Bezzera BZ07: de fijne kneepjes
Geplaatst: ma 28 aug 2017, 09:54
Hoi koffieliefhebbers!
als nieuwkomer op dit forum zal ik mij eerst even voorstellen op het gebied van koffie: na jarenlang een volautomaat voor thuis, heb ik in januari dit jaar de stap naar de semi-automaten gezet. Ik ben met de La Pavoni hevelmachine. Na vele weggespoelde zure of juist erg bittere shots kreeg ik uiteindelijk toch de smaak te pakken: smaakvolle espresso's met een dikke bruine crema.
Echter bleef dit toch wel erg veel werk. Vandaar dat ik als volgende stap een halfautomaat wilde. Na even twijfelen tussen een E61 en een bezzera groep, ben ik voor een tweedehands Bezzera BZ07 uit 2008 gegaan. Omdat ik niet helemaal zelf het wiel opnieuw wil uitvinden, een paar vraagjes om op start te komen. Verschillende meningen van mensen met ervaring met deze machine worden gewaardeerd!
1) Wat is de ideale opwarmtijd? Ik hanteer nu 20 minuten.
2) De gouden regel van 23 seconde doorlooptijd, wanneer gaat deze in? Zodra je op de knop drukt en de pomp start of zodra er espresso uit de uitloop begint te druppelen? Bij mij zit hier zo'n 5 seconden verschil in.
3) Hoeveel gram koffie voor de standaard filters (enkel en dubbel)? Ik weet dat dit afhankelijk van de koffie, maling en tamptechniek is, maar je moet ergens mee beginnen
4) Wat zijn de voordelen voor het gebruiken van de La Marzocco 7g 48mm filters? En is dit dezelfde maat als voor E61 filterdragers?
5) Boilerdruk: deze staat bij mij op 1,2 bar. Waarschijnlijk de fabrieksinstelling. Wat is de opinie hierover?
6) En tenslotte: ik was erg teleurgesteld dat mijn 2008 model geen quick steam hendels had die naar beneden blijven als je ze indrukt zoals de huidige modellen wel hebben. Iemand ervaring met het ombouwen naar het nieuwe type systeem?
Alvast enorm bedankt!
als nieuwkomer op dit forum zal ik mij eerst even voorstellen op het gebied van koffie: na jarenlang een volautomaat voor thuis, heb ik in januari dit jaar de stap naar de semi-automaten gezet. Ik ben met de La Pavoni hevelmachine. Na vele weggespoelde zure of juist erg bittere shots kreeg ik uiteindelijk toch de smaak te pakken: smaakvolle espresso's met een dikke bruine crema.
Echter bleef dit toch wel erg veel werk. Vandaar dat ik als volgende stap een halfautomaat wilde. Na even twijfelen tussen een E61 en een bezzera groep, ben ik voor een tweedehands Bezzera BZ07 uit 2008 gegaan. Omdat ik niet helemaal zelf het wiel opnieuw wil uitvinden, een paar vraagjes om op start te komen. Verschillende meningen van mensen met ervaring met deze machine worden gewaardeerd!
1) Wat is de ideale opwarmtijd? Ik hanteer nu 20 minuten.
2) De gouden regel van 23 seconde doorlooptijd, wanneer gaat deze in? Zodra je op de knop drukt en de pomp start of zodra er espresso uit de uitloop begint te druppelen? Bij mij zit hier zo'n 5 seconden verschil in.
3) Hoeveel gram koffie voor de standaard filters (enkel en dubbel)? Ik weet dat dit afhankelijk van de koffie, maling en tamptechniek is, maar je moet ergens mee beginnen

4) Wat zijn de voordelen voor het gebruiken van de La Marzocco 7g 48mm filters? En is dit dezelfde maat als voor E61 filterdragers?
5) Boilerdruk: deze staat bij mij op 1,2 bar. Waarschijnlijk de fabrieksinstelling. Wat is de opinie hierover?
6) En tenslotte: ik was erg teleurgesteld dat mijn 2008 model geen quick steam hendels had die naar beneden blijven als je ze indrukt zoals de huidige modellen wel hebben. Iemand ervaring met het ombouwen naar het nieuwe type systeem?
Alvast enorm bedankt!