding er überhaupt op hebben willen? Het is niet zo dat je een knop of handel hebt waarmee je iets zou kunnen beïnvloeden daarin. Je zult volgens mij alleen maar elke keer zien dat de druk rond de 9 bar zit? Het zou allicht wel handig zijn om je OVP te controleren, maar het lijkt me niet een "instrument" waarmee je verder daadwerkelijk iets doet. Ik wil nog wel eens mijn keteldruk een beetje variëren, en daarvoor zit er dan ook een manometer op de ketel.
Mijn Butterfly heeft een flinke coolingflush nodig. Dat is ook afhankelijk van hoe lang ik hem al heb aan staan, maar meestal warm ik er mijn koffiekopjes mee op en zal het zo'n 180 ml zijn? De modellen na, ik meen, 2005 hebben een flowrestrictor op de siphon, dus daarbij zal de E61 waarschijnlijk wat minder snel heet worden (maar dat is ook weer afhankelijk van je boilerdruk). Ik geloof dat de gemiddelde HX zelf een inhoud heeft van zo'n 100 ml.
Ik vind die coolingflush helemaal niet zo lastig, eerlijk gezegd. Gewoon je kopje(s) onder je portafilter (warmt die ook meteen op) en dan de pomp aan totdat het water niet meer sputtert, klaar!
Ik zou niet zo inzitten over het stroomgebruik. Uit een ander draadje over een machine met 1800W:
"Het stroomverbruik, tja, ik denk dat als je hem aan hebt staan, dat het verwarmingselement dan ongeveer 10% van de tijd echt aan staat. Dus reken maar uit: 2x 1 uur per dag aan(?)x 10% = 12 minuten. 12minutenx1800W= 0,36 kWh. 0,36x €0,25= €0,09 per dag! Natuurlijk kost het opwarmen meer, maar laat het eens drie keer zo veel zijn, dan zit je nog op €0,27."
Hopelijk heb je hier wat aan.
Re: Nu wordt het een HX machine...
Geplaatst: vr 13 mar 2009, 09:59
door rolf
Yep, in grote lijnen eens met Spir. Tussen de profi E61/warmtewisselaar machines zit geen wereld van verschil. Veel extra betalen voor het uiterlijk moet men dus zelf bepalen of dat het waard is.
De extra manometer voor pompdruk is toch wel handig vind ik, om te zien of de extractie en beïnvloedende factoren op orde zijn: koffiehoeveelheid, koffiemaling fijnheid & tamping. Op de meter zie dan verschillende druk opbouwen als je met deze variabelen speelt.
Het cool flushen is inderdaad een paar seconden laten doorlopen, afhankelijk van hoe lang de machine "stilstaat". Geen big deal. Wil je betere temperatuur stabiliteit, dan moet je overstappen naar (duurdere) dual boiler machines.
Tussen de Lever en Tea zit een "landen" verschil. De Lever is een robuuste Spaanse machine met grotere onderdelen wat handig in gebruik is. De Tea is fraaier en subtieler afgewerkt en heeft meer Italiaans design. In de koffie zal je het verschil niet proeven
Voor wat de berichten over Isomac en problemen, laat je niet teveel gek maken. Veel berichten gaan over oudere modellen of 110V USA apparaten. Isomac lost het vaak al op door in een nieuwe versie andere onderdelen te stoppen of het ontwerp wat aan te passen. De Tea heeft bv net afgelopen jaar van binnen een flinke upgrade gehad. Dus je koopt een betere machine dan wat je leest van oude gebruikers.
succes ermee!
Re: Nu wordt het een HX machine...
Geplaatst: vr 13 mar 2009, 11:56
door gaucho
Dank voor de reacties.
@spironski, ik wist natuurlijk al dat jij een Butterfly hebt en er tevreden over bent. Het waren o.a. jouw posts waardoor ik naar een Butterfly ging zoeken
Toen zag ik ook op andere websites eigenlijk alleen maar positieve reviews. En hij is erg mooi om te zien, kwestie van smaak natuurlijk.
Die berekening van het stroomverbruik kan ik wel volgen, ik dacht echter dat een E61 machine veel warmte verliest in het warmhouden van de kop, maar je hebt gelijk hoor, het zal best meevallen.
Die manometer op de pomp is inderdaad niets meer dan een controle instrument, maar lijkt me toch wel mooi om te zien. Wat is OVP? Op thuisbarista.nl is een draad hierover maar daar wordt me niet duidelijk wat het is.
@sebastiaan, tja een dubbele boiler is ook mooi, maar je moet ergens de streep trekken. Voor mij zou een HX machine al een enorme vooruitgang zijn vergeleken met wat ik gewend ben. Bovendien, uit dit forum begrijp ik dat er ook ruimte moet blijven voor de zogeheten upgraditis, een aandoening waar veel thuisbaristi niet aan lijken te ontkomen
Wordt vervolgd...
Re: Nu wordt het een HX machine...
Geplaatst: vr 13 mar 2009, 12:08
door Bluecold
OVP is een typfout. Het is OPV. OverPressure Valve. Bij de lage flowrates van espresso leveren ulkapompjes vaak teveel druk (tot wel 15 bar bij singles) en dus zit er vaak een overdrukventiel na de pomp om die druk af te reguleren naar 9 bar.
@hieronder, foutje moet kunnen.
Re: Nu wordt het een HX machine...
Geplaatst: vr 13 mar 2009, 12:24
door Spironski
OVP is een typfout. Het is OVP. OverPressure Valve.
Is dus blijkbaar een foutje dat snel gemaakt is! Maar Bluecold heeft gelijk, het is natuurlijk OPV...
Re: Nu wordt het een HX machine...
Geplaatst: vr 13 mar 2009, 12:29
door gaucho
Vrijdag de 13e?
Maar even goed bedankt voor de uitleg!
Re: Nu wordt het een HX machine...
Geplaatst: vr 13 mar 2009, 12:34
door Spironski
@sebastiaan, tja een dubbele boiler is ook mooi, maar je moet ergens de streep trekken. Voor mij zou een HX machine al een enorme vooruitgang zijn vergeleken met wat ik gewend ben. Bovendien, uit dit forum begrijp ik dat er ook ruimte moet blijven voor de zogeheten upgraditis, een aandoening waar veel thuisbaristi niet aan lijken te ontkomen
Hoezo crossposten?
Maar goed, je hebt natuurlijk altijd nog de Expobar Brewtus. Daar lees ik veel goeds over en die kost ongeveer net zoveel als de meeste HX-en. Heb je toch het gemak van een DB...
En als je dan toch upgraditis op wil lopen heb je altijd nog een een Synesso, een Speedster van KvdW of een La Marzocco GS3 (beide laatsten te zien op de Springmeeting van Koffiepraat!)
Re: Nu wordt het een HX machine...
Geplaatst: vr 13 mar 2009, 13:07
door gaucho
Daar ging ik de mist in. Ik zat in twee schermen te kijken en in een derde te typen.
Mijn opmerking over de dubbele boiler was natuurlijk aan rolf casabarista gericht.
Excuses.
Re: Nu wordt het een HX machine...
Geplaatst: vr 13 mar 2009, 23:57
door Ricardootje_89
Dus flushen is in principe gewoon de koffie even door laten lopen. Dus voorbevochtigen, dan even uit, en dan echt laten doorlopen zodat de koffie eruit komt? Misschien stom dat ik dat niet weet, maar ik vraag het me echt af.